Na 45. kmetijsko ivilskem sejmu v Gornji Radgoni je v okviru dejavnosti na razstavnem prostoru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije včeraj potekal aktualni pogovor ťKaj prinaa vinska reforma slovenskemu vinogradnitvu.
Poglede na reformo pa sta predstavila dr. Emil Erjavec, redni profesor na Biotehniki fakulteti Oddelek za zootehniko, in Duan Brejc, direktor Vinske drube Slovenije.
Vinska reforma, ki jo predvideva Evropska unija, za Slovenijo ni nevarna in prinaa več dobrih kot slabi stvari. e več, je celo nujna potrebna, hkrati pa tudi prilonost za slovensko vinogradnitvo. Cilji predvidene reforme se v marsičem namreč pokrivajo s tistim, kar bi moralo biti cilj tudi slovenskega vinogradnitva: graditi na kakovosti, promociji in ohranjanju vinogradnitva na absolutnih vinogradnikih legah. ťReforma je le okvir, v katerem se morajo politika, stroka in sami vinogradniki dogovoriti za tiste ukrepe, ki bodo najbolj sprejemljivi za vse,Ť je opozoril dr. Emil Erjavec. Z njim se je strinjal tudi Duan Brejc: ťReforma prihaja ravno pravnji čas. Znamo namreč pridelovati dobra vina, sedaj pa je treba narediti e korak naprej in ta vina tudi dobro prodati.Ť
Sicer pa je napovedana vinska reforma povzročila kar nekaj bojazni med vinogradniki, e posebej napoved krčenja vinogradnikih povrin. Vendar pa sta sogovornika zatrdila, da za slovenske vinogradnike ta ukrep skoraj zagotovo ne bo priel v potev. Je namreč prostovoljen in namenjen za manj kakovostna področja, teh pa v Sloveniji skoraj ni.