Bo zaživela nova „Kmečka tržnica“?

„Zdravi pridelki Pomurja“ v Gornji Radgoni
V središču Gornje Radgone, na ploščadi ob mestni tržnici, se je minulo soboto (7.10.) odvijalo nekaj nadvse zanimivega in koristnega.Turistično društvo Gornja Radgona in Društvo Mura rafting iz Grlave (občina Križevci pri Ljutomeru), sta namreč ob pomoči še nekaterih društev in posameznikov, pripravila kmečko tržnico z naslovom ťZdravi pridelki PomurjaŤ, kjer so se predstavila društva in posamezniki, ki se v pokrajini ob Muri, zlasti na radgonskem območju, ukvarjajo z ekološkim in sploh zdravim kmetovanjem. Svoje zdrave pridelke bo ponujalo kar nekaj tovrstnih društev in posameznikov, ter nosilcev dopolnilnih dejavnosti na podeželju, le obiskovalcev in s tem kupcev je bilo nekoliko manj. Tisti, ki pa so prišli so si lahko ogledali, poizkusili (predvsem mošt, kostanje, razne namaze, domači kruh) in tudi kupili različne kmečke pridelke, sadje in zelenjavo, med, domače kruh in pecivo, džem, zdravila zelišča in pripravke iz teh zelišč ipd. Hkrati je TD Radgona vršilo promocijo območja občine Gornja Radgona in tudi širše regije, varovanci VDC Radgona pa so ponujali svoje ročne izdelke ipd.

Šlo je vsekakor za koristno zadevo, kakršna je na drugi strani reke Mure, v sosednji Avstriji znana in med ljudmi priljubljena, že dalj časa. Treba je samo vztrajati, kot je dejal radgonski župan Anton Kampuš, ki je tudi „tržil“ na „kmečki tržnici“ in uspeh ne bo izostal. Tako bodo vsi imeli korist; Najprej bodo kmetije in drugi pridelovalci vse lahko prodali, po drugi strani pa bodo občani lahko kupili zdravo in domačo hrano in vitamine. Tudi predsednik TD Radgona Roman Sluga, ki je bil zadovoljen s prvim tovrstnim dogajanjem obljublja, da bodo skušali zadevo kar se da pogosteje ponavljati, še zlasti v „sezoni“. Kot pravi eden izmed organizatorjev ťkmečke tržniceŤ, ki predvsem podpira zdravo in varno prehrano, Simon Balažic iz Društva Mura rafting, sicer raziskovalec reke Mure, naj bi tovrstne tržnice organizirali tudi po drugih večjih pomurskih središčih (Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Beltinci…), kjer bi priložnost za predstavitev imeli tudi vsi drugi, ki se ukvarjajo s tovrstnim kmetovanjem in pridelovanjem zdrave in varne kmečke hrane. In če se bo zadeva ťprijelaŤ, naj bi potem povsod potekala pogosteje.

Primer iz Gornje Radgone je pokazal, da se izplača vztrajati, in ko se bodo kupci navadili, da lahko ob določenih dnevih kupijo pridelke na „kmečki tržnici“, potem gotovo ne bo več težav s prodajo vsega kar se bo ponujalo. In zakaj v ponudbi, kot se je spraševala ugledna domačinka iz Gornje Radgone, ne bi bilo tudi domače šunke in drugega mesa (tünka…), domačih klobas, zaseke ipd. Glavni trg v sosednji avstrijski Radgoni ni daleč in bi se lahko marsikdo marsikaj naučil že z enim samim obiskom in ogledom, kako to sosedje počnejo!
Besedilo O.B.