Profesionalni odpirači



    Pozabili geslo?
Registriraj se!
20.10.2018 | 18:21    
  Vinarji
  Sommelierji
  Enologi
  Trsničarji
  Združenja
  Vinoteke
  Turizem
  Sorodno - dobrote
  Gostinci
  Spisek vin
  Zgodovina
  Sorte
  Vino x 100
  Zemljevid
  Ocenjevanja
  Letniki
  Kakovosti
  Vino k jedem
  Vino v kuhinji
  Strežba sommelierja
  Kozarci
  Zamaški
  Arhivi vin
  Pripomočki
  Vinogradnikov nasvet
  Enologov nasvet
  Tržnikov nasvet
  Sommelierjev nasvet
  Promocije
  Etikete
  Pravilniki
  Zakon
  Oglaševanje
  Embalaža
  Steklenice
  Vinski dogodki
  Ankete
  Fotogalerija
  Galerija etiket
  Galerija sort
  Press središče
  Naklonjeni
  Objavili so
  Vinoljubi
  Gostinci
  Vinarji
  Sommelierji
  Nagradna igra
  Pregovori
  Vinska kraljica
  Puzzle
  Karikatura
  Zdravljica
  Povezave
  Knjiga gostov

Status

Zavod
SloVino club
Rogaška
WEXIODISK
www.sommelier-slovenije.si
Pomurski sejem d.d.
Portorose2
VINsi
REVIJA PET ZVEZDIC
Zavarovalnica Sava
Sommelier Selection
Zlati grič
   Slovino > Novice

Novice

Vinogradniki pred upokojenkami in gostinci!
 Objavil: Urednistvo | 03-08-2018 13:38
Devetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe, kjer je nastopilo rekordnih 19 ekip

 

V okviru 23. Pomurskega poletnega festivala (PPF), ko se v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi 9. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne in zgodovinske dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat, na 9. tekmovanju se je, pod vodstvom Urške Horvat Ritlop in pod budnim očesom članov strokovne komisije (predsednica, upokojena učiteljica kuharstva v SŠGT Radenci, Zdenka Tompa, ter člana: profesor gastronomije na SŠGT Radenci Dušan Zelko in vodja kuhinje v Termah Lendava – hotel Lipa v Lendavi, Jože Horvat), v kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, pomerilo rekordnih 19 ekip.

Tekmovalcem je gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je temperatura bila skoraj 35 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki. Po skoraj štirih urah kuhanja je komisija odločila, da, enako kot lani, med tremi najboljšimi ni sprememb. Le med seboj so se tri ekipe nekoliko premešale. Tokrat se je na 1. mesto uvrstila domača ekipa: Društvo vinogradnikov Velika Polana (trije pari: Jože in Marija Balažek, Stanko in Marija Balažek ter Aleš in Jasna Žailg), ki je lani bila druga, 2. mesto je letos osvojila (lani tretje) še ena domača ekipa, in sicer Društvo upokojencev Velika Polana (Elizabeta Gelt, Cecilija Režonja, Angela Kotnjek, Hermina Čoldaš, Zdenka Hozjan, Vida Kavaš, Terezija Raščan). Tretji so letos bili člani Bacardi Boys (Boris Vuk, Sandi Makoter, Martin Horvat), domačega gostišča iz Velike Polane in bližnje Gomilice, ki so lani in predlani bili zmagovalci, že leta 2015 pa drugi. Vse ostale ekipe so si podelile 4. mesto.

Komisija je, po besedah predsednice Zdenke Tompa ugotovila, da so vse ekipe skuhale odlične izdelke, o vrstnem redu pa so odločale malenkosti. Prav zato nihče ni bil razočaran nad dosežkom, še posebej ob dejstvu, da so se po vročem popoldnevu (tekmovanje v kuhanju bujte repe, tržnica priložnosti, ustvarjalne delavnice za otroke, Bumerang sreče...), v večernem času, za zabavo skrbeli člani znane skupine Vibration, na koncu pa še legendarna Riblja čorba. Vse ekipe so sicer, iz rok predsednika TD Velika Polana Štefana Jaklina, dobile tudi lepe nagrade in priznanja. Mimogrede so člani komisije bili zelo zadovoljni s tekmovalnimi porcijami jedi, ki se prenaša iz roda v rod. Skuhano bujto repo so na koncu razdelili obiskovalcem. Organizatorji PPF Društvo Štrk Slovenija si z dogodkom prizadevajo za promocijo te jedi na žlico, da bi bila še več na domačih mizah in v gostinski ponudbi.

Sicer pa je organizator ene največjih kulturnih, zabavnih in etnoloških prireditev ne le na skrajnjem severovzhodu države, temveč tudi širše, Društvo Štrk Slovenija (ime je okrajšava društva za šport, turizem, razvoj in kulturo) iz Velike Polane, poskrbel za veliko dogajanja, saj so (bodo) med 28. julijem in 4. avgustom nastopili mnogi tudi svetovno znani glasbeniki,… Seveda so se vmes vrstile tudi kulturne prireditve, športna tekmovanja ipd. In takšnih množic obiskovalcev iz Pomurja in cele Slovenije ter iz sosednjih Madžarske, Hrvaške in Avstrije pa bi si lahko želeli vsi organizatorji poletnih prireditev. Zanimivo je tudi, da je povsod zraven, poleg samih prostovoljcev, tudi domači župan Damijan Jaklin.  

  

BUJTA REPA

Sestavine: 850 g kisle repe, 650 g svinjskega mesa (hrbet), lahko tudi prekajeno, 120 g prosene kaše, 2 zvrhani žlici masti, 20 g moke, 1–2 stroka česna, 1 manjša čebula, lovorov list, 5–10 zrn popra, ščep kumine, sol.

Postopek priprave: Meso in repo kuhamo skupaj in ko je meso že skoraj mehko, zakuhamo prebrano in oprano kašo. Moko na masti svetlo rumeno popražimo, dodamo nasekljano čebulo ter strt česen in takoj ko zadiši, prilijemo malo hladne vode, malce pokuhamo ter dodamo repo. Začinimo z lovorjem, poprom in kumino, po okusu še solimo ter dobro prevremo. Bujto repo damo v lončeno posodo, nanjo pa na rezine narezano meso. Zraven so poleg mesa (svinjska pečenka) lahko pečenice, krvavice, koline, kašnice ipd.

 

Polanska bujta repa v Guinnessovi knjigi rekordov!

Vsakdo med nami se trudi, da bi v življenju kaj dosegel, ustvaril, se dokazal… osvojil medalje, pokale ali nemara celo postavil svetovni rekord. Prav zaradi tega se je leta 1951 Britancu Hughu Beaverju, direktorju pivovarne Guinness, porodila zamisel o Guinnessovi knjigi rekordov. Prva je izšla 27. avgusta 1955 in takoj postala uspešnica. Odtlej jo je kupilo že več kot 130 milijonov bralcev. Vsako leto izide v več kot 100 državah in več kot 25 jezikih. In od leta 2014 so se v njej našli tudi Prekmurci iz Velike Polane, ki so med Pomurskim poletnim festivalom leta 2013, ta vsako leto poteka v rojstni vasi pisatelja Miška Kranjca, v velikanskem kotlu za 3600 litrov skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov znamenite prekmurske bujte repe.
Ta je del naše dediščine, zato je prav, da je tudi del naše prihodnosti – da ne gre v pozabo in da jo bodo lahko okušali zanamci. Tako so se člani društva Štrk Slovenija odločili, da z vpisom bujte repe v Guinnessovo knjigo rekordov izzovejo še druge, da z naskakovanjem rekorda posredno razširjajo bujto repo še v nova okolja. Rekordno jed so skuhali na odprtem ognjišču in jo brezplačno razdelili več kot 3000 obiskovalcem. Tako so skoraj vsi prebivalci Velike Polane postali del novega Guinnessovega svetovnega rekorda... 

 

Besedilo: Oste Bakal



Nazaj


Ostale novice

Ministrica za kmetijstvo častna pokroviteljica 11. Salona VinDel
 Objavil: Urednistvo | 19-10-2018 16:42

Penina je zorela v 14-metrskem vodnjaku
 Objavil: Urednistvo | 15-10-2018 09:33

VinDel 2018 - last minute prijave
 Objavil: Urednistvo | 11-10-2018 11:34

35. Martinovanje in Slovenska mlada vina - povabilo k sodelovanju
 Objavil: Urednistvo | 09-10-2018 18:16

V oktobrski izdaji revije Pet zvezdic kupon za vstopnico VinDel
 Objavil: Urednistvo | 05-10-2018 15:54

Fotografije z 10. Salona VinDel
 Objavil: Urednistvo | 02-10-2018 12:53

Dvanajstič so potrgali „Čolnikovo trto“
 Objavil: Urednistvo | 01-10-2018 10:54

VinDel 2018 - podaljšan rok za prijavo
 Objavil: Urednistvo | 28-09-2018 15:54

Salon VinDel 2018
 Objavil: Urednistvo | 28-09-2018 14:43

Trgatev Kleti Brda
 Objavil: Urednistvo | 28-09-2018 14:40

Trgatev je priložnost za zabavo in druženje
 Objavil: Urednistvo | 26-09-2018 08:16

Natečaj za 23. vinsko kraljico Slovenije
 Objavil: Urednistvo | 18-09-2018 11:05

Salon VinDel 2018 - Vabilo razstavljavcem
 Objavil: Urednistvo | 14-09-2018 15:54

Šipon je letos dal odličen pridelek
 Objavil: Urednistvo | 14-09-2018 15:12

Podjetje Paradajz odprlo LUŠTno domačijo
 Objavil: Urednistvo | 14-09-2018 09:14

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci
 Objavil: Urednistvo | 11-09-2018 15:35

Vino na družbenih omrežjih
 Objavil: Urednistvo | 10-09-2018 09:56

Izobraževanje Sommelier ljubitelj maja 2019 v Mariboru
 Objavil: Urednistvo | 10-09-2018 09:40


    Več
E-vinske novice
Trenutno je naročenih 9429 oseb

Želite prejemati redna e-sporočila o novostih na vinskem področju in na Slovino straneh?
Prijavite se na brezplačne e-vinske novice SloVino.com


Aktualne objave
Salon VinDel - prijave
 Objavljeno: 13.09.2018
Sledite Wineexpo Instagramu
 Objavljeno: 04.06.2018
Akcija ŠPargelj
 Objavljeno: 24.02.2018
Sommelierski tečaji
 Objavljeno: 19.04.2017


Anketa
Belo vino
Rdeče vino
Rose
Peneče vino
Slajše vino


.


Iz knjige gostov
Vpis-ogled

Compression buy nolvadex online confusing, deep, rotaviruses; dysgenesis; immobile, nolvadex que es images of amoxil tablets supply:demand environments, amoxicillin 500mg capsules for sale thinned crushed psychotherapy, propecia buy online sunshades, coal-derived relevant, her hygiene levitra 20 mg suggestive, parts excessively hyper-insulinaemia chooses cialis another, retinas, cialis if, jerky, irreversible thrombosis.
 Gost: ugoybuujizuqi | 26.07.2018 06:36


Pregovor
Ženskam se s poljubi dogaja tako, kot nam s kozarci vina: eden, pa še eden, dokler ne podležemo.
 Avtor/Vnosnik: Moški


Statistika
Registrirani uporabniki: 7669
Naročniki E-vinske novice: 9428
Objavljene novice: 5931
Število pregovorov: 320
Število fotografij: 1936
Število objav v forumu: 35
Število obiskov portala: 1125


VINsi
Sommelier Selection
Portorose2
KMETIJSKI-ZAVOD.SI
www.sommelier-slovenije.si
Zlati grič



Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
Copyright © 2001 - 2004 Slovino.com. Vse pravice pridržane
Stran izdelal Boštjan Krajnc