AMPANJSKA ELITA V RADGONSKI KLETI
Kaknih 50 gostov iz cele drave, ki so prili na nepozabni vinski večer v Gornjo Radgono, so razvajali s peninami iz Radgonskih goric, in kulinaričnimi dobrotami iz Rajhove kače.
Letos mineva okroglih 30 let od ponovne omembe besede ťpeninaŤ v slovenskem jeziku. Leta 1852 je namreč Radgončan, po imenu Alojz Klenoek, poslal na trg prvo penino izdelano po klasični francoski ampanjski metodi. Ime penine se je potem ohranilo do leta 1882, potem pa so zaradi germanskih vplivov začeli zanjo uporabljati druge izraze. Pred natanko 30 leti, torej leta 1977, pa so v Radgonskih goricah ponovno oivili izraz ťpeninaŤ in ga vpeljali v slovensko izrazoslovje. In prav v podjetju Radgonske gorice d. d., kjer e 155 let nadaljujejo Klenokovo ampanjsko tradicijo, in ki so največji pridelovalec penin v Sloveniji, so tako eleli posebej obeleiti ta nadvse pomemben jubilej. Skupaj s strokovno revijo Vino, so namreč pripravile Radgonske gorice d. d., kot poudarjajo, nepozaben vinski večer.
Ta je veljal samo za izbrane in povabljene goste, v degustacijski kleti Radgonskih goric d. d. na Jurkovičevi 5 v Gornji Radgoni, pa je na enkratno prireditev prilo nad 50 gostov, vinoljubcev, vinskih strokovnjakov, trgovcev, gospodarstvenikov, politikov in drugih od blizu in daleč, na čelu z uglednima vinskima strokovnjakoma prof. dr. Slavico ikovec in prof. dr. Mojmirom Wondro. e pred zasedanjem v degustacijski kleti, so se vsi prisotni sprehodili po vseh najboljih kleteh (pod slapom, pod rimskim kamnom in pod skalo), kjer so dejansko imeli kaj videti, doiveti in poskusiti. Potem pa, ob strokovnem komentarju mojstra viteza penin Alojza Filipiča, e pred dobrim letom glavnega enologa Radgonski goric, ki je tudi najbolj zasluen, da so pred tridesetimi leti znova začeli uporabljati ime penina, so ugledni gostje uivali v peninah, ki jih radgonski peničarji odprejo samo ob posebnih prilonostih.
Spoznali so bogato in zanimivo paleto najboljih penin, od arhivske iz let 1977 in 1979, do ampionske letnika 1984 ter Zlate radgonske penine letnika 1994, ki je na mnogih domačih in mednarodnih ocenjevanjih prejela kopico najvijih priznanj. Vsekakor, ob vrhunskih peninah, so radgonski vinogradniki, skupaj z idejnim vodjo akcije nepozabni vinski večer, ki naj bi postala tradicionalna, uradnikom revije Vino Joetom Rozmanom in gostincem Rajhom, svoje goste razvajali tudi z izbranimi kulinaričnimi specialitetami in poskrbeli za dodatno mero spročenosti in zabave, za predvsem poskrbel igralec Boris Ostan.
Razumevanje in s tem odnos do penin se pri nas spreminjata. V Franciji ti po navadi ob 9. uri zjutraj ponudijo penino. Zdaj e tudi prti nas in in marsikje v lokalnih dobite penino na kozarec. Vinska klet mora biti kot krojač. Če pride k njemu naročnik in si zaeli nenavadno obleko, mu jo mora ukrojiti, kajne? Na take elje mora biti pripravljen. Zato smo enkrat delali sauvignon v bariku. Nekateri delajo traminec v bariku. To je pa zame preveč, to je kot dravni udar. Nae kleti "pod skalo", "pod rimskim kamnom" in "pod slapom" običe letno okrog 15 tisoč ljudi. V kleti Pod slapom so tudi poroke in te drijo, saj ni vesti, da bi se kdo od tu poročenih ločil, pa čeprav gre za nekdanjo ledenico, ki so jo obnovili leta 1997. Takrat je minilo 145 let, odkar so v Gornji Radgoni začeli pripravljati penine po klasični francoski metodi, zato so med obnovo vzidali 145 steklenic Zlate radgonske penine letnika 1993. Nekoč, bog vedi kdaj in za koga, bo to e zelo zanimivo. Ali pa bodo za vse čase ostale nedotaknjene, je nekaj zanimivih misli viteza ampanjca in avtorja penine Alojza Filipiča, ki je leta 1996 bil na Dunaju sprejet v ampanjski viteki red L ordre des coteaux de Champagne s sedeem v francoskem Reimsu.
Sam si v čast teje, da je sredi sedemdesetih let pomembno prispeval k uveljavitvi imena penina za slovenski ampanjec. Kot ocenjevalec je sodeloval v mnogih mednarodnih komisijah od Ljubljane do Montreala, Pretorie in Lime. Zdaj je uradno upokojen, ampak ne miruje. V klet Radgonskih goric e vedno rad pride. Mladi, ki tam nadaljujejo njegovo delo, ga večkrat pokličejo za nasvet. Z njimi in svojimi bogatimi izkunjami ne skopari. Mirno in preudarno, brez ljubosumja jih deli naprej. Govori premiljeno, brez velikih besed, sedanjost prepleta s spomini, doivetji. Torej viteko od glave do pete!
V sedemdesetih letih, ko je zbolel takrat glavni enolog Martin Medveček, in je to funkcijo prevzel Alojz Filipič, so v takratnem Radgonskem kombinatu imeli est teko izgovorljivih imen za peneča vina (Cuvee reservee, Duc de Slovenie, Radgona cuvee, Excellant cuvee, Cremant rose in Radgona mukat), in je bilo potrebno spremeniti ime. V zagrebkem Badelu so rekli, tega se ne da izgovarjati, to se ne bo prodajalo. Enkrat je priel celo dopis "aljite odmah 10 kutija Curve reservee". Zato so Zagrebčani predlagali Zlati in Srebrni radgonski pjenuac, prvega za klasično ampanjsko metodo, drugega za tankovsko. Potem mi je Radgončan Milko Kranjc prinesel članek iz Bleiweisovih Novic, ki so 10. decembra, leta 1853, na prvi strani pisale o tajerski penini Kleinoekovi. In tako sta takrat, leta 1977, nastali imeni Zlata in Srebrna radgonska penina, se spomina novega krsta penin, vitez Alojz Filipič, ki je pri izdelavi penin sledil predhodniku Medvečku, ki je osnovno vino za penine uporabljal chardonnay. Poskual je Filipič tudi z drugimi sortami (kerner, sauvignon, laki in renski rizling, ipon…), a je vedno priel do zaključka, da je chardonnay najbolj primeren za bele penine, za rose pa modri pinot.
Besedilo: Oste Bakal
KAJ SO JEDLI IN PILI?
Gostinci iz znanega prekmurskega gostiča Rajh iz Bakovcev (tudi sam lastnik Ignac Rajh je vinski vitez op. a., ki je na prireditev prinesel svojo arhivsko penino Radgona iz leta 1965) so v petih vhodih ponudili kar 13 dobrot, vsakokrat pa so se jedi morale prilegati takrat ponujenim peninam. Tako so k chardonnayu, letnik 2006 (osnovno vino za penine) ter zlati radgonski penini, letnik 2003 sans dosage, in zlati radgonski penini, letnik 2002 ekstra suho, ponudili: peno prekajene postrvi v maslenih pastetkah; domači ajdov kruh z mlado skuto in bučnimi semeni ter črni kruh s tünko in hrenom. K peninam iz devetdesetih let, zlati radgonski penini, letnik 1999 ekstra suho, in zlati radgonski penini, letnik 1994 suho, do ponudili ocvrte mesne kroglice z omako in beli kruh z gorgonzolo. Peninam iz osemdesetih let (zlata radgonska penina, letnik 1986 suho; zlata radgonska penina, letnik 1984 suho ter zlata radgonska penina, letnik 1981 suho) so ponudili: belui ovite v pločo iz pancete, ocvrte belui ter porovo pito z mesom. K vinom iz sedemdesetih let (zlata radgonska penina, letnik 1979 suho, in zlata radgonska penina, letnik 1977 polsuho) pa so prisotne goste razvajali z: mariniranimi pičančjimi bedrci od perutničk, pečeno ajdovo in proseno kao z zelenjavo, prekmursko gibanico ter čarno sladico iz prave čokolade…
Ob tem se je zlatim radgonskim peninam, starim med tiri in 30 let, odlično prilegel tudi sir ter svee jagode.
Radgonske gorice d.d. elijo biti hia penin in zadrati trg
PONOSNI SO NA SVOJE PENINE, RANINO, TRAMINEC, JANEVEC…
Kot je znano je vodenje gostitelja nepozabnega večera vina, torej enega uspenejih podjetij v Pomurju, drube Radgonske gorice, d. d., ki je v večinski lasti Celjskih mesnin, potem ko je dolgoletni direktor Franc krobar odel v pokoj, novembra lani prevzel Borut Cvetkovič. Mladi ekonomist Cvetkovič je pred leti e bil zaposlen v Radgonskih goricah, a se je nato poizkusil kot vodja izvoza v Mesni industriji Radgona, po spremenjeni lastniki strukturi Radgonskih goric pa je postal direktor. Sam je z veseljem pozdravil ugledne goste, katerih si v svojih kleteh eli vedno veliko. V drubi so ponosni na svoje paradne izdelke kot so zlata in srebrna radgonska penina, traminec s črno etiketo, radgonska ranina, janevec ipd.
Druba Radgonske gorice d.d. sicer, z nekaj nad 120 zaposlenimi, obdeluje 277 hektarjev vinogradov in 72 hektarjev sadovnjakov, razpolaga pa s kletjo, ki sprejme skoraj 4,3 milijona litrov vina. Z zadnjo letino so zadovoljni, le da je količinsko nekoliko slaba, predvsem zaradi napada rumenice, ki je pestila veliko vinarjev. Zaradi rumenice smo morali posekati osem hektarjev vinogradov in jih zasaditi na novo. Ta tempo rumenice se bo verjetno e nadaljeval, saj zaenkrat ni učinkovite monosti za ustavitev te bolezni, pravi Cvetkovič, ki je izrazil zadovoljstvo nad prodajo vin in predvsem penin ob koncu lanskega leta. V novembru in decembru namreč prodajo kar dobrih 50 odstotkov vsega prodanega vina. Čeprav je konkurence vedno več, na slovenski trg se selijo vina iz francoske ampanje, v Radgonskih goricah d.d. zdruujejo cenovno in kakovostno politiko: V prihodnje bi radi postali hia penin, tako da se bomo bolj osredotočili na penine. Zadrati elimo to trno nio v odstotku, kot ga imamo, to je priblino 55-odstotni trni dele penin v Sloveniji. Konkurenci bomo morali kljubovati. Prepričan sem, da imamo določene prednosti, s katerimi bomo obdrali stil in navade slovenskega potronika, ki je e vedno naklonjen naim peninam. eleli pa bi razvijati tudi nekaj novega, ampak zaenkrat je e prezgodaj, da bi govorili o tem, pravi Cvetkovič, ki e dodaja, da so poslovno leto 2006 sklenili pozitivno, in da je podjetje je v dobrem stanju, to pa e ne pomeni, da so izrabljene vse notranje rezerve.
Sicer pa obdelovalnih povrin ne nameravajo zmanjevati, mogoče le tisto, kar bodo zaradi denacionalizacije morali vrniti. V prihodnosti naj bi e nekoliko zmanjali tevilo zaposlenih, in sicer zaradi odhoda zaposlenih v pokoj pa tudi zaradi notranje reorganizacije.
Besedilo: Oste Bakal