Rdeči janževec in odprte kleti Radgonske gorice d.d.

Radgonski vinogradniki so odprli svoje kleti
DRŽAVLJANOM SO POKAZALI VSE KAR IMAJO
Prvič so javnosti predstavili svoj novi produkt – rdeči janževec


Vodstvo družbe Radgonske gorice d.d., enega najuspešnejših podjetij v Gornji Radgoni in Pomurju, se je že lani odločilo za zanimivo in atraktivno novost, saj so širši javnosti predstavili svoje vinske kleti in vse drugo kar imajo. V družbi so namreč bili prepričani, da jih marsikdo pozna po njihovih vrhunskih proizvodih, torej odličnimi tihimi in penečimi se vini, verjamejo pa tudi, da marsikdo ne pozna njihovih kleti in postopka pridelave omenjenih vin. „To je bil tudi eden od glavnih razlogov, da smo se odločili za "Dan odprtih kleti", ki smo ga povezali s praznovanjem dneva državnosti. In ker je dogodek lani bil sila uspešen ob tem pa so tako želeli naši obiskovalci, smo vse skupaj ponovili tudi letos. in na celodnevni prireditvi, ob naših kleteh na Jurkovičevi ulici v Gornji Radgoni, smo ljudem marsikaj pokazali, sočasno pa smo želeli, da državljani od blizu in daleč, z nami praznujejo kar nekaj naših častitljivih jubilejev, predvsem 156-letnico pridelave penine v Gornji Radgoni in 31-letnico imena penina. Pripravili smo brezplačne oglede kleti s kratko pokušnjo, predstavili smo novosti iz našega proizvodnega programa, kjer je obiskovalce navdušil naš rdeči janževec.
Možno se je bilo popeljati s turističnim vlakom po vinski cesti radgonsko-kapelskega vinorodnega okoliša, kar so mnogi tudi izkoristili, osrednji dogodek pa je gotovo bilo tekmovanje v "ritanju" (vrtenju steklenic penine, ki zorijo)“. Za obiskovalce smo pripravili tudi tradicionalni sejem z domačo kulinariko in obrtjo, bogat srečelov, zabavne igre, dvig s toplozračnim balonom ipd.“, nam je povedal direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič.

Seveda so radgonski vinogradniki, v družbi Radgonske gorice jih je trenutno zaposlenih okoli 130, celotno dogajanje popestrili z zanimivim kulturno-zabavnim programom, od koncerta Big banda Gornja Radgona & Radgonske gorice, nastopa tamburašev, plesne skupine, godbe na pihala, prišla je tudi slovenska miss Tadeja Ternar, slovenska vinska kraljica Svetlana Širec, za veselo vzdušje sta do poznega večera skrbela Saša Landero, ansambel Vzpon in še kdo. Odprli so tudi razstavo nagrajenih fotografij z natečaja – Vino in vinorodna pokrajina.

Prisotne na prireditvi, kjer se je udeležilo veliko število, najmanj 2000 ljudi od blizu in daleč, zraven pa so bili tudi mnogi gostje, je pozdravil tudi domači župan Anton Kampuš. Seveda pa dobrote niso ponujali samo vinogradniki, temveč so zraven privabili tudi mnoge druge udeležence, tako da dejansko ničesar ni manjkalo, tako da so se številni obiskovalci, tudi iz tujine, predvsem iz sosednje Avstrije lahko prepričali, da Gornja Radgona z okolico lahko veliko ponudi. Obiskovalci so namreč, med drugim lahko dobili tudi: dobrote iz krušne peči, gibanice, kavsenice, ocvirkovice, unikatne izdelke, med in izdelke iz voska, zelenjavo, ročne unikatne izdelke, domače klobase, kruh in namaze, pletene košare, lončarske izdelke, cvetje, izdelke umetnostne in domače obrti in kovaštva, graviranega stekla, ekološko pridelana žita, izdelke iz lecta, zelišča in pridelke iz zelišč…, predstavila so se številna turistična društva in ifnormativni centri ter turistične agencije ipd.

Vsekakor je šlo za enkraten dogodek, in zato ne preseneča, da so organizatorji odločili, da ga bodo ponavljali tudi v bodoče, torej ostal bo tradicionalen. „Družba Radgonske gorice daje velik poudarek lokalnemu okolju in dobrim sosedskim odnosom. V ta namen sodi tudi odpiranje vrat naših kleti, kjer smo obiskovalce popeljali po svojih kleteh ter jih seznanili s postopki pridobivanja penin in vin. V družbi vedno več pozornosti namenjamo tudi turizmu in s povezovanjem različnih regijskih turističnih ponudnikov gradimo na celoviti turistični ponudbi regije. Zavedamo se, da ljudje dobro poznajo naše izdelke, ne poznajo pa načinov njihove pridelave in kleti, kjer zorijo. Odkar družba deluje pod novim vodstvom, namenjamo vedno več pozornosti lokalnemu okolju in gradnji ter vzdrževanju dobrih sosedskih odnosov. V družbi smo mnenja, da so občasna neformalna srečanja nujna za vzdrževanje pristnih sosedskih odnosov. Naša želja, da bi na sam dogodek odprtih kleti v pokrajino tudi v prihodnje privabili čim več turistov. Že sedaj vodimo, da se uresničuje naša želja, da preraste dan odprtih kleti v vsakoletno tradicionalno srečanje in druženje“, pravi Sandi Brumen, eden izmed organizatorjev dogodka.

In ob vsem kar se je dogajalo in kjer je skozi celodnevno druženje uživalo okoli 2000 obiskovalcev, kar je glede na številne podobne prireditve, ki so potekale istočasno, zelo lep obisk, niti ne preseneča, da je temu tako, in da bodo dogajanje ponovili tudi prihodnje leto.

Besedilo in foto: O.B.