Avtor Oste Bakal: Ob domači hrani so se prilegla vrhunska radgonska vina
Berlin, prestolnica Nemčije je gotovo pravnjo mesto, kjer na vsakem koraku naletimo na sledi razburkane in zanimive zgodovine. Tam je tudi dane, 15 let po padcu Berlinskega zidu, mono opaziti velik razkorak med vzhodom in zahodom. Pa vendar je Berlin tudi kulturna metropola evropske gospodarske velesile, v kateri se marsikje opazi tudi Slovenija.
In tako je nemko slovenska druba, ki jo vodi Danijela ula, e tretje leto zapored organizirala slovenski vinogradniki večer. Srečanje, katerega pokrovitelji so bili gostiče Rajh iz Bakovcev, Radgonske gorice d.d. iz Gornje Radgone, ter Steyer vina iz Plitvice pri Apačah, je letos e drugič potekalo v berlinskem hotelu Maritim pro Arte. In izbrana druba je glede na pokrovitelje, kot aperitiv lahko izbirala med dvema peninama iz Radgonskih goric d.d., in sicer med Zlato radgonsko penino suho, ki je letos osvojila e 25. naziv ampijona in Zlato radgonsko penino rose.
ťVečerjo sta pripravila Damir Pintarič in Franc Bencak iz gostilne Rajh, zraven pa so bila postreena vina omenjenih vinarjev. K predjedi domača tunka in klobasa z zaseko in hrenom se je kot prvo vino ponudila zvrst vin Janevec iz Radgonskih goric d.d., letnik 2003, polsuho vino, s prijetno sveino in ne previsokim alkoholom. Kot drugo vino so ponudili suh Steyerjev chardonnay, letnik 2003, tipičen chardonnay iz Plitvičkega Vrha. H kremni juhi z ajdovo kao smo kot prvo vino postregli radgonsko ranino blagovne znamke Ciconia, letnik 2002. Avtohtona ranina je zelo strukturno vino, krepkega in irokega telesa, kjer sadna in hrastova nota tvorita skladno celoto. Polnost okusa ob prisotnosti bananine arome pa daje zanimiv in trajen pookus.
Drugo postreeno vino je bil Steyerjev dieči traminec, letnik 2003, suho vino, v katerem so poleg značilne cvetice po vrtnici zaznane e zrele note, ki nas spominjajo na citruse, klinčke. Kot glavno jed sta Damir in Franc pripravila svinjsko ribico z jurčkovo omako, kruhove cmoke in zelenjavo. Zraven smo ponudili Steyer Mark Cuveé, letnik 2001, suho vino, ki se ponaa s ampionom svetovne severne poloble.
Drugi sopotnik glavne jedi je bil modri pinot blagovne znamke Ciconia Radgonskih goric d.d., letnik 2002; bogato in uravnoteeno suho vino s prijetno taninsko vsebnostjo, pri katerem lahtna hrastova nota dopolnjuje vino v vseh pogledihŤ, nam je vzduje večera predstavljal mladi vinogradnik Danilo Steyer.
Vsekakor pa večerja ni mogla miniti niti brez dobre sladice. Rajhovi so izbrali prekmursko gibanico, h kateri so postregli Steyerjev polsladki dieči traminec, letnik 2003, zlata medalja vino Ljubljana 2004 in traminec s črno etiketo iz Radgonskih goric d.d., letnik 2003. Oba traminca sta tipična predstavnika svoje sorte, s prijetno aromo po divjih vrtnicah.
ťNae potovanje pa se ni končalo v Berlinu. Vzdrljivi tajerci in Prekmurci smo se po večerji odpravili na deseturno potovanje na Dunaj, kjer smo Radgonske gorice d.d. in Steyer vina sodelovali na predstavitvi ampionov; oboji se namreč ponaamo z večkratnimi nazivi ampion za naa vina.
Kljub utrujenosti smo se v Slovenijo vračali s prijetnimi občutki, saj je odziv na nae penine in vina bil zelo dober. e posebej smo bili veseli priznanja avstrijskih poznavalcev vina, ki so dejali, da tako dobrih tramincev tudi na avstrijskem tajerskem e dolgo niso poizkusiliŤ, dodaja Steyer.