Radenski dijaki in dijakinje na Finskem

NEPOZABNA DOŽIVETJA NA SEVERU EVROPE

Niso bile enomesečne počitnice, temveč praksa in mnoge druge obveznosti.Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci so bili v okviru projekta Slovene National Dishes in Europe, ki ga izvajajo pod okriljem Leonardo da Vinci projektov (izmenjava dijakov) na Finskem. Znašli so se v mestecu Espoo, nekaj minut oddaljenem od glavnega mesta Finske, Helsinkov, odkoder so po slabem mesecu bivanja, prinesli veliko koristnega, predvsem pa so bili deležni nepozabnih doživetij. Tja so se dijaki in dijakinje različnih starosti in programov, katere obiskujejo na SŠGT Radenci, odpravili skupaj s koordinatorico Darjo Zlatnik, ki izvaja projekte mobilnosti na omenjeni, edini srednji šoli na radgonskem objektu. Po štiri dekleta (Dajana Naglič, Maja Potočnik, Monika Trajber in Alja Žigo) ter štirje fantje (Kristjan Horvat, Tadej Gelt, Marko Škafar in Kristjan Tkavc Štrakl), na Sever niso šli na počitnice, temveč so na Finske opravljali delovno prakso in vse ostale obveznosti, ki so predvidene z omenjenim projektom.

”Začetek enomesečnega skupnega bivanja se je začelo v zgornjih jutranjih urah v ponedeljek, 8. oktobra, ko smo se iz Murske Sobote, od koder smo se vsi odpravili do letališča na Dunaju. Let je bil do Amsterdama, potem pa še do Helsinkov, kjer nas je na letališču počakala predstavnica institucije, ki nas je vse odpeljala do stanovanja v stanovanjskem bloku, kjer ima Omnia Vocational Institute najeto za vse namestitve in izmenjave. Prvi teden je bil namenjen predvsem pripavam na delo in bivanje na Finskem. Vsako jutro je najprej potekal pouk jezika in kulture na eni izmed enot te šole. Vsi predavatelji so bili zelo prijazni. Že prvi teden so se dijaki predstavili, pri pouku turizma in angleščine so imeli predstavitve o Sloveniji, pri pouku kuharstva pa so pripravili, postregli in degustirali nekatere tipične slovenske jedi: primorska juha, pečenka, pražen krompir, solata in seveda kruh vrtanik. Pri delu so jim pomagale študenteke višje šole s svojo mentorico”, nam je bivanje na Finskem predstavila koordinatorica projekta Darja Zlatnik, ki dodaja, da je vse bilo zelo dobro pripravljeno.

Posebej prijetno je bilo, ko so naši dijaki z mentorico – gostiteljico, samostojno pripravili nekatere tipične finske sladice, pekovske izdelke ipd. Tudi ti so bili zelo okusno pripravljeni. Hkrati je prvi teden bivanja bil namenjen obisku delovnih mest v gospodarskih družbah. Mladi Slovenci in Slovenke so bili dodeljeni na štiri različne lokacije, z vsemi so bili zadovoljni, povsod so bili prijazno sprejeti. V prostem času pa so bil organizirani različni ogledi v Helsinkih, kamor je zelo enostavno priti z mestnim avtobusom. ”Pokazali so nam parlament, moderno galerijo, narodni muzej, cerkev pod skalo, peljali na kegljanje in ogled znanstvnga centra. Manjkala ni savna s skokom v jezero, ki je imelo 7 oC. Vse je bilo zelo zanimivo. Živalski vrt, vodni park, pristanišče v Helsinkih in še kaj pa je skupina obiskala sama”, pravi Zlatnikova, ki je v času, ko so dijaki bili prosti, obiskala Vaaso, Vocational Institute Vaasa, kjer je navezala stike za nadaljnje sodelovanje, saj so projekti mobilnosti večinoma recipročni.

Sicer pa, kot smo slišali, vse šole na Finskem so velike in moderno opremljene. Trije tedni pa so bili namenjeni delovni praksi, ki so jo opravljali na štirih različnih mestih, kamor so se vsi vozili z mestnim avtobusom. Delali so v Holiday Innu, hotelu Ramada, ki je letališki hotel, restavraciji Limetta, dva dijaka pa sta delala tudi v šolski kuhinji na Omnii. Pravzaprav vsi so delali v kuhinji ali strežbi. Od doma so odhajali kar zgodaj, poetm delali šest do sedem ur. ”Z vsemi dijaki so bili delodajalci zelo zadovoljni, kot so povedali na končnih razgovorih s koordinatorico. Vsi so s pridom uporabljali znanje angleščine. Opravljali so dela, ki so jim bila naložena s strani delodajalcev, deserviranje zajtrkov, priprava pogrinjkov za kosila, deserviranje kosil, priprava pogrinjkov za večerjo, priprava bifejske mize, pomivanje posode v kuhinji, čiščenje posode in pribora, pripravljanje hrane ipd. Vsi so navezali pristne stike s svojimi sodelavci. Zaključna večerja je bila slovesna. Domov je skupina prišla z zelo zanimivimi izkušnjami glede ljudi, ki so zelo tihi, saj na avtobusu skoraj ne govorijo, delovne izkušnje in seveda zanimivo je bilo tudi stanovati v veliki družini, kjer so se vsi razumeli, se veliko zabavali in se smejali. Cilji projekta so bili več kot doseženi. To pa je bilo, poleg opravljene delovne prakse, pridobiti nova znanja, navezati stike z ljudmi, predstaviti Slovenijo in šolo in še kaj. Dokument Europass Mobility pa bo udeležencem pomagal pri nadaljnji karieri, torej študiju ali iskanju prve zaposlitve. Finci so zelo prijazni ljudje, je pa bil njihov vsakdanjik popestren s slovensko glasnostjo in živahnostjo po eni ter resnim pristopom do dela, hitrostjo, natančnostjo, samostojnostjo in točnostjo po drugi strani. Za takšne so bili dijaki ocenjeni, v ponos vsem, šoli in staršem”, nam je še povedala Darja Zlatnik, kordinatorica projekta mobilnosti na SŠGT Radenci.
O.B.