Nad 100 obiskovalcev na predstavitvi zanimive knjige, e sedme izpod peresa ugledne pedagoginje, pisateljice, aktivistke, kuharice in gospodinje, v njej pa poleg opisov e kar 220 receptovNa knjine police je prila nova kuharska knjiga Marije Fras
KNJIGA MED V PREHRANI ZA VSAKO KUHINJO
Potem ko je v minulih desetih letih e spisala in izdala est zanimivih in v javnosti dobro sprejetih knjig s ťkulinarično kuharskoŤ vsebino, je ugledna pisateljica, upokojena pedagoginja, kuharica in aktivistka na različnih področjih Marija Fras iz Paričjaka nad Radenci, pripravila e novo zanimivo branje. V zalobi Pomurske zalobe iz Murske Sobote je Marija Fras tokrat izdala e izjemno zanimivo knjigo z naslovom: Med v prehrani. Knjiga zrcali, kako med ima veliko hranilno vrednost, specifično aromo in zdravilne učinke, in zato je v prehrani zastopan v različnih oblikah. Pomemben je v prehrani portnikov, ker miicam hitro daje energijo, Deluje kot poivilo pri utrujenosti, zaspanosti, alkoholnem mačku, pri napornem delu v vročini, slabotnim odraslim in otrokom, pri razstrupljanju telesa, pri prehladih, infekcijah, pri močnih telesnih in duevnih naporih… Zaradi vseh svojih lastnosti je vsestransko uporaben. Torej tudi v kuhinji.
Podobno kot pri svojih predhodnih knjigah (Jedi naih babic 1997; Prleka kuhinja 1999; Sadje v prehrani 2002; Dobra domača kosila 2004; Zelenjava v prehrani 2006; Stare prleke in prekmurske jedi za nae dni 2007), se je Marija Fras, avtorica nove knjige Med v prehrani, odpravila na podeelje, med ljudi in strokovnjake, se pogovarjala z gospodinjami, čebelarji, raznoraznimi strokovnjaki, in zapisovala. Ugotovila je, da iz meda ali z medom pripravljajo premnoge praznične in vsakdanje jedi in napitke, predvsem sladice. In neutrudna Marija Fras se je s skrbnostjo čebelice lotila nove teme in pripravila gradivo za novo enkratno knjigo, ki je dobrodola v vsaki kuhinji, za potrebe sodobnega gospodinjstva in gostinstva. Knjiga, v kateri je 220 receptov ter veliko navodil o pomenu in vrstah medu, bo gotovo dobrodola vsem gospodinjam in drugim ljubiteljem dobre kulinarike, ter profesionalnim in ljubiteljskim kuharjem.
Avtorica Marija Fras je skupaj z zaloniki, iri javnosti svoj novi izdelek predstavila na posebni prireditvi v portni dvorani O Kapela. Na predstavitvi omenjene knjige, kjer je ob pozdravu in moderiranju predsednika tamkajnjega Turističnega drutva Klopotec Kapela Joeta Tkalca, in predstavnika Pomurske zalobe d.d. sicer pa tudi urednika knjige, Ludvika Sočiča, je potekal tudi prilonosti kulturni program, v katerem je nastopil Radgonski oktet in harmonikar Stanko Ilje, je bilo zraven nad 100 gostov in vseh tistih, ki so eleli spoznati novo knjigo. Samo knjigo so predstavili avtorica Marija Fras, urednik Ludvik Sočič in dr. Stanko Kapun s KGZ Murska Sobota, sicer pa tudi predsednik Čebelarske zveze drutev Pomurja, ki je napisal uvodnik za knjigo. Zraven pa je bil tudi Lado Klar, ki je za knjigo prispeval fotografije, katere so nastale pri raznih čebelarjih, v restavracijah, slačičarnah in drugih kuhinjah. Hrana ima pomembno socialno vlogo, saj se ob njej ljudje druijo v vsakodnevnem ivljenju, ob delu, počitku, ob praznikih in pomembnih dogodkih: rojstvu, poroki, praznovanju obletnic in smrti. In pri vsej tej hrani ima svoje mesto tudi med, bodisi akacijev, lipov, kostanjev, ajdov, cvetlični, hojev, gozdni, med oljne ogrčice ipd..
Čebelji med je e od antičnih časov izredno cenjeno ivilo in vir sladkosti. Ljudsko izročilo in tudi vedno bolj znanost opredeljujeta med kot izjemno ivilo zaradi njegovih hranilnih in zdravilnih učinkov. Pomen medu kot domačega zdravila se v dolgih stoletjih ni e nič zmanjal, celo nasprotno lahko trdimo, da dobiva vedno večjo veljavo, je med drugim dejal dr. Kapun, ki je predstavil tudi apiterapijo, katere začetki segajo e stoletja nazaj do grke, kitajske, egipčanske, babilonske in drugih civilizacij. Apiterapija je veda o tem, kako s pomočjo čebeljih pridelkov krepimo in ohranjamo zdravje. Akacijev med uporabljamo predvsem za črevesne in elodčne teave, pri preprečevanju prehladov ter pri urejanju prebave. Izmed sladkorjev vsebuje akacijev med največ fruktoze, zato ga prod zdravnikim nadzorom lahko uporabljajo tudi laji sladkorni bolniki. Cvetlični med se uporablja kot sladilo, blai pa tudi alergije, krepi ile ter krepi organizem. Gozdni med ima precej intenziven vonj in je temno rjave barve. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo predvsem pri vnetju dihalnih poti, prav tako zmanjuje ivčno napetost. Lipov med laja prehlade, uporabljamo pa ga tudi pri poviani temperaturi, glavobolu, kalju, povečuje pa apetit. Kostanjev med vsebuje več fruktoze kot glukoze, zato počasti kristalizira, zmanjuje slabokrvnost ter utrujenost, je med drugim dejal dr. Stanko Kapun.
Čebelje proizvode ter njihovo uporabnost pa je predstavila sama avtorica knjige, ki je dejala, da je med najstareji uporabljen čebelji proizvod. Drugi znani in pomembni proizvodi so e: cvetni prah, matični mleček, propolis, čebelji vosek in čebelji strup. Med se največ uporablja v prehrani, pa tudi v kozmetiki, zdravilstvu in drugod. Uporabnost medu v kozmetiki se iri. Odlikuje se z veliko prepustnostjo, hrani miične sloje z glikogenom, ima antibiotične lastnosti, je higroskopen in vpija kone izločke. Ob medni kozmetiki pa mora biti hrana bogata z vitamini in mineralnimi snovmi. Znanih je neteto medenih pijač, torej takih pri katerih je prisoten med z različnimi dodatki. Najstareja medena pijača je medica. Znana so e medena sadna vina, desertna ali likerjeva vina, peneča vina, medeni kis, medena ganja in likerji, medeni vitaminski napitki (mlečni, jajčni, sadni…), medene limonade, zelično-medeni napitki, kuhano vino ipd. In prav vsi ti napitki so predstavljeni v novi knjigi, v kateri so poglavje zase vseeno jedi iz meda ali z medom. Frasova pravi, da naj med v prehrani nadomeča sladkor. Ker sladkor kvarno vpliva na nae telo, ga imenujemo "sovranik drube t. 1". K takim sovranikom človekovega organizma spada tudi pretirana uporaba soli, bele moke, ivalske mačobe in e česa. Vendar tudi z uivanjem medu ne smemo pretiravati, ker je energetsko bogat. Med se največ uporablja v prehrani, zato sem se v glavnem omejila na to področje. Zaradi svojih lastnosti je vsestransko uporaben, saj ga uporabljamo pri pripravi jedi z mesom, zelenjavo, sadjem, pijač itd. Tako je snov v knjigi razdeljena na več področij kot so: jedi z medom, sadje solate, kae, kruhi, sadni kruh, potice, torte, kuhane in pečene sladice, rezine z medom, kolači z medom, drobno pecivo, vaflji, kompoti, sadje z medom, sladoled, medene pijače…, je dejala Frasova.
Besedilo in foto: Oste Bakal