ipon iz ptujske kleti je prvak v Ormou, cuvee pa najbolj večno vino obiskovalcev vinskega festivala. Odličja za ptujska vina prihajajo ob pravem času.
Ptujska klet je v letonjem letu ob prenovi svojega imena in celostne podobe doivela tudi preporod pri priljubljenosti potronikov. S svojima vinskima linijama nobl in noblesse je namreč prepričala potronike, da je celotno tehnologijo negovanja vin pribliala najbolj priljubljenim okusom potronikov, ki so tudi v Sloveniji začeli slediti svetovnim vinskim trendom.
Odlikuje jih sadnost in sveina, lahkotnost in naklonjenost k uivanju ob jedeh in čisto vsakdanjih prilonostih.
Kako dobro so v Ptujski kleti zastavili prenovo okusov, ujetih v steklenice, ki jih poiljajo na trg, dokazujejo tudi prodajni rezultati, ki so e po prvih ocenah letonjega poslovanja bolji od lanskih.
Natančni bodo znani e kmalu po novem letu, v naslednjih dneh pa v Ptujski kleti pričakujejo, da bo povpraevanje po njihovih vinih e naraslo. Tako zaradi omenjenih ocen kot tudi zaradi dejstva, da je tudi ptujska penina Poetoviona postala med najbolj priljubljenimi slovenskimi peninami. Lahko bi je prodali e veliko več, kot so je uspeli donegovati po klasični, ampanjski metodi.
Med najbolj razveseljive decembrske dogodke v Ptujski kleti pa vsekakor sodi doseek njihove polnitve ipona, jagodni izbor letnika 2003, ki je na prvem festivalu ipona v Ormou postal prvak sorte. Gre za polnitev, za katero je grozdje dozorevalo na znamenitih vinogradnikih legah vzpetine Vurberg nad reko Dravo. Gre za vinogradniko lego, obrnjeno k soncu na način, da ga topli arki boajo od jutra do večera, grozdje pa ob tem pridobiva svojo lahtnost e z odsevom Drave. ťTa pojav je e v preteklosti večkrat omogočil izjemno zrelost iponov na vurberki legi, kjer tradicionalno uspevajo izjemni letniki iponov.
Vendar pa je bil letnik 2003 e posebej bogato obdarjen s soncem, jeseni pa je grozdje oplemenitila e lahtna plesen. To je nagrajenemu vinu dalo izjemno harmonijo in cvetico, zato so ga ocenjevalci odlikovali s prvakom sorte v njegovi kategoriji. Seveda smo na to oceno e posebej ponosni, saj prihaja iz Ormoa, tamkajnje gorice pa veljajo za zibelko sorte ipon. Tako se je v slovenski vinarski praksi e enkrat pokazalo, da najbolje grozdje za izjemne vinske polnitve uspeva na legah, ki so bogato obdarjene s soncem, ob tem pa imajo e neko drugo naravno okoličino, ki grozdju zagotavlja dodatne posebnosti.
V Ptujski kleti nam je vse naravne danosti uspelo spraviti v steklenice, zato nas odličje, ki nam ga je podelil Klub ipon, sicer ne preseneča, smo pa nanj izjemno ponosni,Ť je ob prejemu plakete prvaka sorte ipon v svoji kategoriji iz Ptujske kleti poudaril njen direktor Andrej Sajko.
Povsem druge narave pa je razglasitev ptujskega nobl cuvéeja za najbolj večno belo vino nedavnega Slovenskega festivala vin, ki je e sedmič zapored potekal v Ljubljani, tokrat v hotelu Slon. Gre namreč za zvrst vina, donegovanega iz sort chardonnay, rumeni mukat in laki rizling. Vino je bilo donegovano na način, ki je ohranil vse lahtne lastnosti grozdja, ob tem pa med daljim kletarskim postopkom dozorelo v izjemno krepko, stilno prepoznavno polnitev s privzdignjeno cvetico. ťKer so ga prav obiskovalci festivala vin prepoznali za najbolj večnega, smo prejeli nagrado, ki si jo vsak vinar pravzaprav najbolj eli. Vsa vina namreč negujemo zato, da bi bila dopadljiva najiremu krogu potronikov.
Ti seveda naa prizadevanja nagrajujejo tako, da posegajo po ptujskih polnitvah na trgovinskih policah, če pa mu ob tem dajo priznanje e obiskovalci specializirane vinske prireditve, je to dokaz, da so ptujske polnitve ne samo med najbolj kvalitetnimi, ampak tudi med najbolj zaelenimi,Ť je ob tem izpostavil direktor Andrej Sajko.
Dodal je samo e to, da obe priznanji za Ptujsko klet prihajata v pravem času, saj je december mesec, ko se e bolj kot običajno posvečamo prav vinom. Kot dopolnitvi kulinaričnih uitkov in kot sredstvu, ki nam pomaga pri delitvi zadovoljstva z ljudmi, s katerimi smo dosegali delovne rezultate ali pa elimo z njimi deliti druge vrste sreče.
Branko Voduek