Tudi z novim imenom bo 47. mednarodni kmetijsko ivilski sejem (28.8.- 5.9.2009) v Gornji Radgoni potrdil svoje skoraj pol stoletno poreklo rodovitnosti.
Kakor bolj se pribliuje AGRA 2009 47. mednarodni kmetijsko ivilski sejem, ki bo med 28.8. in 5.9.2009 na Pomurskem sejmiču v Gornji Radgoni, je vse bolj jasno, da bo to kljub krizi ena najboljih tovrstnih prireditev pri nas sploh. Optimizem v pripravah na to pomembno mednarodno kmetijsko ivilsko prireditev je potrdila tudi seja programskega sveta sejma AGRA, ki jo je v hotelu Radin v Radencih vodil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), dr. Milan Pogačnik. Na njej so poleg predstavnikov MKGP sodelovali predstavniki visokoolskega in srednjeolskega izobraevanja na področju kmetijstva, prehrane, vinarstva in strojnitva, Gospodarske zbornice, Kmetijsko gozdarske zbornice, Zadrune zveze, Zavoda za gozdove, Vinske drube, Kmetijskega instituta in Zveze drutev rejcev drobnice Slovenije, GIZ Meso, ZOTKS, predstavniki razstavljavcev ter predstavniki Pomurskega sejma.
Dr. Milan Pogačnik je na seji ocenil, da je lahko pribliujoča se gospodarska kriza tudi vzpodbuda za ponovno oceno situacije v kmetijstvu in prehrambeni industriji ter prilonost za nove povezave med vsemi, ki se ukvarjajo s pridelavo, predelavo in trenjem hrane. V povezavi z drugimi najpomembnejimi institucijami s tega področja bo MKGP vodilo razpravo na to temo ravno na sejmu AGRA. To je namreč po njegovih besedah prireditev, ki bistveno prispeva k boljemu poslovanju na področju kmetijstva in ivilstva, k njuni promociji ter je pomembna za pretok informacij med proizvajalci, predelovalci, strokovnjaki in končnimi potroniki. Ker bo sejem v letu 2009 e odmevneji tudi zaradi svetovnega prvenstva v oranju, ki bo potekalo istočasno s sejmom, pa je e toliko bolja prilonost za mednarodna srečanja na najvijem nivoju. V letu 2009 bo 47. mednarodni kmetijsko ivilski sejem AGRA prinesel pester mednaroden pregled kmetijske mehanizacije, hlevske opreme, prehrambenih izdelkov, vina in drugih pijač, opreme za gostinstvo, ivilskopredelovalno industrijo, semen, sredstev za prehrano in nego ivali in rastlin, obrtnih izdelkov, institucionalnega področja, izobraevanja… Projekt Vino Slovenija Gornja Radgona (ocenjevanje, degustacije, razstava) bo prvič v letu 2009 pozicioniran kot sejem v sejmu.
V mednarodnem pogledu je Pomurski sejem v dogovoru s Srbijo in vedsko, da bosta nastopili kot deeli gostji. Avstrija, Madarska, Francija in Hrvaka pa so tudi e potrdile svojo udelebo z nacionalnimi razstavami, medtem, ko s tevilnimi drugimi dravami pogovori orgnizatorja e tečejo.
Sejem bodo popestrile razstave goveje ivine, praičev, drobnice, avtohtonih in tradicionalnih pasem konj, vzročni nasadi gospodarsko zanimivih in alternativnih poljčin ter gozdno – parkovni nasad.
V strokovnem smislu ga bodo podčrtali tevilni strokovni dogodki in razstave, v druabnem pa stanovska druenja, zabavne prireditve in druenje kulinarike z vinom. Od 4. do 5. septembra 2009 ga bo spremljalo 56. Svetovno prvenstvo v oranju v Moravskih Toplicah, kar bo oči svetovne javnosti e bolj osredotočilo na stičiče tirih drav. Ob tekmovanju bo tudi razstava kmetijske mehanizacije. Organiziran bo povratni prevoz iz sejma na tekmovanje, vstopnica pa bo na izbrani dan veljala za obe prireditvi.
Aktualne teme, ki bodo spremljale strokovne posvete in razstave v letu 2009, bodo po poskuale podati odgovor na vpraanje, kako zagotoviti dovolj zdrave vode in hrane vsemu svetovnemu prebivalstvu v sodobnih svetovnih razmerah poruenega naravnega ravnovesja. Veliko kode naravnemu okolju in kakovosti hrane povzroča tudi globalizacija trenja kmetijskih pridelkov in prehrane. S prevozi hrane na dolge razdalje namreč dodatno onesnaujemo okolje, ter kodujemo njeni kakovosti. Zato bo sejem ponujal razmislek o večjem trenju kmetijskih pridelkov in prehrane v lokalnem okolju ter prehranskih in oskrbovalnih verigah.Več tvornih zamisli na to temo pa bo prineslo tudi srečanje treh deel, na katerih bodo sodelovale Slovenija, Koroka ter Furlanija – Julijska krajina. Srečanje bo izpostavilo e regionalne kulinarične posebnosti teh deel ter geografsko začitene izdelke. Vsebinski poudarki sejma bodo e predpripravljena in funkcionalna hrana, ekoloko kmetijstvo in ekoloka ivila (na sejmu bo potekala tudi Eko trnica, prvič pa bo organizirana tudi ekoloka hala), zdrava sadje in zelenjava ter kmetijstvo v luči podnebnih sprememb. Na sejmu bo potekalo srečanje slovenskih manjin, na področju gozdarstva bo opozoril na pomen gozdov za vzdrevanje ekolokega ravnovesja ter na pomen lesne biomase, v izobraevanju pa na mednarodne povezave slovenskih ol z drugimi evropskimi olami. Novost pri ocenjevanjih kakovosti je letos ocenjevanje kakovosti medu….
O.B.