Stoletne gostilne na Slovenskem

Najnovejša knjiga Draga Medveda tokrat o dediščini gostoljubja

Velenjska založba Pozoj je v zbirki Slovenska dediščina izdala najnovejšo knjigo publicista Draga Medveda Stoletne gostilne na Slovenskem z odličnimi fotografijami Petra Marinška in v imenitni oblikovalski izvedbi Marka Marinška. Predstavili jo bodo v sredo, 29. januarja 2003 ob 11. uri v Vinagovi vinoteki v Vodnem stolpu na Lentu. Kulturni dogodek je s svojim igranjem na kitaro in šansoni obogatil Aleš Črnko.Drago Medved je svojim knjigam z domoznansko vsebino (Slovenski Dunaj in Donava) ter knjigam o vinski kulturi (Najlepše trte na Slovenskem, Vinski brevir, Šampanjec in Sto resnic o vinu) s knjigo Stoletne gostilne na Slovenskem samo še dodal kot logično nadaljevanje svojevrsten spomenik številnim generacijam gostincev, ki so stoletja gradili dediščino gostoljubja. Kot je dejal na predstavitvi avtor, je to hkrati tudi spodbuda mladim, ki prevzemajo odgovorno poslanstvo svojih prednikov, da bi znali in hoteli vztrajati pri svojem delu. Tudi bralec bo lahko iz vsebine razbral različne usode slovenskih gostiln, zato je omenjena knjiga tudi prispevek k drugačnemu vrednotenju tega nelahkega, a kljub vsemu lepega poklica. Tudi ni naključje, da je predstavitev v Vinagovi vinoteki, saj podjetje zlasti v zadnjem času z mnogimi prireditvami med drugim spodbuja tudi vrednotenje zahtevnih poklicev v gostinstvu.

Stoletne gostilne na Slovenskem so svojevrsten prispevek k obstoječi tovrstni literaturi na slovenskem knjižnem trgu, saj doslej takšnega vsebinskega pristopa še ni bilo in zato predstavlja novo kakovostno razsežnost pri spoznavanju dediščine gostoljubja v Sloveniji.

Knjiga velikega formata uvodoma seznanja bralca o dediščini gostoljubja na Slovenskem in o družbenem položaju gostilničarjev in gostiln skozi čas, zatem pa predstavi štirideset gostiln, ki so stare vsaj sto ali več let. To je bilo tudi temeljno merilo za izbor, kakor tudi to, da morajo imeti vse, v knjigo vključene gostilne, značilno ponudbo. Vsaka gostilna je predstavljena na štirih straneh, tudi z bogatim slikovnim gradivom. Opisan je njen nastanek in razvoj do današnjih dni z opisi kulinarične ponudbe. Zastopane so tudi gostilne v slovenskem zamejstvu v Italiji in Avstriji. Knjiga, ki je natisnjena v nakladi 4000 izvodov, od tega 2000 v slovenskem, 1000 v nemškem in 1000 v angleškem jeziku, je opremljena še z manjšo knjižico z naslovi in drugimi koristnimi informacijami o gostilnah, ki bralcu omogočajo navezovanje stikov z njimi. Direktor založbe Peter Rebernik je poskrbel, da imajo vse gostilne v knjigi tudi svojo spletno stran.