NOVEMU DIREKTORJU ZAPUČAM USPENO PODJETJE
Radgonske gorice d. d. bo kljub spremenjeni lastniki strukturi, tudi poslej vodil domačin, in sicer Borut Cvetkovič.
V enem najuspenejih podjetij na radgonskem območju in v Pomurju sploh, drubi Radgonske gorice d.d., se te dni odvijajo pomembne lastnike in kadrovske spremembe.
Podjetje, kjer obdelujejo okoli 300 hektarjev (priblino 1,2 milijona trsov) rodnih vinogradov in nad 50 hektarjev intenzivnih nasadov jablan, ter kjer razpolagajo s skupno kapaciteto kleti za skoraj 4,3 milijona litrov vina, po 42 letih zapuča dolgoletni direktor Franc krobar. Gre gotovo za človeka, ki je zelo zasluen za vse uspehe podjetja, ki ga je zabeleilo v minulih desetletjih, ne le na področju vinogradnitva, vinarstva in sadjarstva, tudi na področju ťvinskegaŤ in sploh izletnikega turizma, potem arhitektonski ureditvi zunanjosti in notranjosti objektov, ki so v lastni podjetja, e posebej veliko sredstev pa so vloili za obnovitev in ureditev starih kleti, med katerimi tisto ťpod slapomŤ, mnogi označujejo kot veliki čude narave, katero jo človeka roka samo dopolnila…
In ob odhodu v zasluen pokoj, smo se pogovarjali z 62 letnim Francem krobarjem, ki z druino ivi v osrčju Radgonsko Kapelskih goric, na Janevem Vrhu. Povedal je, da so kar prijetni občutki če po 42 letih uspenega dela v enem podjetju odhaja v pokoj. To e posebej če se obrne nazaj in pretehta vse tisto, kar je bilo slabo ter dobro, potem ugotovi, da je bilo dobrega bistveno več. Vesel sem, da sem postoril za razvoj podjetja, tisto kar se je od tebe pričakovalo. Sedaj ko je vzduje v firmi dobro, in ko zdrav odhaja v pokoj ima e dodatno zadovoljstvo in lahko pričakuje, da bo v pokoju e nekaj let uival sadove svojega dolgoletnega dela. Toda tudi v pokoju bo veliko počitka, saj sem včlanjen v tevilnih taknih in drugačnih drutvih, kjer je potrebno veliko energije in časa. Imamo tudi manji vinograd, ki ga bo potrebno obdelovati, tako da prostega časa ne bo preveč, kvečjemu premalo. Najmanj pa si elim delovati v lokalni politiki. Ob vsem pa bo sedaj nekoliko več časa za različna potovanja, kar si posebej elim, pravi na sogovornik.
Med pogovorom se e krobar nekoliko vrnil tudi v preteklost, saj je pred dobrimi tirimi desetletji tudi v kmetijstvu in vinogradnitvu bilo bistveno drugače kot je to danes. Vsekakor je temu tako, saj je danes vse bistveno laje. Sam sem pred 42 leti začel kot praktikant, kar bi danes pomenilo, pripravnika. Potem sem dolga leta bil delovodja, pa upravnik deloviča, potem e tehnolog, zadnjih 16 leta pa sem bil e direktor podjetja. Tako sem dejansko dal skozi vse faze delovanja vinogradniko vinarskega podjetja, torej vse tisto kar človek mora poznati, če eli priti na vrh in voditi tako veliko in pomembno drubo. Vedno sem svoje delo, ne glede, ali sem bil v vinogradu, v kleti ali v pisarni, sem opravljal z velikim veseljem in zadovoljstvom.
Kakno firmo Franc krobar zapuča svojemu nasledniku?
Moram priznati, da zapučam podjetje v veliki formi, torej v dobrem stanju. Vsako leto smo krepili kapital, tako da so lastniki bili in so zadovoljni. To pa je dandanes najpomembneje, da se kapital plemeniti, vsekakor pa tudi zaposleni niso bili nezadovoljni. Verjamem, da bo tudi moj naslednik in njegovi sodelavci prispevali h krepitvi kapitala. elim jim, da dobro poslujejo, in to mi bo e posebno zadovoljstvo. Jaz ivim v tem okolju, sredi teh vinogradov in bi mi bilo zelo teko, če bi podjetje v prihodnje slabo poslovalo in mogoče zabredlo v kakne teave.
krobar nam je tudi zaupal, da v drubi Radgonske gorice d. d. trenutno dela 140 ljudi, ki uspeno obdelujejo okoli 300 hektarjev lepih vinogradov ter dobrih 50 hektarjev intenzivnih jablanovih nasadov. Kletne kapacitete znaajo skoraj 4,3 milijona litrov vina, njihove kleti pa so izjemno lepo negovane in sodobne. Tako je. V zadnjih letih smo kleti dejansko močno tehnoloko posodobili, tako da imamo eno izmed najbolj modernih kleti v Sloveniji, česar sem zelo vesel. Tehnologija je v kleti izjemno pomembna za kakovost vina, kajti na trgu vlada določena vinska kriza, in če nima kakovosti se ti slabo pie. Dobra kvaliteta vina določa tudi dobro ceno. al je vina e vedno preveč, a verjamem, da se bo trg ustalil, je dejal krobar, ki je dodal, da se je v podjetju spremenila tudi lastnika struktura. Temu naj bi prispevali predvsem zadruniki, ki so po lastni odločitvi prodali svoj dele Celjskim mesninam.
Poleg Celjskih mesnin, nekaj lastnine sedaj pripada Zavarovalnici Triglav, eni finančni drubi, nekaj imajo zaposlenih, nekaj pa tudi sam krobar, ki meni, da je lastnika struktura Radgonskih goric d. d. e vedno razdrobljena. Ne vem kako se bo vse skupaj odvijalo v bodoče, in kako se bo lastnika struktura skristalizirala. Prepričan pa sem, da se kmalu nael večinski lastnik, je e dejal sedaj e bivi direktor Radgonskih goric d.d. Franc krobar, ki je tudi prepričan, da morebitnih zapletov z denacionalizacijskimi upravičenci ni za pričakovati. Nekaj manjih zadev na tem področju je sicer e odprtih, a kljub temu naj teav ne bi bilo, kajti tudi če bi kaken upravičenec dobil kak kos vinograda, bi ga gotovo oddal v najem.
Franca krobarja, kateremu lahko zaelimo zdravja in dolgo uivanje zaslune pokojnine, je na mestu direktorja, kljub večinski celjski lastnini, s 1.11. nasledil e en domačin, in sicer mladi strokovnjak Borut Cvetkovič iz Gornje Radgone, ki je pred leti e bil zaposlen v Radgonskih goricah, v minulih nekaj letih pa je delal v marketingu radgonskega MIR-a (Mesna industrija Radgona).
Besedilo in foto: Oste Bakal