V Berlinu so pripravili 3. ťSlovenski vinogradniški večerŤ

Avtor Oste Bakal: Ob domači hrani so se prilegla vrhunska radgonska vina

Berlin, prestolnica Nemčije je gotovo pravšnjo mesto, kjer na vsakem koraku naletimo na sledi razburkane in zanimive zgodovine. Tam je tudi dane, 15 let po padcu Berlinskega zidu, možno opaziti velik razkorak med vzhodom in zahodom. Pa vendar je Berlin tudi kulturna metropola evropske gospodarske velesile, v kateri se marsikje opazi tudi Slovenija.

In tako je nemško – slovenska družba, ki jo vodi Danijela Žula, že tretje leto zapored organizirala slovenski vinogradniški večer. Srečanje, katerega pokrovitelji so bili gostišče Rajh iz Bakovcev, Radgonske gorice d.d. iz Gornje Radgone, ter Steyer vina iz Plitvice pri Apačah, je letos že drugič potekalo v berlinskem hotelu Maritim pro Arte. In izbrana družba je glede na pokrovitelje, kot aperitiv lahko izbirala med dvema peninama iz Radgonskih goric d.d., in sicer med Zlato radgonsko penino suho, ki je letos osvojila že 25. naziv šampijona in Zlato radgonsko penino rose.

ťVečerjo sta pripravila Damir Pintarič in Franc Bencak iz gostilne Rajh, zraven pa so bila postrežena vina omenjenih vinarjev. K predjedi – domača tunka in klobasa z zaseko in hrenom – se je kot prvo vino ponudila zvrst vin Janževec iz Radgonskih goric d.d., letnik 2003, polsuho vino, s prijetno svežino in ne previsokim alkoholom. Kot drugo vino so ponudili suh Steyerjev chardonnay, letnik 2003, tipičen chardonnay iz Plitvičkega Vrha. H kremni juhi z ajdovo kašo smo kot prvo vino postregli radgonsko ranino blagovne znamke Ciconia, letnik 2002. Avtohtona ranina je zelo strukturno vino, krepkega in širokega telesa, kjer sadna in hrastova nota tvorita skladno celoto. Polnost okusa ob prisotnosti bananine arome pa daje zanimiv in trajen pookus.

Drugo postreženo vino je bil Steyerjev dišeči traminec, letnik 2003, suho vino, v katerem so poleg značilne cvetice po vrtnici zaznane že zrele note, ki nas spominjajo na citruse, klinčke. Kot glavno jed sta Damir in Franc pripravila svinjsko ribico z jurčkovo omako, kruhove cmoke in zelenjavo. Zraven smo ponudili Steyer Mark Cuveé, letnik 2001, suho vino, ki se ponaša s šampionom svetovne severne poloble.

Drugi sopotnik glavne jedi je bil modri pinot blagovne znamke Ciconia Radgonskih goric d.d., letnik 2002; bogato in uravnoteženo suho vino s prijetno taninsko vsebnostjo, pri katerem žlahtna hrastova nota dopolnjuje vino v vseh pogledihŤ, nam je vzdušje večera predstavljal mladi vinogradnik Danilo Steyer.

Vsekakor pa večerja ni mogla miniti niti brez dobre sladice. Rajhovi so izbrali prekmursko gibanico, h kateri so postregli Steyerjev polsladki dišeči traminec, letnik 2003, zlata medalja vino Ljubljana 2004 in traminec s črno etiketo iz Radgonskih goric d.d., letnik 2003. Oba traminca sta tipična predstavnika svoje sorte, s prijetno aromo po divjih vrtnicah.

ťNaše potovanje pa se ni končalo v Berlinu. Vzdržljivi Štajerci in Prekmurci smo se po večerji odpravili na deseturno potovanje na Dunaj, kjer smo Radgonske gorice d.d. in Steyer vina sodelovali na predstavitvi šampionov; oboji se namreč ponašamo z večkratnimi nazivi šampion za naša vina.

Kljub utrujenosti smo se v Slovenijo vračali s prijetnimi občutki, saj je odziv na naše penine in vina bil zelo dober. Še posebej smo bili veseli priznanja avstrijskih poznavalcev vina, ki so dejali, da tako dobrih tramincev tudi na avstrijskem štajerskem že dolgo niso poizkusiliŤ, dodaja Steyer.