Med v prehrani

Nad 100 obiskovalcev na predstavitvi zanimive knjige, že sedme izpod peresa ugledne pedagoginje, pisateljice, aktivistke, kuharice in gospodinje, v njej pa poleg opisov še kar 220 receptovNa knjižne police je prišla nova kuharska knjiga Marije Fras

KNJIGA „MED V PREHRANI“ ZA VSAKO KUHINJO

Potem ko je v minulih desetih letih že spisala in izdala šest zanimivih in v javnosti dobro sprejetih knjig s ťkulinarično – kuharskoŤ vsebino, je ugledna pisateljica, upokojena pedagoginja, kuharica in aktivistka na različnih področjih Marija Fras iz Paričjaka nad Radenci, pripravila že novo zanimivo branje. V založbi Pomurske založbe iz Murske Sobote je Marija Fras tokrat izdala še izjemno zanimivo knjigo z naslovom: Med v prehrani. Knjiga zrcali, kako „med ima veliko hranilno vrednost, specifično aromo in zdravilne učinke, in zato je v prehrani zastopan v različnih oblikah. Pomemben je v prehrani športnikov, ker mišicam hitro daje energijo, Deluje kot poživilo pri utrujenosti, zaspanosti, alkoholnem mačku, pri napornem delu v vročini, slabotnim odraslim in otrokom, pri razstrupljanju telesa, pri prehladih, infekcijah, pri močnih telesnih in duševnih naporih… Zaradi vseh svojih lastnosti je vsestransko uporaben. Torej tudi v kuhinji“.

Podobno kot pri svojih predhodnih knjigah (Jedi naših babic – 1997; Prleška kuhinja – 1999; Sadje v prehrani – 2002; Dobra domača kosila – 2004; Zelenjava v prehrani – 2006; Stare prleške in prekmurske jedi za naše dni – 2007), se je Marija Fras, avtorica nove knjige Med v prehrani, odpravila na podeželje, med ljudi in strokovnjake, se pogovarjala z gospodinjami, čebelarji, raznoraznimi strokovnjaki, in zapisovala. Ugotovila je, da iz meda ali z medom pripravljajo premnoge praznične in vsakdanje jedi in napitke, predvsem sladice. In neutrudna Marija Fras se je s skrbnostjo čebelice lotila nove teme in pripravila gradivo za novo enkratno knjigo, ki je dobrodošla v vsaki kuhinji, za potrebe sodobnega gospodinjstva in gostinstva. Knjiga, v kateri je 220 receptov ter veliko navodil o pomenu in vrstah medu, bo gotovo dobrodošla vsem gospodinjam in drugim ljubiteljem dobre kulinarike, ter profesionalnim in ljubiteljskim kuharjem.

Avtorica Marija Fras je skupaj z založniki, širši javnosti svoj novi izdelek predstavila na posebni prireditvi v športni dvorani OŠ Kapela. Na predstavitvi omenjene knjige, kjer je ob pozdravu in moderiranju predsednika tamkajšnjega Turističnega društva Klopotec Kapela Jožeta Tkalca, in predstavnika Pomurske založbe d.d. sicer pa tudi urednika knjige, Ludvika Sočiča, je potekal tudi priložnosti kulturni program, v katerem je nastopil Radgonski oktet in harmonikar Stanko Ilješ, je bilo zraven nad 100 gostov in vseh tistih, ki so želeli spoznati novo knjigo. Samo knjigo so predstavili avtorica Marija Fras, urednik Ludvik Sočič in dr. Stanko Kapun s KGZ Murska Sobota, sicer pa tudi predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja, ki je napisal uvodnik za knjigo. Zraven pa je bil tudi Lado Klar, ki je za knjigo prispeval fotografije, katere so nastale pri raznih čebelarjih, v restavracijah, slaščičarnah in drugih kuhinjah. Hrana ima pomembno socialno vlogo, saj se ob njej ljudje družijo v vsakodnevnem življenju, ob delu, počitku, ob praznikih in pomembnih dogodkih: rojstvu, poroki, praznovanju obletnic in smrti. In pri vsej tej hrani ima svoje mesto tudi med, bodisi akacijev, lipov, kostanjev, ajdov, cvetlični, hojev, gozdni, med oljne ogrščice ipd..

„Čebelji med je že od antičnih časov izredno cenjeno živilo in vir sladkosti. Ljudsko izročilo in tudi vedno bolj znanost opredeljujeta med kot izjemno živilo zaradi njegovih hranilnih in zdravilnih učinkov. Pomen medu kot domačega zdravila se v dolgih stoletjih ni še nič zmanjšal, celo nasprotno lahko trdimo, da dobiva vedno večjo veljavo“, je med drugim dejal dr. Kapun, ki je predstavil tudi apiterapijo, katere začetki segajo že stoletja nazaj do grške, kitajske, egipčanske, babilonske in drugih civilizacij. „Apiterapija je veda o tem, kako s pomočjo čebeljih pridelkov krepimo in ohranjamo zdravje. Akacijev med uporabljamo predvsem za črevesne in želodčne težave, pri preprečevanju prehladov ter pri urejanju prebave. Izmed sladkorjev vsebuje akacijev med največ fruktoze, zato ga prod zdravniškim nadzorom lahko uporabljajo tudi lažji sladkorni bolniki. Cvetlični med se uporablja kot sladilo, blaži pa tudi alergije, krepi žile ter krepi organizem. Gozdni med ima precej intenziven vonj in je temno rjave barve. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo predvsem pri vnetju dihalnih poti, prav tako zmanjšuje živčno napetost. Lipov med lajša prehlade, uporabljamo pa ga tudi pri povišani temperaturi, glavobolu, kašlju, povečuje pa apetit. Kostanjev med vsebuje več fruktoze kot glukoze, zato počasti kristalizira, zmanjšuje slabokrvnost ter utrujenost“, je med drugim dejal dr. Stanko Kapun.

Čebelje proizvode ter njihovo uporabnost pa je predstavila sama avtorica knjige, ki je dejala, da je med najstarejši uporabljen čebelji proizvod. Drugi znani in pomembni proizvodi so še: cvetni prah, matični mleček, propolis, čebelji vosek in čebelji strup. Med se največ uporablja v prehrani, pa tudi v kozmetiki, zdravilstvu in drugod. Uporabnost medu v kozmetiki se širi. Odlikuje se z veliko prepustnostjo, hrani mišične sloje z glikogenom, ima antibiotične lastnosti, je higroskopen in vpija kožne izločke. Ob medni kozmetiki pa mora biti hrana bogata z vitamini in mineralnimi snovmi. Znanih je nešteto medenih pijač, torej takih pri katerih je prisoten med z različnimi dodatki. Najstarejša medena pijača je medica. Znana so še medena sadna vina, desertna ali likerjeva vina, peneča vina, medeni kis, medena žganja in likerji, medeni vitaminski napitki (mlečni, jajčni, sadni…), medene limonade, zeliščno-medeni napitki, kuhano vino ipd. In prav vsi ti napitki so predstavljeni v novi knjigi, v kateri so poglavje zase vseeno jedi iz meda ali z medom. Frasova pravi, da naj med v prehrani nadomešča sladkor. „Ker sladkor kvarno vpliva na naše telo, ga imenujemo "sovražnik družbe št. 1". K takim sovražnikom človekovega organizma spada tudi pretirana uporaba soli, bele moke, živalske maščobe in še česa. Vendar tudi z uživanjem medu ne smemo pretiravati, ker je energetsko bogat. Med se največ uporablja v prehrani, zato sem se v glavnem omejila na to področje. Zaradi svojih lastnosti je vsestransko uporaben, saj ga uporabljamo pri pripravi jedi z mesom, zelenjavo, sadjem, pijač itd. Tako je snov v knjigi razdeljena na več področij kot so: jedi z medom, sadje solate, kaše, kruhi, sadni kruh, potice, torte, kuhane in pečene sladice, rezine z medom, kolači z medom, drobno pecivo, vaflji, kompoti, sadje z medom, sladoled, medene pijače…“, je dejala Frasova.

Besedilo in foto: Oste Bakal