51. ocenjevanje Vino Ljubljana 2005 zaključeno

Gospodarsko razstavišče, organizator že 51.
Mednarodnega ocenjevanja vin in alkoholnih pijač, je uspešno zaključilo letošnjo prireditev. Potekala je med 3. in 6. junijem v hotelu Slon, še pred tem
– 1. junija – pa so ocenjevalci ocenili tudi žgane pijače.Ljubljansko mednarodno vinsko ocenjevanje v svetu velja za najstarejše in zaradi
popolnoma digitalnega računalniškega načina ocenjevanje tudi najmodernejše mednarodno vinsko ocenjevanje na svetu.

V vseh letih in tudi letos so pokroviteljstvo nad njim prevzel tri najpomembnejše svetovne organizacije, odgovorne za senzorično analizo vina: Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza (OIV), Mednarodna zveza enologov iz Pariza (UIE) in Svetovna federacija mednarodnih ocenjevanj vina in žganih pijač iz Montreala (VINOFED).

Organizatorji so za letošnje ocenjevanje prejeli 746 vzorcev vin iz 24 držav.
Ocenjevalo jih je 64 enologov iz vsega sveta, podelili pa so 222 medalj in naslovov.

Med prispele vzorce so tako razdelili 134 srebrnih in 82 zlatih medalj, 1 veliko zlato medaljo ter 5 nazivov ťsvetovni šampionŤ.

Najvišje priznanje – naziv svetovnega šampiona – si je med belimi suhimi vini prislužilo vino traminec, letnik 2004, švicarskega pridelovalca Les Fils Maye SA; med belimi suhimi vini z ostankom sladkorja sauvignon, letnik 2001, vrhunsko posebno vino iz sušenega grozdja slovenskega pridelovalca Jožefa Prusa;
med rdečimi suhimi
vini pa refošk Capo D Istria, 1999 iz Vinakoper.

Med penečimi vini je slavila Isteničeva bela penina letnik 1999, poimenovana Gourmet Brut;

med likerskimi vini
pa sauvignon 1975 muskadel iz KWV International Pty. Ltd. iz Južne Afrike.

Edino veliko zlato medaljo so ocenjevalci namenili sauvignonu ledeno vino, letnik
1999, ki ga je pridelal Slovenec Jožef Prus. To vino je prejelo tudi naziv ťslovenski šampionŤ, priznanje, ki so ga letos podeljevali prvič. Prusov sauvignon je tako postal najvišje ocenjeno vino in absolutni zmagovalec celotnega ljubljanskega ocenjevanja.

Na ocenjevanju žganih pijač pa je letos sodelovalo 30 vzorcev iz 4-ih držav,
potegovali so se za zlate in srebrne plakete in naziv ťsvetovni šampionŤ.
Za svetovnega šampiona so ocenjevalci razglasili naravno žganje Prior viljamovko iz ajdovskega Fructala, podelili pa so še 7 zlatih, 12 srebrnih in 2 bronasti plaketi. Kar 11 med njimi so jih prejeli slovenski pridelovalci.
Zaključna prireditev – slovesna podelitev nagrad – bo potekala 16. junija v Mestni hiši v Ljubljani.

Dodatne informacije:
Stane Kaučič
Gospodarsko razstavišče Ljubljana