ťVenčekŤ pokae koliko velja kuharica…
Ob prihajajočih se pustnih dneh je nekako postala osrednja kulinarična dobrota pustni krof, ki ga slovenske gospodinje, kuharice in slačičarke, v dobrem tednu scvrejo več sto tisoč.
In prav ni gostinskega lokala, trgovine, slačičarne ali gospodinjstva, kjer ne bi v predpustnem času ali pa vsaj na dan pusta, vsaj enkrat dialo po enkratnih, taknih in drugačnih krofih. Tako pa je tudi v restavraciji ťMŤ – Majde mid v Gornji Radgoni, kjer vodja kuhinje Majda Belna e dobra dva tedna pred pustom, vsak dan scvre več sto dejansko lepih in sočnih krofov, s katerimi se sladkajo njihovi gosti. In tako, kot pri Majdi Belna, velja pri vseh pravih kuharicah, ki se ukvarjajo s krofi pravilo, da ťvenček pokae koliko velja kuharicaŤ.
In kaj vse je potrebno narediti, da bo krof pravi, in da bo okrog tudi ťvenčekŤ?
Sestavine:
1 kg moke, 6 dag kvasa, 1/4 litra mleka in 1/4 litra smetane, 10 rumenjakov, 1 jajce, 10 dag sladkorja, pomarančna ali limonina lupina, malo mukatnega orečka, sol, 4 lice ruma, 15 dag masla, marelična marmelada, olje za cvrenje, sladkor za posipanje.
Priprava:
Moko presejemo. Postavimo kvas. Rumenjake, jajce in sladkor penasto umeamo. Sesekljamo ali naribamo pomarančno ali limonino lupino, nastrgamo oreček. Pogrejemo mleko in smetano, da je oboje mlačno. Iz moke, vzhajanega kvasa, umeanja, mleka in smetane stepemo testo. Testu dodamo stopljeno maslo. Testo za krofe mora biti mehko, sicer so krofi teki. Testa ne ugnetamo, temveč stepamo. Ne dvigamo ga visoko, da ne nastanejo luknje v testu in s tem tudi v krofih. Stepamo prav nadrobno. Ko se testo loči od posode in kuhalnice, ga pokrijemo in denemo na primerno toplo mesto, da vzhaja. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano desko ali prt. Razvaljamo ga za pol prsta na debelo. Z obodcem za krofe izreemo kroge. Na polovico krogov damo v sredino ličko marmelade. Z drugo polovico krogov prve pokrijemo. Pri tem obračamo testo tako, da je zgornji del obrnjen proti nadevu. S prsti oba kroga ob robu stisnemo in obreemo z malo manjim obodcem. Robova morata biti dobro stisnjena, da marmelada ne uhaja, kupček marmelade pa natanko v sredini, da se krofi zaradi izgubljenega ravnoteja ne prevračajo pri cvrenju. Krofe zloimo na pomokan prt dva prsta narazen.
Pokrite pustimo, da vzhajajo. Nato jih ocvremo v olju.
Nekatere gospodinje pa raje marmelado pozneje vpricajo v krof, ko je e ocvrt, kot je na sliki primer Majde Belna.
Sicer pa so krofi sladka dobrota, ne le v pustnem času, in dobre so takne in drugačne; večje ali manje, nadevane ali brez nadeva, posipane ali brez posipa, narejene doma ali kupljene v trgovini, slačičarni ali gostinskem lokalu
In vsaka kuharica, vsaka gospodinja, je e posebej ponosna na svoje krofe. Dober tek!
Fotografije so na ogled v fotogaleriji SloVino.com s klikom tukaj :::>>>
Besedilo in foto: Oste Bakal