winterhalter    Pozabili geslo?
Registriraj se!
14.08.2020 | 15:12    
  Vinarji
  Sommelierji
  Enologi
  Trsničarji
  Združenja
  Vinoteke
  Turizem
  Sorodno - dobrote
  Gostinci
  Spisek vin
  Zgodovina
  Sorte
  Vino x 100
  Zemljevid
  Ocenjevanja
  Letniki
  Kakovosti
  Vino k jedem
  Vino v kuhinji
  Strežba sommelierja
  Kozarci
  Zamaški
  Arhivi vin
  Pripomočki
  Vinogradnikov nasvet
  Enologov nasvet
  Tržnikov nasvet
  Sommelierjev nasvet
  Promocije
  Etikete
  Pravilniki
  Zakon
  Oglaševanje
  Embalaža
  Steklenice
  Vinski dogodki
  Ankete
  Fotogalerija
  Galerija etiket
  Galerija sort
  Press središče
  Naklonjeni
  Objavili so
  Vinoljubi
  Gostinci
  Vinarji
  Sommelierji
  Nagradna igra
  Pregovori
  Vinska kraljica
  Puzzle
  Karikatura
  Zdravljica
  Povezave
  Knjiga gostov

Status

Zavod
SloVino club
VinDel grozd
www.sommelier-slovenije.si
Portorose2
Rogaška
VinDel
Vin.si
Pomurski sejem d.d.
Sommelier1
Vin.si kupon
Sommelier Selection
Zlati grič
Sommelier 1
REVIJA PET ZVEZDIC
Zavarovalnica Sava
   Slovino > Novice

Novice

Prva nagrada Stanka Čurina za Vinsko klet Prus iz Bele krajine
 Objavil: Urednistvo | 26-07-2019 10:43
Razglasili so rezultate 45. ocenjevanja „Vino Slovenija Gornja Radgona 2019“ in ITC – International Traminer Challenge

Po štirih dnevih ocenjevanja, kjer so štiri ocenjevalne komisije ocenile skupno kar 678 vzorcev vin iz šestih držav, je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni bilo zaključeno 45. ocenjevanje „Vino Slovenija Gornja Radgona 2019“ in ITC – International Traminer Challenge. Ob tej priložnosti sta dr. Mojmir Wondra, predsednik 45. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona in Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, razglasila rezultate v vseh kategorijah, med drugim tudi v novem ocenjevanju tramincev ITC. Priznanja slovenske vinske olimpijade, kot jo radi poimenujejo vinski strokovnjaki in ljubitelji, so postale v petih desetletjih načrtnega razvoja sinonim za objektivno izmerjeno odličnost. Vinskim ljubiteljem, trgovcem in gostincem pomenijo verodostojen katalog vinske kakovosti, pridelovalcem usmeritev za delo in oblikovanje poštene cene. Po besedah prof. Wondra, s strokovnostjo in mednarodno prepoznavnostjo vinskega ocenjevanja v Gornji Radgoni že skoraj pol stoletja raste tudi ugled slovenskih vinarjev in vinogradništva v celoti. Ocenjevanje namreč na eni strani upošteva nova spoznanja s področij vinogradništva, vinarstva in potrošnje, na drugi strani pa njihov razvoj pospešuje. Ocenjevalno komisijo, ki jo sestavljajo vrhunski enologi z bogatimi mednarodnimi izkušnjami, nenehno pomlajujemo z novimi strokovnjaki in novimi znanji. Celoten sistem ocenjevanja upošteva značilnosti različnih regij, načinov pridelave, predelave in kletarjenja.    

Ob tem zagotavlja anonimnost vzorcev, objektivnost vrednotenja in natančnost analitike. Medalje Vino Slovenija Gornja Radgona so odlično tržno in promocijsko orodje, ki prinaša visoko dodano vrednost in možnosti za ekskluzivne tržne predstavitve. Ocenjevalne komisije podeljujejo ob srebrnih, zlatih in velikih zlatih medaljah tudi Šampionske nazive v kategorijah klasično pridelanih vin, trajnostno pridelanih vin in vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Odličnost slovenskih regionalnih posebnosti podčrtujejo priznanja Prvaki vinskih turističnih cest. V tej 45-letni zgodovini slovenske olimpijade vin je vina ocenjevalo 102 enologov, ki so ocenili (skupaj z letošnjim) 19.168 različnih vzorcev vin. Štirje enologi sodelujejo na ocenjevanju že preko 30 let, eden (dr. Miran Vodopivec) celo že 38 let. Pomurski sejem je skupaj s sodelujočimi enologi ponosen na zaupanje vinarjev in kot edina institucija v Sloveniji, ki organizira mednarodno ocenjevanje vin s tako dolgo tradicijo, z optimizmom zre v prihodnost. Letos so uvedli tudi novost, in sicer nagrado legende Stanka Čurina za najbolj ocenjeno vino sploh. Stanko Čurin je bil zvest udeleženec ocenjevanja vin v Gornji Radgoni in na njem prejel številne, najvišje nagrade. Zato so se na Pomurskem sejmu odločili, da v čast legendi slovenskega vinogradništva podelijo nagrado Stanka Čurina za najvišje ocenjeno kapljico Vino Slovenija Gornja Radgona. Stanko Čurin je eden najpomembnejših utemeljiteljev sodobnega vinogradništva in vinarstva v Sloveniji. Enako uspešen, kot je bil pri uvajanju novih tehnologij v pridelavi, predelavi in kletarjenju, je bil prodoren tudi z novimi tržnimi pristopi na domačem in na tujih trgih. Bil je prvi zasebni vinogradnik Slovenije, ki je začel že v letu 1971 stekleničiti svoja vina najvišje kakovosti. Leta 1972 je kot prvi zasebni vinogradnik v nekdanji Jugoslaviji uspešno sodeloval na ljubljanskem vinskem sejmu in prejel za stekleničeni vini laški rizling in sauvignon letnika 1971 zlati medalji. Količino pridelanega grozdja je prepolovil na račun višje kakovosti. Posebej znan je postal s svojimi predikatnimi vini. Leta 1985 je premierno v Sloveniji po uspešni ledeni trgatvi pridelal prvo slovensko ledeno vino, v letu 2004 pa tudi posebno penino iz ledenega vina po klasični metodi. Vina Stanka Čurina in kasneje vina Vinogradništva Čurin – Prapotnik so z leti postajala vse bolj prepoznavna v Sloveniji, Evropi in Svetu, kar dokazujejo tudi številna in najvišja domača in mednarodna priznanja.

 

Pomembna novost je novo ocenjevanje – ITC – International Tramin Challenge. Za popolnoma anonimno ocenjevanje po 100 – točkovni metodi, ki jo predlagajo Mednarodna organizacija za trto in vino (O.I.V.), Mednarodna zveza enologov (UIOE) in Svetovna federacija strokovnih ocenjevanj vin (FMGCIVS), je poskrbela ekipa mednarodno priznanih enologov. ITC – International Tramin Challenge je tako letos prvič nagradil tramince z bronastimi, srebrnimi, zlatimi in veliki zlatimi medaljami. Najboljši traminci v posamezni kategoriji pa so prejeli tudi posebne nagrade – šampion ITC v naslednjih kategorijah: traminci s prodajno ceno do 10,00 €/steklenica, traminci s prodajno ceno od 10,01 € do 20,00 €/steklenica ter traminci s prodajno ceno nad 20,01 €/steklenica.

 

Kot rečeno, komisije so v štirih dneh objektivno ocenile 678 vzorcev vin 209 vinarjev. Na rednem delu ocenjevanja je sodelovalo 599 vzorcev vin 174 vinarjev iz treh držav. Na ocenjevanju BIO vin je sodelovalo 30 vzorcev 10 vinarjev. Novemu ocenjevanju tramincev je 25 vinarjev iz štirih držav zaupalo 49 najboljših tramincev. Predsednik celotnega ocenjevanja in predsednik ene od štirih ocenjevalnih komisij je bil dr. Mojmir Wondra. Tajnik ocenjevanja je bil Ernest Novak, predsedniki ostalih treh ocenjevanj pa dr. Miran Vodopivec, mag. Anton Vodovnik in Iztok Klenar. Člani komisij so bili: mag. Darja Zemljič, Dušan Brejc, Ivana Rendulić Jelušić, Alojz Filipič, Tadeja Vodovnik Plevnik, Marko Benčina, Jure Štalcar, Mitja Herga, Marijan Čižmešija, Majda Brdnik, Martin Palz, Roman Štabuc, Darinko Ribolica, mag. Janez Valdhuber, Nika Gregorič, Mihaela Krsnik Kopše, Boštjan Zidar, Danilo Steyer, Ivan Mijošek in Janja Klanjčar Žajdela. Predsednik strokovne komisije ITC je bil Dušan Brejc, člani pa: mag. Darja Zemljič, Tadeja Vodovnik Plevnik, Mitja Herga, Martin Palz, Roman Štabuc, Danilo Steyer in Ivan Mijošek.

 

»Vino Slovenija je doživelo svoj »mali« okrogli jubilej, 45. ocenjevanje vin. Sodelovalo je 678 vzorcev, skoraj 20 % več kot lani in največ v zadnjih 10 letih. Na ocenjevanju smo imeli priložnost okušati in oceniti kakovost večjega števila penin, cvičkov in bio vin. Nekoliko manj je bilo le starejših rdečih vin. Letnik sicer ne spada med najboljše v zadnjem desetletju. Zaradi slabših vremenskih razmer v fazi dozorevanja grozdja so vina na splošno nekoliko tanjša, na alkoholu šibkejša, vendar pa sortno lepo izražena in pitka. Vsekakor se pozna dobra roka kletarja, znanje in večje možnosti uporabe tehnologije (hladna maceracija belih vin, hlajenje, kontrola alkoholnega vrenja, zorenje na drožeh ter vodeni biološki razkis). Ocenjevalci smo bili navdušeni na sortnostjo in izraženostjo arome, pohvale gredo tudi kakovosti penin in pitkosti rdečih vin. Vsekakor je 100 točkovni ocenjevalni sistem z 11 kakovostnimi parametri tisti pravi, ki omogoča, da se vino ocenjevalcu predstavi v pravi luči“, je dejal dr. Mojmir Wondra.

Dušan Brejc, predsednik ocenjevalne komisije ITC 2019 pa je dodal: „Traminer in gewürztraminer sta edina sinonima, ki na mednarodnem trgu tramincev nekaj pomenita. Čeprav ima sorta zelo intenzivno aromo, ki je ni težko spoznati, se traminec ni prebil med tiste sorte na svetovnem trgu, ki so splošno sprejemljive, kot sta na primer renski rizling ali sauvignon. In čeprav so traminci na planetu kar dobro razširjeni in se najdejo na zelo različnih geografskih širinah, si je visoko prepoznavnost utrdilo le nekaj regij, med njimi seveda Alzacija in Zgornje Poadižje. Četudi gre za staro sorto in vsem dobro znano vino, so v prejšnjih dveh desetletjih prevladovale slajše tipologije vin, ki so s tem avtomatično opredelile tako pivce, ki so sorti in vinu naklonjeni, kot tiste, ki so do traminca vedno držali »varnostno« razdaljo. Z uporabo protektivne tehnologije, ki še bolj jasno izpostavi aromatski profil in širitvijo zares suhih tramincev, ki zato vstopijo v gurmanske kombinacije z jedmi, pa se je zanimanje za to imenitno sorto bistveno povečalo, kot se je tudi prepoznavnost. Zato poznavalci tramincu napovedujejo še bolj obetavno prihodnost. To ni več samo sorta iz tradicionalnih rastišč, ki poleg omenjenih vključuje še druge države srednje, vzhodne in južne Evrope, temveč se sorta vztrajno uveljavlja tudi v novem svetu. V Sloveniji je sorta dobro znana, zato so na voljo vse kategorije vin, od mirnih do penečih, predikatnih in maceriranih izvedb, pa čeprav se traminca še vedno drži stigma slajšega okusa. Naj ne bo odveč omeniti, da je vsem znana etiketa radgonskega traminca, ki se v pol stoletja uspešnega življenja na domačem trgu skoraj ni spremenila, dokaz, da je na slovenskih tleh traminec že od nekdaj pomembno vino, ki je ohranilo zveste pivce. Če o tramincu razmišljamo skozi širši, evropski in svetovni kontekst, je odločitev Pomurskega sejma d.d., kot organizatorja ITC, da izpostavi notoričnost vseh tramincev, povsem utemeljena. Na prvem ITC, le kako naj bi bilo drugače, so prevladovali slovenski primerki, a so traminci iz Avstrije, Nemčije in Hrvaške le potrdili, da je tekma odprta za vse traminčeve specialiste iz vsega sveta“.

 

Kakorkoli že, Šampioni 2019 so postali, peneča vina: Diona brut nature 2011 Hiša vina Doppler, Dolnja Počehova; Bela mirna vina nearomatičnih sort – suha: Chardonnay prestige 2016 Meum Winery, Klokočovnik; Mirna vina aromatičnih sort – suha: Muskateller Kittenberg 2018 Weingut u. Steirische Kelleri Johann Schneeberger GmbH, Heimschuh – Avstrija; Mirna vina aromatičnih sort – polsladka: Dišeči traminec 2015 Steyer vina, Plitvica; Bela mirna vina – sladka: Renski rizling LV 2016 Vinska klet Prus, Jožef Prus, Krmačina; Mirna vina aromatičnih sort – sladka: Sauvignon LV 2016 Vinska klet Prus, Jožef Prus, Krmačina; Rose vina – Cviček PTP: Cviček ptp 2018 Hiša vina Grabnar, Ardro pri Raki; Rdeča vina – Teran PTP: Izbrani Teran 2017 Vinska klet Boris in Alen Lisjak, Dutovlje; Rdeča vina – suha do tri leta: Rdeče – cuvee Rouge 2016 Bojan Lavrenčič, Duplje; BIO vino: Rumeni muškat 2018 Vino Frešer, Ritoznoj; ITC – Šampion s prodajno ceno do 10,00 €: Dišeči traminec 2015 Steyer vina, Plitvica; Nagrada Stanka Čurina: Renski rizling ledeno vino 2016 z oceno 96,00 točk, Vinska klet Prus, Jožef Prus, Krmačina 6, Metlika. Prvaki držav, Avstrija: Sauvignon 2018, 87,67 točk, Pewal Weine Handels GmbH, Neurath, Kitzeck im Sausal; Hrvaška: Vino prijateljstva (muškat momjanski) 2008, 88,00 točk, San Mauro (OPG Libero Sinković), San Mauro 157, Momjan.

Prvaki turističnih cest pa so: Briška vinska turistična cesta: Sivi pinot 2018 87,00 Moro, Vipolže; Vipavska vinska turistična cesta; Merlot 2016 88,33 Posestvo Ferjančič, Planina; Kraška vinska turistična cesta: Merlot 2012 88,00 Vinska klet pri Starčih – Tavčar, Križ; Istrska vinska turistična cesta: Capris cabenet sauvignon 2013 88,67 Vinakoper d.o.o., Koper; Belokranjska vinska turistična cesta: Svetovno vino – zvrst  2, 2016  91,67 Vinska klet Prus, Jožef Prus, Krmačina; Gornje dolenjska vinska turistična cesta: Penina Albiana brut 0 86,00 Albiana – Vinska klet Žaren, Nemška vas; Bizeljsko-Sremiška VTC: Modra frankinja prestige MF 2016 85,33 Kmečka zadruga Krško, z.o.o; Haloška VTC: Arhiva sauvignon pt 1986 87,67 Ptujska klet d.o.o., Ptuj; VTC Goričko: Sivi pinot 2017 86,67 Družina Jerič, Murska Sobota; Jeruzalemska VTC: Chardonnay Seven Numbers 2018 87,33 Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož; Jeruzalemska VTC: Bela zvrst 34, Puklavec Family Wines 2015 87,33 Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož; Radgonsko Kapelska VTC: Steyer Mark dišeči traminec exlusive 2001 89,67 Steyer vina, Plitvica; Mariborska VTC: Diona brut nature 2011 87,33 Hiša vina Doppler, Dolnja Počehova; Gornje Slovenjegoriška VTC: Sauvignon 2018 86,33 Vino Valdhuber, Svečina.

 

Besedilo: O. B.Nazaj


Ostale novice

REZULTATI: Sommelier Selection 2020
 Objavil: dejan | 09-06-2020 20:01

Sommelier ljubitelj izobraževanje v Mariboru
 Objavil: dejan | 09-06-2020 09:05

Sommelierska selekcija 2020 - komisija pri izbiri vin
 Objavil: dejan | 02-06-2020 20:29

Sommelierska selekcija 2020 bo!
 Objavil: dejan | 20-05-2020 14:55

Na čakanju
 Objavil: Urednistvo | 15-04-2020 10:31

Izobraževanja Sommelier.si Academy Maribor prestavljena
 Objavil: Urednistvo | 24-03-2020 14:41

Sommelierska selekcija 2020 preložena
 Objavil: Urednistvo | 16-03-2020 15:35

Rek za prihajajoče dni:
 Objavil: dejan | 13-03-2020 10:32

Sommelierska selekcija 2020 - podaljšan rok za prijavo
 Objavil: Urednistvo | 09-03-2020 10:10

Sommelier.si Academy
 Objavil: dejan | 25-02-2020 00:07

Februarska izdaja revije Pet zvezdic
 Objavil: Urednistvo | 18-02-2020 15:36

Sommelier I. stopnje
 Objavil: Urednistvo | 18-02-2020 14:51

Senzorika in retorika spomladi v Mariboru in Ljubljani
 Objavil: Urednistvo | 10-02-2020 09:09

Izobraževanje Sommelier ljubitelj marca v Novem mestu
 Objavil: Urednistvo | 05-02-2020 08:39

Pester izbor vinskih pripomočkov - vin.si
 Objavil: Urednistvo | 05-02-2020 08:37

Rek tedna
 Objavil: Urednistvo | 03-02-2020 10:34

Sommelier ljubitelj spomladi v Novem mestu, Mariboru in Ljubljani
 Objavil: Urednistvo | 30-01-2020 11:38

Sommelierska selekcija 2020
 Objavil: Urednistvo | 17-01-2020 09:15


    Več
E-vinske novice
Trenutno je naročenih 9537 oseb

Želite prejemati redna e-sporočila o novostih na vinskem področju in na Slovino straneh?
Prijavite se na brezplačne e-vinske novice SloVino.com


Aktualne objave
Vinska senzorika in retorika tečaj v MB in LJ
 Objavljeno: 19.02.2020
Sommelier ljubitelj tečaj v NM, LJ in MB
 Objavljeno: 19.02.2020
Sommelier I. stopnje - razpis LJ in MB
 Objavljeno: 19.02.2020
vin.si - vinski pripomočki
 Objavljeno: 03.01.2019
Sledite Wineexpo Instagramu
 Objavljeno: 04.06.2018


Anketa
Belo vino
Rdeče vino
Rose
Peneče vino
Slajše vino


.


Iz knjige gostov
Vpis-ogled

Forceps nxo.hsrq.slovino.si.ksg.zl slowing, [URL=http://aquaticaonbayshore.com/doxazosin/ - doxazosin[/URL - [URL=http://eatingaftergastricbypass.net/item/pred-forte/ - lowest price pred forte[/URL - [URL=http://andyvangrinsven.com/cialis-pack-30/ - buying cialis pack 30 online[/URL - [URL=http://telugustoday.com/drugs/erythromycin/ - where to buy erythromycin online[/URL - [URL=http://transylvaniacare.org/anacin/ - generic for anacin[/URL - [URL=http://growingmypennies.com/cialis-daily-tadalafil/ - generic cialis daily tadalafil[/URL - [URL=http://transylvaniacare.org/eriacta/ - eriacta prices[/URL - [URL=http://eatingaftergastricbypass.net/item/modalert/ - modalert from india[/URL - [URL=http://psuclubswim.com/amitriptyline/ - amitriptyline generic canada[/URL - [URL=http://pvcprofessionalceilings.com/item/arjuna/ - arjuna[/URL - [URL=http://damcf.org/item/canesten-cream/ - buy canesten cream online canada[/URL - [URL=http://outdooradvertisingusa.com/epivir/ - epivir best price[/URL - [URL=http://cortecscenery.com/dapoxetine/ - dapoxetine[/URL - [URL=http://quotes786.com/actonel/ - actonel[/URL - [URL=http://solartechnicians.net/premarin-vaginal-cream/ - no prescription premarin vaginal cream[/URL - examination, magnesium prices for doxazosin purchase pred forte online cialis pack 30 uk erythromycin without pres lowest price generic anacin anacin cialis daily tadalafil eriacta without pres best price modalert where to buy amitriptyline online discount arjuna canesten cream.com lowest price epivir coupon dapoxetine actonel premarin vaginal cream colitis, http://aquaticaonbayshore.com/doxazosin/ doxazosin to buy http://eatingaftergastricbypass.net/item/pred-forte/ buy pred forte online canada http://andyvangrinsven.com/cialis-pack-30/ cialis pack 30 uk http://telugustoday.com/drugs/erythromycin/ erythromycin en ligne http://transylvaniacare.org/anacin/ anacin http://growingmypennies.com/cialis-daily-tadalafil/ cialis daily tadalafil online discount cialis daily tadalafil http://transylvaniacare.org/eriacta/ generic eriacta tablets http://eatingaftergastricbypass.net/item/modalert/ modalert http://psuclubswim.com/amitriptyline/ amitriptyline generic canada http://pvcprofessionalceilings.com/item/arjuna/ arjuna lowest price http://damcf.org/item/canesten-cream/ canesten cream canadian pharmacy http://outdooradvertisingusa.com/epivir/ epivir http://cortecscenery.com/dapoxetine/ dapoxetine for sale http://quotes786.com/actonel/ actonel to buy http://solartechnicians.net/premarin-vaginal-cream/ low cost premarin vaginal cream error: topples hiss.
 Gost: iceeraquhixea | 17.07.2020 03:00


Pregovor
tri čaše, že si rekel zbogom križu, tri vrče, že si blizu paradižu
 Avtor/Vnosnik: Li Tai Po


Statistika
Registrirani uporabniki: 7745
Naročniki E-vinske novice: 9536
Objavljene novice: 6100
Število pregovorov: 320
Število fotografij: 1936
Število objav v forumu: 35
Število obiskov portala: 126014


VinDel grozd
Sommelier 1
KMETIJSKI-ZAVOD.SI
Vin.si kupon
Zlati grič
Sommelier1
Portorose2
VinDel 2019
www.sommelier-slovenije.si
Sommelier Selection
winterhalter
Vin.si

winterhalter

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
Copyright © 2001 - 2004 Slovino.com. Vse pravice pridržane
Stran izdelal Boštjan Krajnc