NIKOLI TOLIKO ODLIČIJ NA GOSTINSKO-TURISTIČNEM ZBORU
Odlični tudi dijakinje in dijaki SGT Radenci.
Na letonjem, tradicionalnem, e 54. gostinsko – turističnega zbora (GTZ), ki je potekal v Termah Olimia v Podčetrtku, kjer so ob koncu podelili priznanja najboljim gostinskim in turističnim delavcem, so izjemne uspehe poeli gostinski in turistični delavci iz Pomurja.
Več kot odlično so se izkazali turistični in gostinski delavci, zaposleni v Panonskih termah. Skupno so prejeli kar 13 zlatih, 15 srebrnih in 14 bronastih medalj, s čimer dokazujejo, da so kulinarične mojstrovine tamkajnjih gostinskih in turističnih delavcev na vrhunski ravni. Terme Radenci, d.d., so ob 125. obletnici zdravilikega turizma prejele priznanje za kakovost in uspenost. S priznanjem kakovosti in uspenosti sta bili nagrajeni tudi Nada Vidonja, gospodinja hotela v drubi Terme 3000, d.d., za prispevek h kakovosti zdravilike turistične ponudbe in Ana Dick, vodja strebe v restavraciji v drubi Terme 3000, d.d., za prispevek h kakovosti zdravilikega gostinstva.
Na trodnevnem GTZ, kjer se je zbrala vsa slovenska gostinska smetana in se pomerila v različnih tekomvalnih panogah oz. smereh enogastronomskih specialnostih, so se odlično odrezali tudi mnogi gostinsko turistični delavci iz Gornje Radgone.Tako je v poznavanju vin tekomovanju sommelierjev e tretjič zapored osvojil zlato medaljo Radgončan Aleksander ikar sommelier in F&B manager, ki je zaposlen v Gostilni iker v Močni při Lenartu, ob tem pa bdi tudi nad proizvodnjo domačih sladoledov Nabuccu v Gornji Radgoni.
Prav tako je pod metorstvom Alea Krempla, barmana, sommelierja in F&B mangera, njegova ekipa delujoča v barih in restavracijah Pomaranča dosegla kar est odličij, tako je zlato v pripravi kave osvojila Tanja Segeri, srebro pa Darija Bratuek. Pri barmanih (meanje pijač) je Dejan Gubič osvojil zlato, Borut Berlak pa srebro.Tudi v točenju piva sta Dejan Gubič in Kristjan Hüll.
Prav tako so se na tekmovanju odlično odrezali tudi dijakinje in dijaki iz Srednje ole za gostinstvo in turizem Radenci. Ekipa mladih kuharic in kuharjev (Martina Mencigar, Jelena Barnaja in Botjan Kurbus, mentorica: Zdenka Mesarič) iz SGT Radenci je z 93,67 točkami zmagala med vsemi ekipami, saj je drugouvrčena SGT Ljubljana dosegla le 92,34 točk. Zlato je pripadlo tudi ekipi strebe, ki je v postavi: Katja Červek, Kristjan Lorenčič in Kristjan Čeh (Mentor: Niko Brus), in sicer s praktično neverjetnih 96,34 točke. Prav tako je zelo solidna bila tudi ekipa SGT Radenci turizem (Tjaa Madjar, Kaja Kosi, Jerneja Cmoger, mentorica: Bojana Flegar).
Gostitelj naslednjega, jubilejnega 55. Gostinsko turističnega zbora prihodnje leto so Terme 3000 v Moravskih Toplicah.
Sicer pa ne gre prezreti, da so se pred natanko 54 leti, 10. oktobra 1953 na Bledu prvič zbrali slovenski delavci v gostinstvu in turizmu. Priljubljena prireditev, ki je potem vsako leto potekala v drugem turističnem kraju, se je skozi čas razvoja oblikovala in preoblikovala se je tudi njena vsebina. Vse skupaj se običajno začenja s tekmovanjem v kuhanju menujev, različnimi kulinaričnimi in podobnimi razstavami ter posebnim kulinaričnim ovom predstavili. Tukaj so potem najrazličneje predstavitve – od razstave pogrinjkov, gostinske opreme, inventarja ivil in pijač do razstave dietnih menijev in slačičarskih umetnin. Tekmovanja posameznikov in ekip potekajo tako v strokovnih zvrsteh gostinstva, zraven pa so tudi portna srečanja. Najzanimiveja so običajno tekmovanja v pripravi menija, dietnega menija, tartarskega bifteka pa hladno-toplega bifeja, jedi v kotličku do napetih tekem v postrebi, tekmovanja sobaric, tekmovanja v poznavanju slovenskih vrst vina itd. Poleg različnih predstavitev in tekmovanja pa so e vrsto let zraven tudi dijakinje in dijaki vseh osmih srednjih gostinsko – turistični ol iz Slovenije. Njihova udeleba je zelo pomembna, saj denimo za olanje natakarjev in kuharjev med mladimi ni večjega zanimanja, kar nikakor ni dobro za slovenski turizem v celoti. Zato so torej omenjeni GTZ dobrodoli tudi za promocijo gostinskih poklicev.
(ob)