NA NAJVEČJEM OCENJEVANJU SLOVENSKIH VIN LETOS 627 VZORCEV

Ob 30-letnici ter ob vstopu Slovenije v EU, prvič tudi odprto državno ocenjevanje vin

Danes (ponedeljek, 26.7.), se je s posebno slovesnostjo, na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, pričelo največje slovensko ocenjevanje vin v domači konkurenci, jubilejna 30. slovenska vinska olimpiada. Na ocenjevanju, ki bo do petka, 30. julija potekalo v okviru dvainštiridesetega mednarodnega Kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, bo 21 najbolj eminentnih slovenskih in tujih enologov, ki so razporejeni v tri sedemčlanske komisije, ocenilo natanko 627 vzorcev tihih in penečih se vin, ki prihajajo iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Slovenije. Dobra udeležba vinarjev dokazuje, da se med slovenskimi vinarji vse bolj uveljavlja zavest, da nagrade, podeljene na ocenjevanju v okviru Kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, bogatijo njihove konkurenčne prednosti in jim pomagajo pri trženju vin v Sloveniji in zamejstvu. Že prvo zares mednarodno ocenjevanje pa kaže na to, da so ocenjevanje odlično sprejeli tudi tuji vinarji. Že prihodnje leto in seveda tudi v bodoče pa pričakujemo še več vzorcev tudi iz tujine, je med drugim v pozdravnem nagovoru članom komisij ter številnim gostom, med katerimi je bila tudi Slovenska vinska kraljica Vesna Bajuk, direktor Pomurskega sejma d.d. Janez Erjavec.Med gosti je bil tudi nekdanji direktor Pomurskega sejma Ivan Kovač, ki je kot začetnik ocenjevanja vina v Gornji Radgoni orisal zgodovino, največjega ocenjevanja slovenskih vin v minulih tridesetih letih. Na prvem tovrstnem ocenjevanju je bilo samo šest, v najboljših letih pa okoli 900 ocenjenih vzorcev. Kovač pa je med drugim spregovoril tudi o težava, s katerimi so se na začetku ubadali, saj takratni republiški oblastniki niso bili navdušeni, da bo na periferiji potekalo tako pomembno ocenjevanje, saj je podobno že teklo v Ljubljani. Toda pomagal jim je sam Edvard Kardelj, ki je bil veliki ljubitelj dobre kapljice. Slovenska vinska kraljica Vesna Bajuk pa je v svojem pozdravnem nagovoru med drugim dejala, da je vino del kulture in zgodovine, in kot takšno je lahko v ponos slovenskega naroda, saj je življenje brez vina bistveno bolj skromno, revno in pusto. Zato si vino, kot takšno zasluži posebno mesto na Slovenskem, vsi ki skrbijo za njegovo kakovost pa vse pohvale, je med drugim dejala kraljica, ki je tudi dodala, da vsi skupaj moramo spoštovati kulturo pitja vina, ki je v Sloveniji že sedaj na visokem nivoju.

Sicer pa, kot rečeno tudi letos v ocenjevalnih komisijah sodelujejo vrhunski slovenski in tuji enologi, ki se s preverjanjem kakovosti vina poklicno ukvarjajo v okviru svojega dela na fakultetah, zavodih, institutih ter pri pridelavi grozdja in vina. Predsedniki posameznih komisij so mag. Anton Vodovnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, dr. Miran Vodopivec, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica in dr. Mojmir Wondra iz Biotehniške Fakultete, Katedre za vinarstvo v Ljubljani. Predsednik vseh ocenjevalnih komisij pa je mag. Anton Vodovnik. Člani komisij so: Jani Gönc iz Ptuja, Iztok Klenar, Vinakoper d.o.o., Zdravko Mastnak, Kmetijska zadruga Krško, Prof. dr. Slavica Šikovec iz Ljubljane, mag. Tone Zafošnik iz Maribora, dr. Gerhard Schubert iz Hrvaške, Jože Ambrožič, Agroind Vipava, 1894 Vipava d.d., mag. Boris Beloglavec iz Maribora, Dušan Brejc, PS VVS d.o.o. iz Ljubljane, Anton Pezdirc, Kmetijska zadruga Metlika, Lidija Veber, Ptujska klet d.o.o., ing. Rupert Hochegger, Landeskammer für Land- und Forstwirtschaft Steiermark iz Graza, Darinko Ribolica, Vinska klet Goriška Brda, z.o.o. Dobrovo, Alojz Filipič, Radgonske Gorice d.d. Gornja Radgona, mag. Janez Istenič, Istenič d.o.o. Bizeljsko, Cvetka Sakelšek, Jeruzalem Ormož VVS d.d., Ormož, mag. Jože Protner iz Maribora in Tadeja Vodovnik-Plevnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Tajniki posameznih komisij pa: Ernest Novak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, Mirjana Košuta iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica ter Katarina Merlin iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo Mesto.

Vina, ki jih bo komisija najvišje ocenila, bodo prejela bronasto, srebrno, zlato ali veliko zlato medaljo. Najprestižnejše priznanje – Šampion, bodo prejela najbolje ocenjena vina v skupinah, v katerih mora sodelovati mejno število vzorcev, določeno s pravilnikom, nagrajena vina pa morajo biti vsaj dobitniki zlate medalje. V Vinskem hramu na Pomurskem sejmišču bodo razstavljena nagrajena vina, tu pa bodo ves čas sejma organizirane tudi vinske pokušnje. Podelitev nagrad najboljšim bo na dan vinogradnikov, ki bo na 42. mednarodnem KŽS, v torek, 31.8.2004.

OSTE BAKAL