Vaš oglas



    Pozabili geslo?
Registriraj se!
25.05.2019 | 22:19    
  Vinarji
  Sommelierji
  Enologi
  Trsničarji
  Združenja
  Vinoteke
  Turizem
  Sorodno - dobrote
  Gostinci
  Spisek vin
  Zgodovina
  Sorte
  Vino x 100
  Zemljevid
  Ocenjevanja
  Letniki
  Kakovosti
  Vino k jedem
  Vino v kuhinji
  Strežba sommelierja
  Kozarci
  Zamaški
  Arhivi vin
  Pripomočki
  Vinogradnikov nasvet
  Enologov nasvet
  Tržnikov nasvet
  Sommelierjev nasvet
  Promocije
  Etikete
  Pravilniki
  Zakon
  Oglaševanje
  Embalaža
  Steklenice
  Vinski dogodki
  Ankete
  Fotogalerija
  Galerija etiket
  Galerija sort
  Press središče
  Naklonjeni
  Objavili so
  Vinoljubi
  Gostinci
  Vinarji
  Sommelierji
  Nagradna igra
  Pregovori
  Vinska kraljica
  Puzzle
  Karikatura
  Zdravljica
  Povezave
  Knjiga gostov

Status

Zavod
SloVino club
Pomurski sejem d.d.
Zlati grič
Rogaška
Zavarovalnica Sava
Sommelier Selection
REVIJA PET ZVEZDIC
www.sommelier-slovenije.si
Portorose2
WEXIODISK
VINsi
   Slovino > Novice

Novice

Trgatev Kleti Brda
 Objavil: Urednistvo | 28-09-2018 14:40
Trgatev letnika 2018 je bila obilna in odlična

V Kleti Brda so o letošnji trgatvi zapisali:

Po štirih količinsko skromnejših letnikih je bil letos pridelek v vseh ozirih nadpovprečen. Ob normalnih letnikih v Kleti Brda pričakujemo 7500 ton grozdja, letos pa smo ga prevzeli 9350 ton, kar pomeni za četrtino več.

Tako kot se v naravi zgodijo slabi se vsake toliko zgodijo tudi dobri letniki. Letos ni bilo pozebe, toče je bilo samo toliko, da nanjo nismo pozabili in ni bistveno zmanjšala pridelka. Dežja je bilo sicer manj kot bi si ga želeli, vendar se pozna, da je večina vinogradnikov vzela resno nasvete iz vsakoletnih zimskih izobraževanj, kjer že nekaj let govorimo tudi o prilagajanju podnebnim spremembam. Jedro teh ukrepov je vzdrževanje take strukture tal, da so sposobna tudi v suhih, vročih letih, ohraniti dovolj vode za trto. Drugi sklop ukrepov je pravilno zaporedje pletja in vršičkanja v vinogradih, da se ohrani dovolj listne mase in se prepreči ožige od sonca. Za letos lahko rečemo, da trte niso utrpele pretirane suše niti na revnih, lapornatih tleh.

Potek trgatve

Trgatev smo začeli 23. avgusta in se ta teden končuje. V vinogradih je na izbranih legah ostalo le še nekaj rebule in cabernetov, ki so namenjeni pridelavi posebnih izborov.  Med sortami bi izpostavili rebulo, kjer pridelki količinsko niso izstopali, kakovost pa je bila izjemno visoka. Po količini pridelka je izstopal chardonnay, enologi pa so najbolj zadovoljni z rdečimi sortami, saj jim je sončen in topel september omogočil popolno fiziološko dozorevanje, zato si obetamo odlična rdeča vina.

Cene

Kljub obilnemu pridelku smo obdržali lanske cene, za grozdje posebnih kakovosti in deficitarne sorte smo jih celo nekoliko zvišali. Razpon cen se giba med 0,40€ do 1,20€, povprečna cena bo 0,64€. Povprečna cena v zgornjem kakovostnem razredu pa bo presegla 0,85€.

Med trgatvijo nas je obiskalo 70 poslovnih partnerjev iz ZDA, Velike Britanije, Poljske, Italije, Kitajske, BiH in Hrvaške. Doživetje trgatve pri družinah naših članov v kombinaciji s sončnim in toplim vremenom je navdušila vse goste. Tudi za izkušene vinske distributerje je trgatev pri nas še vedno poseben dogodek. S številnimi sporočili zahval, ki jih prejemamo v teh dneh, so nam izrazili navdušenje nad našimi vini in celotno Slovenijo, saj smo jim v dneh njihovega obiska poleg Brd razkazali tudi dolino Soče, Bled, Postojnsko jamo in Ljubljano. 

Obilna trgatev je bila letos tudi v večini držav po Evropi, zato pričakujemo, da bodo razmere na trgu težke, kar pomeni pritisk na cene, vendar imamo s tako kvalitetnim pridelkom dobro izhodišče, da še utrdimo moč naših blagovnih znamk na domačem in predvsem tujih trgih.  

Besedilo: Klet Brda



Nazaj


Ostale novice

Rose Wines Masterclass polno zaseden
 Objavil: Urednistvo | 24-05-2019 08:43

Portorož v prefinjenih odtenkih vrtnic in roséjev
 Objavil: Urednistvo | 23-05-2019 12:41

Rose Wines Masterclass
 Objavil: Urednistvo | 15-05-2019 08:26

PortoRose2 - festival vrtnic in rose vin
 Objavil: Urednistvo | 15-05-2019 08:23

Majska izdaja revije Pet zvezdic
 Objavil: Urednistvo | 13-05-2019 13:45

Izobraževanje Sommelier ljubitelj v Mariboru
 Objavil: Urednistvo | 08-05-2019 11:16

Izobraževanje Sommelier ljubitelj v Ljubljani
 Objavil: Urednistvo | 06-05-2019 11:35

PortoRose2 - vabilo k sodelovanju
 Objavil: Urednistvo | 30-04-2019 14:39

Izobraževanje Sommelier ljubitelj v Mariboru
 Objavil: Urednistvo | 24-04-2019 14:49

Obrezali so modro kavčino in radgonsko ranino
 Objavil: Urednistvo | 15-04-2019 08:12

Rek ob koncu tedna
 Objavil: Urednistvo | 12-04-2019 13:16

Izobraževanje Sommelier ljubitelj v Ljubljani
 Objavil: Urednistvo | 10-04-2019 10:54

Aprilska izdaja revije Pet zvezdic
 Objavil: Urednistvo | 09-04-2019 13:28