Matevž Visočnik je tekmoval za Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor na Evropskem tekmovanju Georges Babtiste v Franciji
European and International Georges Babtiste Cup 2004)
Študent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor je pridobil naslov evropskega prvaka v znanju strežnih veščin za leto 2004. Matevž Visočnik je na tekmovanju Georges Babtiste v Parizu osvojil prvo mesto v Evropi med evropskimi gostinsko hotelirskimi šolami iz 18 držav.
Študenti iz osemnajstih evropskih držav so tekmovali v številnih strežnih disciplinah, kot naprimer v:
• mešanju ribjega biftka pred gosti (komisijo) za dve osebi,
• pripravi in filiranju morskega lista pred gosti za dve osebi,
• pripravi poprovega steaka,
• pripravi in serviranju profiterolov,
• predstavitvi in poznavanju znanega šampanjca Jacquart, katero šampanjsko hišo iz Remsa so dan prej obiskali,
• mešanju in poznavanju koktajlov,
• poznavanju mednarodnih vin in alkoholnih pijač,
• obvladovanju tržnih veščin ob prevzemu gostovega naročila,
• reševanju pisnega testa iz strokovnih vsebin.Kdo je bil Georges Baptiste?
Georges Babtiste (1882 – 1960)
Georges Baptiste se je rodil 13. septembra 1882 v Rouen-u v Franciji. S šestnajstimi leti je začel z delom v kuhinji. Preden se je uveljavil kot profesionalec, je svoje znanje izpopolnjeval v številnih hotelih v Angliji, Škotski, Maroku, Nemčiji, na Danskem in v Švici.
Kasneje se je preusmeril v delo v restavraciji in postal maître d’hôtel (vodja strežbe) v znanih ter prestižnih gostinskih obratih, kot so Café de Paris, Hôtel Ritz, Café Riche. Leta 1912 je postal manager restavracije Hotela Majestic.
Kljub temu, da se je leta 1955 upokojil, je delal kot predavatelj, pisal prispevke o vinski in strežni kulturi ter napisal knjigo Moderna kuhinja 20. stoletja.
Kakšno tradicijo ima tekmovanje Georges Baptiste?
Prestižna nagrada Georges Babtiste obstaja od leta 1961, ko so se predavatelji gostinsko hotelirskih šol Francije dogovorili, da bi zaradi motivacije mladih gostincev in ohranjanja ter poudarjanja kulture strežnih veščin organizirali tekmovanje v spomin na človeka, ki ima v stroki gostinstva neizbrisen pomen. V organizacijskem odboru je 34 članov, od tega polovica predavateljev stroke in polovica gostinsko turističnih delavcev zaposlenih v gostinstvu in turizmu Francije.
Nacionalno tekmovanje gostinskih, hotelirskih in turističnih šol Francije se izvaja od leta 1975, medtem ko se evropsko tekmovanje izvaja od leta 1991. V lanskem letu je v nacionalnem tekmovanju Georges Babtiste Francije tekmovalo 155 šol v 18 regijah Francije, oz. 298 dijakov in študentov, od katerih se jih je v finale uvrstilo 38. Francoski študent, ki je zmagal, se je smel udeležiti evropskega tekmovanja Georges Babtiste v Parizu, ki je potekalo v aprilu in na katerem je tekmovalo 18 držav.
Kako poteka tekmovanje Georges Babtiste?
V Sloveniji se gostinska tekmovanja ne izvajajo po enakem sistemu kot v Franciji. Zato se je na povabilo predsednika Alaina Villacampe in organizacijskega odbora Georges Babtiste tega prestižnega tekmovanja udeležila Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor.
Tekmovalci se na tekmovanje pripravljajo na osnovi strokovnih vsebin, ki jim jih tik pred tekmovanjem pošlje organizacijski odbor. Tekmovanje Georges Baptiste se vsako leto organizira v eni izmed evropskih prestolnic. V času samega tekmovanja imajo tekmovalci tudi strokovne oglede, saj želijo organizatorji to priložnost izkoristiti za predstavitev pomembnih gostinskih ustanov in podjetij v regiji.
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor si je z uspešnim nastopom na nedavnem tekmovanju v Parizu pridobila naslov Evropski prvak za leto 2004 v strežnih veščinah na nivoju vodje strežbe.
Osvojeni pokal je prehodni in ga ima šola v lasti eno leto, v letu 2005 pa ga bo predala novemu prvaku na evropskem tekmovanju, ki bo prihodnjič na Portugalskem.
Kakšen je pomen nastopa na tekmovanju Georges Baptiste?
Gostinstvo je storitvena dejavnost, ki nujno sooblikuje turistični karakter vsake destinacije. S poudarjanjem in negovanjem enogastronomskih privlačnosti prispevamo k ohranjanju avtohtonih posebnosti države. Žal pa vse več mladih ljudi ne najde izziva v gostinskem poklicu. Zaradi neopravičenega podcenjevanja izgubljajo gostinski poklici ugled in spoštovanje, ki ga imajo v visoko razvitih enogastronomskih državah.
Na VSŠG Maribor prav zato želimo z uspešno udeležbo na strokovnih tekmovanjih z mednarodnim slovesom dvigniti samozavest in pomen gostinskega kadra v Sloveniji, hkrati pa poenotiti in nadgraditi strokovne standarde, ki jih zahtevajo klasične gostinske veščine.
Tekmovanje Georges Baptiste je naravnano zelo tradicionalno. Na klasičen način se pripravljajo jedi in pijače, ki predstavljajo temelje svetovne gastronomije. Ohranjanje in negovanje klasičnih receptur ter postopkov je v obdobju nezadržne globalizacije pomembno varovalo, saj lahko tako kjer koli v svetu užijemo jed ali pijačo znane kakovosti ter okusa.
Osrednja ideja tekmovanja Georges Baptiste – ohranjanje in negovanje klasičnih strežnih disciplin, je zato izrazito uporabna. Priprava jedi in pijač pred gostom namreč močno vzpodbudi prodajo. Privlačne jedi in pijače nemalokrat premamijo tudi tiste goste, ki jih sprva niso imeli namena naročiti. Priprava jedi in pijač pred gostom, predstavitev in priporočanje vina ter hrane, pa narekuje natakarju eleganco, urejenost, retorične sposobnosti, razgledanost in omiko ter ostale vrline, ki jih mora imeti vsak uspešen gostinec.
Dodatne informacije:
VŠGT Maribor
Mag. Helena Cvikl