Okronali so 9. slovensko vinsko kraljico za leto 2004

SLOVENSKA VINSKA KRALJICA JE VESNA BAJUK IZ OKOLICE METLIKE

Slovensko vino z novo krono in cvetico, in sicer 22 – letno študentko iz Bele krajine, ki so jo v petek zvečer okronali v Radencih

Minuli petek zvečer je v hotelu Radin v Radencih potekalo kronanje Vinske kraljice Slovenije za leto 2004. Nova, 9. po vrsti vinska kraljica je postala 22 – letna Vesna Bajuk, študentka Visoke upravne šole v Ljubljani, doma na belokranjski izletniški kmetiji Bajukovih v Radovici pri Metliki. Vesna Bajuk se je začela z vinogradništvom spoznavati pred desetimi leti, ko so doma zasadili 2,5 ha vinograda in se začeli intenzivno ukvarjati z vinogradništvom in kletarstvom, odprli pa so tudi izletniško kmetijo. Pred svečano prisego nove prve dame slovenskega vina je prisotne nagovoril direktor Pomurskega sejma d.d., ki vodi projekt Vinska kraljica Slovenije, Janez Erjavec. Poudaril je, da sta poslanstvo, ki ga vršita Vinska kraljica Slovenije in Pomurski sejem slavospev slovenskemu vinogradništvu, vinu in naši vinorodni deželi. Projekt Vinske kraljice Slovenije traja vse od leta 1996, prizadevanje Pomurskega sejma za razvoj vinarstva pa je še mnogo daljše, saj bo v letu 2004 organiziral že 30. državno ocenjevanje vin. Letos ob združitvi z EU odprto tudi vinom iz tujine, ki se želijo potegovati za naklonjenost slovenskega potrošnika. Bogata in dolga je tudi tradicija vinskih razstav v okviru Mednarodnega kmetijsko – živilskega sejma v Gornji Radgoni.Vino kot svoje dolgoletno poslanstvo pa so sprejele tudi dosedanje Vinske kraljice Slovenije, in vse razen ene so bile tudi v Radencih na Vesninem kronanju. V letu 2003 so dosedanje kraljice ustanovile klub slovenskih vinskih kraljic s čimer ostajajo aktivne promotorke vinske kulture tudi po obdobju formalnega vladanja, v Radencih pa so medse, kot polnopravnega gosta sprejele tudi

Janeza Erjavca, s čem so mu zahvalile za podporo in sploh za to, da vodi projekt vinske kreljice. Sam Erjavec je tudi vse prisotne pozval, naj ostanejo zvesti častilci plemenite kapljice, ponosni prenašalci tisočletne tradicije naših prednikov na naslednje rodove, družabni razširjevalci vinske kulture v naši deželi in njeni poslanci v tujini. 8. Vinski kraljici Slovenije Simoni Štraus se je iskreno zahvalil za odlično opravljeno poslanstvo in ji zaželel še veliko uspehov pri nadaljnjem delu. Njeni naslednici Vesni pa je zaželel uspešno nadaljevanje poslanstva in uspešno promocijo slovenskega vina v EU.

Prisotne je nagovorili tudi župan občine Gornja Radgona Anton Kampuš, ki je izrazil prepričanje, da bo Vinska kraljica Slovenije tudi dobra promotorka Gornje Radgone, tega sejemskega mesta, mesta radgonske penine in vina, vse bolj pa tudi mesta turizma. Župan občine Metlika Slavko Dragovan je povedal, da tudi sam prihaja iz vrst vinogradnikov in izrazil veselje nad napredkom, ki ga je Bela krajina naredila na vinarskem področju v zadnjih letih. Belokranjski vinarji prinašajo medalje z vinskih ocenjevanj širom po svetu, tudi iz Gornje Radgone. Da je Vesna Bajuk belokranjka, je tudi priznanje njihovemu delu. Poleg občine Gornja Radgone je kot generalni pokrovitelj projekta vinska kraljica zbrane pozdravil še Črt Mesarič, predsednik uprave NKB Maribor. Poudaril je, da je Vinska kraljica Slovenije pomembna za vse slovensko vino, vinarje in Slovenijo. Direktor novomeške podružnice podjetja AC Intercar Anton Bajuk je novi vinski kraljici izročil ključe vozila Smart, ki jo bo popeljal po slovenskih in tujih vinskih cestah… Zbrani so novi Vinski kraljici Slovenije nazdravili z vinom, ki si ga je za čas, ko bo zasedala prestol, izbrala za svojega – z belokranjskim polsladkim renskim rizlingom letnik 2002.

Sicer pa Slovenija, kot vinorodna dežela, s tradicijo vinske kulture in pridelave vina že tradicionalno izbira Vinsko kraljico, ki pomaga promovirati slovenska vina, vinogradništvo in lepote slovenske vinorodne dežele. In tako smo od uvedbe projekta "Slovenska vinska kraljica", katerega nosilec je Pomurski sejem d.d. iz Gornje Radgone, leta 1996 imeli že osem kraljic. Najprej je to bila Lidija Mavretič iz Bele krajine (1996), sledijo pa Selma Lukač s Koprskega (1997), Katarina Jenžur iz Posavja (1998), Irene Kupljen iz Radgonsko – kapelskih goric (1999), Martina Stegovec z Vipavskega (2000), Jerneja Bratuša iz Noršincev pri Ljutomeru (2001). V letu 2002 je bila slovenska vinska kraljica Tjaša Koroša ravno tako iz Ljutomersko – ormoških goric, lani pa Simona Štraus iz Šmarsko – virštajnskih goric, sedaj pa so okronali njeno naslednico za leto 2004, in to je kot rečeno Vesna Bajuk, katero je posebna komisija v organizaciji Pomurskega sejma d.d. iz Gornje Radgone, katero je vodil direktor Janez Erjavec, izbrala izmed številnih kandidatk iz cele države, pravzaprav iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in vseh vinorodnih okolij.

Na posebnem testiranju prijavljenih kandidatk, kjer je izbrana kraljica z enoletno mandatno dobo, pa so dekleta morala pokazati dobro strokovno znanje s področja vinogradništva, vinarstva in trženja vin, enako pa tudi ustrezno znanje tujih jezikov, kajti odlična slovenska vina je potrebno predstavljati tudi v tujini. In sedaj bo Vesna v letu 2004 gospodarica slovenskega vinskega dvora. Sicer pa, Slovenska vinska kraljica veliko potuje, spoznava nove ljudi, njihove navade in seveda vina. Na teh potovanjih pa zastopa vina iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in vseh 14 vinorodnih okolišev, in si v javnosti prizadeva za njihovo razpoznavnost ter širjenje kulture pitja vina, in to na vsakem mestu, še posebej, na prireditvah povezanih z vinom.