Minister Jarc na obisku pri Stanku Čurinu

PIJMO TAKŠNO VINO, KI GRE V SRCE, NE PA TISTEGA, KI GRE V GLAVO! Minister Jarc na obisku pri starosti slovenskega vinogradništva in vinarstva Stanku Čurinu, ki je osvojil skoraj 1000 domačih in mednarodnih priznanj in nagrad.
Na poti v Radence, kjer je okronal 12. Slovensko vinsko kraljico, 24 – letno Svetlano Širec, je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter predsedujoči v Svetu kmetijskih in ribiških ministrov EU, Iztok Jarc minuli konec tedna obiskal enega najbolj priznanih slovenskih vinarjev in starosto slovenskega vinogradništva Stanka Čurina. Na njegovem domu v Kogu je kmetijski minister ob priložnosti novega leta vinarju Čurinu zaželel obilo zdravja in moči v letu 2008 ter se ob tej priložnosti zahvalil za njegovo dosedanje delo na področju vinogradništva in vinarstva ter prispevek k promociji slovenskega vinarskega sektorja doma in v tujini. Stanku Čurinu je izročil simbolno zahvalo in darilni paket medenih izdelkov.


In ob ministrovem obisku na Kogu, smo izvedeli marsikaj zanimivega o gostitelju, enemu najuglednejših in najeminentnejših slovenskih vinogradnikov in vinarjev sploh, ki je prejel številna prestižna odlikovanja in priznanja na področju vinogradništva in vinarstva. Tako je Stanko Čurin lastnik skoraj tisoč prestižnih priznanj in nagrad, ki jih je prejel na ocenjevanjih vin doma in v tujini, kot so: 27 naslovov šampionov, 208 velikih zlatih medalj, 479 zlatih medalj, 86 srebrnih medalj. Izmed vseh Stanku Čurinu največ pomeni šampion za sorto laški rizling, letnik 1999, ledeno vino, ki ga je leta 2002 prejel svetovnem ocenjevanju vin v Bruslju (Concours Mondial du Vin). Leta 1999 je pri ocenjevanju vin na sedežu sv. Fortunata v Parizu prejel enkratno priznanje z nazivom ťHiša kakovostiŤ. Ob tem je Stanko Čurin postal „vinar leta 2006 in 2007“ v Sloveniji. Vinar leta je tudi vrhunski dosežek, ki so ga v letu 2006 razglasili prvič, in sicer ga prejme vinogradnik z največjim številom najbolje ocenjenih vin na odprtem državnem ocenjevanju vin, Vino Slovenija Gornja Radgona. In obakrat doslej je vinar leta postal Stanko Čurin, kar pomeni, da se edini doslej lahko ponaša s tem priznanjem. Čurinov sloves je v Slovenijo, med drugimi, privabil tudi najbolj slavnega japonskega vinarja dr. Toshihika Tsukamota, ki ga je obiskal na domačiji v Kogu. Leta 1996 je ob priliki praznovanja rojstnega dne papežu Janezu Pavlu II. podaril vino, izbor šipon, za kar se mu je papež tudi osebno zahvalil. Kot priznanje za vse doseženo ga je leta 1999 občina Ormož razglasila za častnega občana.


Stanko Čurin se je sicer rodil 6. novembra 1929 v Odrancih pri Kogu. Osnovno šolo je obiskoval na Kogu, pred pričetkom druge svetovne vojne slovensko in v času vojne nemško šolo. Po končani vojni se je za nekaj časa zaposlil v avtomehanični delavnici na Ptuju, vendar se je kmalu vrnil na domačijo, kjer sta z bratom opravljala delo za gozdno podjetje. Konec leta 1948 je odšel na služenje vojaškega roka v Slovensko Bistrico, kjer je bil šofer tamkajšnjega polkovnika. Po poroki, leta 1953, sta imela z ženo v lasti 39 arov zemlje. Denar je služil z žaganjem drv v okoliških krajih in na Hrvaškem. V tem času je kupil mlatilnico, s katero je v poletnih mesecih mlatil žito v okoliških krajih. Dodaten vir zaslužka je predstavljalo tudi zimsko pluženje cest v Kogu in okolici. V drugi polovici 50. let 20. stoletja se je pričel ukvarjati s kupovanjem mošta za podjetje Slovenske Gorice Ptuj, kasneje pa se je zaposlil v podjetju Perutnina Ptuj. V začetku 60. let je družina Čurin na domačiji odprla gostilno, vendar so jo leta 1961 zaprli. Stanko Čurin se je nato za kratek čas zaposlil v podjetju Droga v Središču ob Dravi. Stanko Čurin je začel svojo uspešno pot v vinogradništvu in vinarstvu sredi 60. let prejšnjega stoletja.


Za vinogradništvo ga je navdušil Jurica Zadravec, ki je bil lastnik mlina in vinograda, katerega je oskrboval njegov oče, ter novinar Kmečkega glasu, Štefan Kuhar. Z ženo sta pričela kupovati zemljo in leta 1970 tako imela v lasti okrog 10 hektarov goric. V prvih letih so pridelovali sorte vina: Šipon, Laški rizlig, Sauvignon in Muškat otonel.


Leta 1971 so kupili hidravlično stiskalnico in bili prvi zasebniki v Sloveniji, ki so napolnili steklenico vina. Za ta letnik laškega rizlinga so leto kasneje prejeli zlato medaljo na sejmu v Ljubljani in bil tako prvi zasebni pridelovalec vina v tedanji Jugoslaviji, ki je za svoje delo prejel zlato medaljo. V letu 1983 so Čurinovi pričeli z gradnjo vinske kleti in v naslednjem letu kupili prve sode iz nerjaveče pločevine, katere so leta 1995 nadomestili in v klet vgradili hladilni sistem.

Pri Čurinovih so v letih od 1985 do 1998 pridelovali vino tudi iz višenj, Stanko Čurin pa je vino poimenoval ťnaravno prevreta višnjevinaŤ. Leta 1985 se je ponovno zapisal v zgodovino kot prvi vinar v Sloveniji, ki je pridelal ledeno vino, sorte laški rizling. Kmetija se je leta 1988 preimenovala v ťVinogradništvo in kletarstvo Čurin – PrapotnikŤ in leta 1998 so zaščitili svojo blagovno znamko ťČurinŤ. Leta 2000 sta Stanko Čurin in njegov vnuk Borut v znamenje povezanosti vseh treh generacij na kmetiji, posadila potomko najstarejše vinske trte iz mariborskega Lenta.

Poleg vinarstva se je ukvarjal tudi z drugimi dejavnostmi. Leta 1988 je bil eden od ustanoviteljev članov Slovenske kmečke zveze, ki se je nato preimenovala v Slovensko ljudsko stranko in njen član je še danes. Že od leta 1947 je član lovske organizacije in leta 1991 prejel zlato plaketo ob 45 – letnici ustanovitve Lovske družine Velika Nedelja. Danes družina Čurin-Prapotnik obdelujejo 8 ha vinogradov in letno pridelajo 50.000 litrov vina. Pridelujejo Laški rizling, Šipon, Sauvignon, Beli pinot, Sivi pinot, Muškat otonel, Renski rizling, Traminec, Chardonnay in Rumeni muškat. Stanko Čurin še vedno sam kletari s približno 4.000 litrov vina. Kljub temu, da bo prihodnje leto praznoval 80. rojstni dan, Stanko Čurinu rad strelja glinene golobe; rad ima grozdje, grozdne pogače, baklavo in med in še posebej palačinke z medom; ne mara testenin, mleka, sira in skutnih pogač; zjutraj pije lipov čaj in zelo rad ima radensko.

Znana je njegova izjava: ťV steklenicah so skrivnosti narave, ki jo je oplemenitil vinogradnik in kletar. Vsako vino je dobro, nekatera pa so malo boljša. Moj stric zdravnik, je večkrat rekel: "Pijmo takšno vino, ki gre v srce in ne takšnega, ki gre v glavo".

STANKO ČURIN NA KOLESU
Vina posebnih kakovosti smo v preteklosti poznali pod različnimi imeni. Še danes velikokrat slišimo izraz „predikat“, ki predstavlja vina s pristavkom. Ne glede na to, kako ta vina imenujemo, se pravi poznavalci vin, ob njih spomnijo eminence slovenskega vinogradništva, Stanka Čurina. Je pionir pridelave takšnih vin pri nas. Z vrhunskimi vini se Stanko ukvarja že skoraj 40 let. V njegovem spektru vinskih polnitev najdemo vse od poznih trgatev, izborov, jagodnih izborov, ledenega vina in suhih jagodnih izborov. Prvi v Sloveniji je pridelal tudi posebno vino iz naravno sušenega grozdja. Kljub visokim letom, Stanko Čurin tudi danes veliko kolesari. Čilih misli pogosto še danes, v svoji kleti in tudi drugje, vodi degustacijo in predstavlja vina. Brez da bi prebiral podatke z etiket, je sposoben pri več kot desetih različnih vinih predstaviti tudi vse analitične podatke o sladkorni in alkoholni stopnji in to na dve decimalki natančno. Odnos Stanka Čurina do vina, narave in soljudi je nekaj posebnega. Njegove velike vrline so znanje in odprtost, ko je potrebno svetovati ali drugače pomagati. Prav zaradi njegove skromnosti in osebnostnih kvalitet je Stanko Čurin človek, ob katerem se mlajši vinogradniki in vinarji lahko veliko učijo. Vsak trenutek v njegovi družbi si štejejo v veliko čast in ga razumejo kot veliko naklonjenost naši stroki in delu.
„Sommelierji razumemo druženje s Stankom in njegovimi vini kot doživetje posebne časti. Mogoče se prav zaradi njegove skromnosti zelo malo ve o največjem dosežku slovenskega vina na pomembnih tujih mednarodnih ocenjevanjih. Čurinovi družini je leta 1999 uspelo pridelati krono med slovenskimi vini posebnih kakovosti. Velika zlata medalja – šampion za Laški rizling 99, ledeno vino, Čurin – Prapotnik – Kog na enem najprestižnejših svetovnih ocenjevanj Concours Mondial de Bruxelles 2002 je le potrditev visoke kakovosti in pravilne vinske poti Stanka Čurina. V vinskih krogih velja rek, da vina in njihove značilnosti odsevajo karakteristike vinarja, ki jih je pridelal. Šampion iz Bruslja je nedvomno primeren sopotnik življenjskemu delu eminentnemu vinarju in velikemu človeku Stanku Čurinu“, pravi sommelier Dejan Baier, predsednik sveta Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino.
Besedilo in foto Oste Bakal