NEPOZABNA DOIVETJA NA SEVERU EVROPE
Niso bile enomesečne počitnice, temveč praksa in mnoge druge obveznosti.Dijaki Srednje ole za gostinstvo in turizem (SGT) Radenci so bili v okviru projekta Slovene National Dishes in Europe, ki ga izvajajo pod okriljem Leonardo da Vinci projektov (izmenjava dijakov) na Finskem. Znali so se v mestecu Espoo, nekaj minut oddaljenem od glavnega mesta Finske, Helsinkov, odkoder so po slabem mesecu bivanja, prinesli veliko koristnega, predvsem pa so bili deleni nepozabnih doivetij. Tja so se dijaki in dijakinje različnih starosti in programov, katere obiskujejo na SGT Radenci, odpravili skupaj s koordinatorico Darjo Zlatnik, ki izvaja projekte mobilnosti na omenjeni, edini srednji oli na radgonskem objektu. Po tiri dekleta (Dajana Naglič, Maja Potočnik, Monika Trajber in Alja igo) ter tirje fantje (Kristjan Horvat, Tadej Gelt, Marko kafar in Kristjan Tkavc trakl), na Sever niso li na počitnice, temveč so na Finske opravljali delovno prakso in vse ostale obveznosti, ki so predvidene z omenjenim projektom.
Začetek enomesečnega skupnega bivanja se je začelo v zgornjih jutranjih urah v ponedeljek, 8. oktobra, ko smo se iz Murske Sobote, od koder smo se vsi odpravili do letaliča na Dunaju. Let je bil do Amsterdama, potem pa e do Helsinkov, kjer nas je na letaliču počakala predstavnica institucije, ki nas je vse odpeljala do stanovanja v stanovanjskem bloku, kjer ima Omnia Vocational Institute najeto za vse namestitve in izmenjave. Prvi teden je bil namenjen predvsem pripavam na delo in bivanje na Finskem. Vsako jutro je najprej potekal pouk jezika in kulture na eni izmed enot te ole. Vsi predavatelji so bili zelo prijazni. e prvi teden so se dijaki predstavili, pri pouku turizma in anglečine so imeli predstavitve o Sloveniji, pri pouku kuharstva pa so pripravili, postregli in degustirali nekatere tipične slovenske jedi: primorska juha, pečenka, praen krompir, solata in seveda kruh vrtanik. Pri delu so jim pomagale tudenteke vije ole s svojo mentorico, nam je bivanje na Finskem predstavila koordinatorica projekta Darja Zlatnik, ki dodaja, da je vse bilo zelo dobro pripravljeno.
Posebej prijetno je bilo, ko so nai dijaki z mentorico – gostiteljico, samostojno pripravili nekatere tipične finske sladice, pekovske izdelke ipd. Tudi ti so bili zelo okusno pripravljeni. Hkrati je prvi teden bivanja bil namenjen obisku delovnih mest v gospodarskih drubah. Mladi Slovenci in Slovenke so bili dodeljeni na tiri različne lokacije, z vsemi so bili zadovoljni, povsod so bili prijazno sprejeti. V prostem času pa so bil organizirani različni ogledi v Helsinkih, kamor je zelo enostavno priti z mestnim avtobusom. Pokazali so nam parlament, moderno galerijo, narodni muzej, cerkev pod skalo, peljali na kegljanje in ogled znanstvnga centra. Manjkala ni savna s skokom v jezero, ki je imelo 7 oC. Vse je bilo zelo zanimivo. ivalski vrt, vodni park, pristaniče v Helsinkih in e kaj pa je skupina obiskala sama, pravi Zlatnikova, ki je v času, ko so dijaki bili prosti, obiskala Vaaso, Vocational Institute Vaasa, kjer je navezala stike za nadaljnje sodelovanje, saj so projekti mobilnosti večinoma recipročni.
Sicer pa, kot smo sliali, vse ole na Finskem so velike in moderno opremljene. Trije tedni pa so bili namenjeni delovni praksi, ki so jo opravljali na tirih različnih mestih, kamor so se vsi vozili z mestnim avtobusom. Delali so v Holiday Innu, hotelu Ramada, ki je letaliki hotel, restavraciji Limetta, dva dijaka pa sta delala tudi v olski kuhinji na Omnii. Pravzaprav vsi so delali v kuhinji ali strebi. Od doma so odhajali kar zgodaj, poetm delali est do sedem ur. Z vsemi dijaki so bili delodajalci zelo zadovoljni, kot so povedali na končnih razgovorih s koordinatorico. Vsi so s pridom uporabljali znanje anglečine. Opravljali so dela, ki so jim bila naloena s strani delodajalcev, deserviranje zajtrkov, priprava pogrinjkov za kosila, deserviranje kosil, priprava pogrinjkov za večerjo, priprava bifejske mize, pomivanje posode v kuhinji, čičenje posode in pribora, pripravljanje hrane ipd. Vsi so navezali pristne stike s svojimi sodelavci. Zaključna večerja je bila slovesna. Domov je skupina prila z zelo zanimivimi izkunjami glede ljudi, ki so zelo tihi, saj na avtobusu skoraj ne govorijo, delovne izkunje in seveda zanimivo je bilo tudi stanovati v veliki druini, kjer so se vsi razumeli, se veliko zabavali in se smejali. Cilji projekta so bili več kot doseeni. To pa je bilo, poleg opravljene delovne prakse, pridobiti nova znanja, navezati stike z ljudmi, predstaviti Slovenijo in olo in e kaj. Dokument Europass Mobility pa bo udeleencem pomagal pri nadaljnji karieri, torej tudiju ali iskanju prve zaposlitve. Finci so zelo prijazni ljudje, je pa bil njihov vsakdanjik popestren s slovensko glasnostjo in ivahnostjo po eni ter resnim pristopom do dela, hitrostjo, natančnostjo, samostojnostjo in točnostjo po drugi strani. Za takne so bili dijaki ocenjeni, v ponos vsem, oli in starem, nam je e povedala Darja Zlatnik, kordinatorica projekta mobilnosti na SGT Radenci.
O.B.