VINSKI LETNIK 2006 VINORODNE DEELE PODRAVJE; Kakovost in strokovna ocena vinskega letnika 2006 je bila predstavljena na tradicionalnem vinogradniko vinarskem posvetu, ki se je letos odvijal 21. junija v Gornji Radgoni na Pomurskem sejmu.
Na Kmetijsko gozdarskem zavodu v Mariboru je 23. maja 2007 potekalo 41. ocenjevanje vin vinorodne deele Podravje pod imenom "Vinski letnik 2006".
Vina je ocenjevala "vseslovenska", 38-članska strokovna ocenjevalna komisija. Glede na veliko tevilo vzorcev je delo potekalo v dveh komisijah, ki sta jim predsedovala mag. Anton Vodovnik. in mag. Boris Beloglavec.
V preverjanju kakovosti je bilo 142 vzorcev vin iz vinorodne deele Podravje, od tega 108 vzorcev vin normalne trgatve, 29 vzorcev vin posebne kakovosti in 5 penin.
KAKOVOSTNI RAZRED TEV. VZORCEV DELE V %
izločeno 6 4,23
namizno vino s priznano geografsko oznako (PGO)-ocena 14,10-16,09 – –
kakovostno vino z začit. geograf. poreklom (ZGP)-ocena 16,10-18,09 52 36,62
vrhunsko vino z začit. geografskim poreklom (ZGP)-ocena 18,10-20,00 84 59,15
SKUPAJ 142 100,00
Najvije ocenjeno vino normalne trgatve letnika 2006, z oceno 18,52 je sauvignon, Zorana Petkoskega iz Ptuja, med vini posebne kakovosti letnika 2006 pa je najvijo oceno – 19,66 dosegel laki rizling suhi jagodni izbor, Jurija Brumca iz Loč.
Povprečna ocena vseh ocenjenih vin letnika 2006 je 18,19
Splona ocena vinskega letnika 2006 glasi: – odličen
Kakovost in strokovna ocena vinskega letnika 2006 je bila predstavljena na tradicionalnem vinogradniko vinarskem posvetu, ki se je letos odvijal 21. junija v Gornji Radgoni na Pomurskem sejmu.
Namen strokovnih posvetov je, opozoriti na aktualne probleme v panogi in najti ugodne reitve. Pa si poglejmo nekaj iz bogate vsebine referatov.
ťPrilonost vinogradnikov Podravja v Evropski unijiŤ stavek, ki veliko obeta a hkrati pred nas postavlja veliko vpraanj.
Tradicija vinogradnitva in vinarstva v Podravju je večstoletna. Tukaj ivijo trta, vino in ljudje v sozvočju in predstavljajo simbol ivljenja, vztrajnosti, odrekanja, volje in poguma.
Roman tabuc, specialist za vinogradnitvo pri KGZ Maribor, nam je v svojem referatu predstavil gospodarnost in strokovni prikaz pridelave grozdja v Podravju.
Glavni cilj je, kako ohraniti vinogradnike v vinorodni deeli Podravja in kako ustvariti pogoje za njihovo bodoče zadovoljno delo v novih vinogradih!? Kajti dejstvo je, da postaja vinograd tako za male, kot tudi velike pridelovalce vse večji stroek in ob slabi prodaji in nizki ceni grozdja in vina, trta več ne omogoča dolgoročnega obstoja vinogradnikom. Kot posledica, se vinogradi pospeeno opučajo in zarača se do sedaj urejena kulturna krajina.
Ponudil je sedem reitev:
1. Pridelava zares kakovostnega grozdja.
2. Posodobiti tehnoloke procese predelave.
3. Dvigniti ugled vinogradnitvu in kulturi pitja vina.
4. Vzpostaviti je potrebno pravilna cenovna razmerja.
5. Omogočiti črpanje sredstev za investicije iz EU skladov.
6. Povezati vinogradnitvo s turizmom.
7. Podpirati delovanje vinogradnikih zdruenj in nenehno povečevati različna znanja z dodatnim izobraevanjem.
mag. Anton Vodovnik in Tadeja Vodovnik Plevnik, specialista za vinarstvo pri KGZ Maribor sta v svojem referatu predstavila kakovost in večnost vin vinorodne deele Podravje v zadnjih letih. Kakna sta kakovost in večnost vin, kompromisno odločajo pridelovalec-prodajalec-uivalec. Pridelovalec ima dolgoročni cilj, uspeno prodajo, zato prisluhne uivalcu in prodajalcu v okviru naravnih danosti. Prideluje to, kar presodi, da bo lahko prodal. Prodajalec – posrednik eli dober zasluek, zato mora prisluhniti uivalcu in pridelovalcu, je usmerjevalec in vez med pridelavo in uivanjem. Uivalec s svojo kupno močjo bistveno vpliva in usmerja kakovost. Glede večnosti pa uivalec lahko poslua in prisluhne, vendar se odloča po svoje. Stroka ne odloča, je servis in lahko pomaga do cilja.
Ker pa je e kar nekaj let v nekaterih krogih in zato tudi v javnosti, vsaj medijsko najbolj ťpregrenaŤ sestavina vin iz VD Podravje reducirajoči sladkor, sta referenta predstavila dejansko stanje, saj je sladkor v vinu ena od prvin večnosti. Na osnovi podatkov, ki so bili posredovani od MKGP RS za letnike 2000 2005, je v VD Podravje 64,46 % suhih vin; 25,89 % polsuhih vin; 9,34 % polsladkih vin in samo 0,31 % sladkih vin.
ťSlovenske trte in vina v Evropski unijiŤ, tako vabi slogan na največji strokovni dogodek zadnjih let. Od drugega vinogradniko vinarskega kongresa je minilo pet let. V tem obdobju se je zgodilo marsikaj in zdaj je pravi čas, da se zgodi tretji slovenski vinogradniko vinarski kongres. Zgodil se bo 15. in 16. novembra v Mariboru, v času, ko gre trta počivat in ko se rojeva mlado vino. Predsednik predsedstva organizacijskega odbora, dr. Stane Klemenčič je udeleencem posveta predstavil dosedanje aktivnosti in priprave na 3. slovenski vinogradniko vinarski kongres in vse tudi povabil na ta pomembni dogodek.
Ocenjevanje vin v okviru MKS v Gornji Radgoni je krona vseh ocenjevanj na Slovenskem. Povabljeni so vsi slovenski pridelovalci vin, zato lahko govorimo o dravnem prvenstvu, ki pa je pred tremi leti preraslo meje, saj sodelujejo tudi vinarji sosednjih drav. Letonje ocenjevanje bo e triintrideseto in se bo dogajalo v času od 23. do 27. julija. Uvajajo pa novo blagovno znamko ťVino Slovenija Gornja RadgonaŤ, ki jo je predstavil Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma.
Več o referatih, podanih na posvetu in o letniku 2006 (ocenjevalni komisiji, strokovni oceni, pregledu ocen posameznih vzorcev, o spremljanju dozorevanja grozdja in kakovosti), lahko na 68. straneh najdemo v zborniku "VINSKI LETNIK 2006 vinorodne deele Podravje", ki ga je izdal Kmetijsko gozdarski zavod Maribor.
Posveta se je udeleilo veliko vinogradnikov in vinarjev iz vinorodne deele Podravje in seveda najvidneji vinogradniko vinarski strokovnjaki.
Zaključek letonjega posveta je vsekakor v ugotovitvi, da vinogradniki in vinarji Podravja imajo prilonost in bodočnost, če se bodo primerno organizirali in povezali z vsem drugim, kar se na to dejavnost vee, saj imamo dobra in večna vina, ki jih odlikuje omamno dieča sortna cvetica, zmeren alkohol ter prijetna sveina in pitnost. Ohranimo jih takna in ne nasedajmo tistim, ki bi eleli to spremeniti.
Avtor besedila: Tadeja Vodovnik Plevnik, specialist za vinarstvo, KGZ Maribor