Uspeh pomurskih gostinskih in turističnih delavcev

NIKOLI TOLIKO ODLIČIJ NA GOSTINSKO-TURISTIČNEM ZBORU
Odlični tudi dijakinje in dijaki SŠGT Radenci.
Na letošnjem, tradicionalnem, že 54. gostinsko – turističnega zbora (GTZ), ki je potekal v Termah Olimia v Podčetrtku, kjer so ob koncu podelili priznanja najboljšim gostinskim in turističnim delavcem, so izjemne uspehe poželi gostinski in turistični delavci iz Pomurja.

Več kot odlično so se izkazali turistični in gostinski delavci, zaposleni v Panonskih termah. Skupno so prejeli kar 13 zlatih, 15 srebrnih in 14 bronastih medalj, s čimer dokazujejo, da so kulinarične mojstrovine tamkajšnjih gostinskih in turističnih delavcev na vrhunski ravni. Terme Radenci, d.d., so ob 125. obletnici zdraviliškega turizma prejele priznanje za kakovost in uspešnost. S priznanjem kakovosti in uspešnosti sta bili nagrajeni tudi Nada Vidonja, gospodinja hotela v družbi Terme 3000, d.d., za prispevek h kakovosti zdraviliške turistične ponudbe in Ana Dick, vodja strežbe v restavraciji v družbi Terme 3000, d.d., za prispevek h kakovosti zdraviliškega gostinstva.

Na trodnevnem GTZ, kjer se je zbrala vsa slovenska gostinska smetana in se pomerila v različnih tekomvalnih panogah oz. smereh enogastronomskih specialnostih, so se odlično odrezali tudi mnogi gostinsko turistični delavci iz Gornje Radgone.Tako je v poznavanju vin tekomovanju sommelierjev že tretjič zapored osvojil zlato medaljo Radgončan Aleksander Šikar sommelier in F&B manager, ki je zaposlen v Gostilni Šiker v Močni při Lenartu, ob tem pa bdi tudi nad proizvodnjo domačih sladoledov Nabuccu v Gornji Radgoni.

Prav tako je pod metorstvom Aleša Krempla, barmana, sommelierja in F&B mangera, njegova ekipa delujoča v barih in restavracijah Pomaranča dosegla kar šest odličij, tako je zlato v pripravi kave osvojila Tanja Segeri, srebro pa Darija Bratušek. Pri barmanih (mešanje pijač) je Dejan Gubič osvojil zlato, Borut Berlak pa srebro.Tudi v točenju piva sta Dejan Gubič in Kristjan Hüll.

Prav tako so se na tekmovanju odlično odrezali tudi dijakinje in dijaki iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Ekipa mladih kuharic in kuharjev (Martina Mencigar, Jelena Barnaja in Boštjan Kurbus, mentorica: Zdenka Mesarič) iz SŠGT Radenci je z 93,67 točkami zmagala med vsemi ekipami, saj je drugouvrščena SŠGT Ljubljana dosegla „le“ 92,34 točk. Zlato je pripadlo tudi ekipi strežbe, ki je v postavi: Katja Červek, Kristjan Lorenčič in Kristjan Čeh (Mentor: Niko Brus), in sicer s praktično neverjetnih 96,34 točke. Prav tako je zelo solidna bila tudi ekipa SŠGT Radenci – turizem (Tjaša Madjar, Kaja Kosi, Jerneja Cmoger, mentorica: Bojana Flegar).

Gostitelj naslednjega, jubilejnega 55. Gostinsko turističnega zbora prihodnje leto so Terme 3000 v Moravskih Toplicah.

Sicer pa ne gre prezreti, da so se pred natanko 54 leti, 10. oktobra 1953 na Bledu prvič zbrali slovenski delavci v gostinstvu in turizmu. Priljubljena prireditev, ki je potem vsako leto potekala v drugem turističnem kraju, se je skozi čas razvoja oblikovala in preoblikovala se je tudi njena vsebina. Vse skupaj se običajno začenja s tekmovanjem v kuhanju menujev, različnimi kulinaričnimi in podobnimi razstavami ter posebnim kulinaričnim šovom predstavili. Tukaj so potem najrazličnejše predstavitve – od razstave pogrinjkov, gostinske opreme, inventarja živil in pijač do razstave dietnih menijev in slaščičarskih umetnin. Tekmovanja posameznikov in ekip potekajo tako v strokovnih zvrsteh gostinstva, zraven pa so tudi športna srečanja. Najzanimivejša so običajno tekmovanja v pripravi menija, dietnega menija, tartarskega bifteka pa hladno-toplega bifeja, jedi v kotličku do napetih tekem v postrežbi, tekmovanja sobaric, tekmovanja v poznavanju slovenskih vrst vina itd. Poleg različnih predstavitev in tekmovanja pa so že vrsto let zraven tudi dijakinje in dijaki vseh osmih srednjih gostinsko – turistični šol iz Slovenije. Njihova udeležba je zelo pomembna, saj denimo za šolanje natakarjev in kuharjev med mladimi ni večjega zanimanja, kar nikakor ni dobro za slovenski turizem v celoti. Zato so torej omenjeni GTZ dobrodošli tudi za promocijo gostinskih poklicev.

(ob)