Ko sem se sprehajal po festivalu in degustiral vina, ki so jih vinarji namenili za pokušino, sem prišel do spoznanja, da festival iz leta v leto širi svoje okvire. Zanimiv ambijent z več kot sto vinarji, strokovnimi delavnicami in predavanji je navdušil tako stroko, lubitelje kot tudi tiste, ki se z vinom ne srečujejo vsak dan. Morda je za prihodnji festival malo rezerve ravno v strokovnih predavanjih, ki bi bila lahko zastavljena tudi malo drugače. Pozitiven duh, vzdušje, klima, ki jo je bilo čutiti na festivalu je bil zadosten razulog, da se je marsikdo vrnil in se bo vračal tudi na prihodnje.
Novosti, ki jih je v največji meri moč poizkusiti ravno na festivalu vin v Sloveniji kažejo, da slovenski vinarji in enologi iz leta v leto presenečajo in nas navdušujejo. Toliko zanimivih vin, kot jih je bilo moč okušati v hotelu Slon med 20. in 22. novembrom, je pravljica za vse vinoljube in škoda za vse, ki tega niso doživeli ali tiste, ki to vinsko prireditev tudi zavračajo.Predstavil bom nekaj vin, ki so se mi najbolj utrnila v spomin in jih je vredno vključiti v ponudbo v naših restavracijah.
MALVAZIJA; Koperski v.o., deželno-barique vino, 2000, suho, 14 vol%alk., ROJAC
SIVI PINOT; Mariborski v.o., vrhunsko vino, 2001, suho, 14 vol%alk., HIŠA JOANNES PROTNER
SAUVIGNON RESERVE; Goriški v.o., vrhunsko vino, suho, 14 vol%alk., SIMČIČ
RENSKI RIZLING; Mariborski v.o., vrhunsko vino, 2002, polsuho, 12,5 vol%alk., VALDHUBER
SAUVIGNON; Bizeljsko-sremiški v.o., vrhunsko-ledeno vino, 2001, sladko, 10 vol%alk., KZ KRŠKO /ZLATA MEDALJA – Bruxelles 2001/
CABERNET-MERLOT BAGUERI; Goriški v.o., vrhunsko vino, 2001, suho, 12,5 vol%alk., DOBROVO
GAMAY B.D.; Bizeljsko-sremiški v.o., vrhunsko- barique vino, 1999, suho, 13,42 vol%alk., ŠEKORANJA /Gamay B.D. prezračimo v Air dekanterju/
Aleksander Bohinc
SOMMELIER II.