Najbolj mrzli dnevi za najslajše vino

Po sedmih letih so v Jeruzalemu Ormož znova dočakali „ledeno“ trgatev renskega rizlinga; Najbolj mrzli dnevi za najslajše vino; Steklenička ledenega vina (0,25 l) stane med 100 in 500 €
IZ 2.500 TRSOV LE TONA GROZDJA, TODA IZJEMNEGA!

Začetek letošnjega leta je očitno pravšnji za vse vinogradnike, ki so v svojih vinogradih pustili kaj grozdja za predikatne – ledene trgatev, saj jim je vreme, z močnim mrazom, očitno prineslo lepe ledene trgatve. In gotovo je, da toliko tovrstnih trgatev v mesecu januarju, na severovzhodu države, ne pomnijo niti najstarejši vinogradniki. Vsekakor pa bi jih bilo še več, če ne bi svoje naredila tudi toča, ki je ponekod, na Ptujskem, v Prlekiji, Slovenskih goricah, Radgonsko – Kapelskih goricah, v Prekmurju ipd., uničila tudi več kot polovico grozdja. Kakorkoli že, podobno kot mnogim drugim vinogradnikom, so bili zadnji, mrzli dnevi s temperaturami krepko pod nič stopinj Celzija naklonjeni za priprave na ledeno trgatev tudi Vinski kleti Jeruzalem Ormož. Po sedmih letih so v Ormožu namreč ponovno dobili kakovostno ledeno grozdje sorte renski rizling, ki bo prihodnje leto konkuriral najboljšim svetovnim vinom na mednarodnih tekmovanjih v kategoriji predikatnih vin.

Danes (petek,9.1.) zgodaj zjutraj, ko je trgatev nad Ormožem začel, je enologinja Jeruzalema Ormož Janja Klanjčar povedala, da „se je sorta renskega rizlinga na Malem Kogu kljub toči v poletju dobro ohranila in tako smo dobili najbolj kakovostno grozdje za najslajše, predikatno vino“. Ob 7. uri zjutraj je bilo v vinogradu Mali Kog že zelo pestro: 55 obiralcev se je ob temperaturi zraka minus 12 do 13 stopinj Celzija podalo obirati več kot 2.500 trsov, ki so natrgali 1000 kg grozdja s sladkorno stopnjo z 160 oekslerjev. Kot rečeno, zadnja ledena trgatev sorte renski rizling je potekala pred skorajda sedmimi leti, 11. januarja 2002, tedanja polnitev pa je na mednarodnem sejmu v Gornji Radgoni že dvakrat in enkrat v Bruslju prejela veliko zlato medaljo. Pred dobrim letom, 21. decembra 2007, pa so v Jeruzalemu Ormož pridelali tudi prvo ledeno vino iz sorte šipon, ki bo letošnjo pomlad prvič stopilo na parket mednarodnih vinskih ocenjevanj.

Predikati v Sloveniji in po svetu niso tako množično na trgu kot ostala vina. Se pa cenijo in hranijo za posebne priložnosti, saj spadajo v višji cenovni razred vin in dosegajo tudi do nekaj desetkrat večjo ceno kot ostala buteljčna vina na trgu, in to v stekleničkah po 0,25 l. Klet Jeruzalem Ormož je od nekdaj znana kot proizvajalka vin posebnih kakovosti, od deželnih vin pa vse do najvišjih predikatov. Sicer pa ena steklenička velikost četrt litra, doseže ceno, od 100 evrov navzgor. Pravi ljubitelji vrhunske kapljice ponekod v evropskih vintekah plačajo za takšno stekleničko „eliksirja“ iz grozdja tudi 500 in več evrov.

In kako poteka ledena trgatev? Slednja se od jesenskih razlikuje predvsem po temperaturi zraka. Pred tem vinogradniki (seveda najprej morajo sladke jagode zaščititi pred ptiči, srnami in drugi divjadi) skrbno pregledujejo, kako grozdje prenaša spreminjanje letnih časov iz jesenskega v mrzlo zimo. Ko grozdje jeseni dozori, se z letnim časom spremenijo grozdne jagode v rozine, ki jih lahko oberemo v ledeni trgatvi pri temperaturi od – 6 do – 8 °C. Zaradi tako nizkih temperatur grozdje zmrzne in po nekajdnevni zmrznjenosti dobimo mošt posebno značilnega polnega okusa, ki ima bolj intenzivno rumeno barvo. Grozdni sok nato vre nekaj mesecev, vendar je za vinske sladokusce popoln šele čez dobro leto dni.

Besedilo in foto: (O.B.)