Penina barbera iz vinske kleti Vipava 1894

Penina barbera prinaša rdečo svežino
Običajno slavnostne dogodke oplemenitimo s penečim vinom. Navadno z belo penino. Redkeje naletimo na rdečo. V Sloveniji imamo le nekaj rdečih penin. Med njimi je Penina Barbera iz vinske kleti Vipava 1894.
Z vodjo kleti Joškom Ambrožičem, enologom in članom številnih žirij, ki ocenjujejo vina, so se pogovarjali, kako se je rodila rdeča penina.

Kako je nastala Penina Barbera?
Enologi v naši kleti smo že pred nekaj leti razmišljali, da bi tudi v Vipavski dolini naredili rdeče peneče vino. Barbera, ki je značilna sorta za naše okolje, je namreč pravšnja za penino, ker ima višje in pestre kisline ter živahen, eleganten značaj. Leta 2004 smo se lotili izdelave. Grozdje za penino smo potrgali pred redno trgatvijo, kar je značilno za penine, da se ohrani bogat kislinski sestav, ki se drugače z zorenjem manjša.

Pri pridelavi ste uporabili posebno tehnologijo.
Da. Penečo barbero smo pridelali s posebno tehnologijo. Osnovni fermentaciji je takoj sledila sekundarna, in sicer v visokotlačnih tankih, kjer poteka postopek charmat. Po fermentaciji je vino ležalo na kvasovkah devet mesecev, zato je dobilo bogatejšo strukturo in bolj raznoliko aromo. To peneče vino je naravno, saj vsebuje le sladkor, ki ga je grozdje prineslo iz vinograda.

Za slavnostne trenutke bomo imeli torej večjo izbiro?
Penina Barbera je primerna kot aperitiv za slavnostne trenutke. Zanimivo pa je, da jo lahko pijemo tudi pri jedi kot osnovno vino. Na sprejemih in podobnih dogodkih lahko tako uporabimo le Penino Barbera, in sicer kot aperitiv in obenem kot vino ob hrani, ter se tako izognemo zadregi, katero vino izbrati, da bo ustrezalo posameznim jedem. Seveda jo lahko preprosto užijemo tudi ob običajnem kosilu, saj je lahko vino.

S kakšnimi kozarci pijemo Penino Barbera?
Dobro je, da jo pijemo s širšimi kozarci, denimo v obliki tulipanov, in ne ozkimi, ki jih uporabljamo za belo penino. Večji kozarec namreč omogoča, da se verižica in mehurčki v vinu razporedijo na čim večji površini. Tako se vino bolj odpre in razkrije svojo aromo, postane živahno, razigrano, na vipavskem bi rekli brbljavo. Sicer pa pravila, kateri kozarec uporabiti za posamezno vino, niso več tako stroga in tradicionalna, kot so bila nekdaj. Tudi pri kombinaciji posameznih vin z jedmi zdaj vinska stroka dopušča, da posameznik svobodneje izbira glede na njegov okus.

Vajeni smo predvsem bele penine. Menite, da bodo ljudje zato bolj zadržani do rdeče penine?
Penina je bila nekdaj le neke vrste „obredno“ vino, ki se je uporabljajo ob redkih pomembnih dogodkih. Nemci in Italijani so bili prvi, ki so jo začeli uživati pogosteje, na poslovnih dogodkih, sprejemih, ob začetku večerje, kosila. Tudi pri nas se penina že nekaj časa uveljavlja in postaja vedno bolj priljubljena. Sprva so vodile bele penine, sledile so jim rose penine, zdaj pa prodirajo tudi rdeče. Mislim, da se je v zadnjih desetih letih kultura pitja vina v Sloveniji tako razvila, da so ljudje tudi bolj naklonjeni novostim. Mogoče bo kdo sprva res zadržan, a ko bo okusil Penino Barbera, ga bo s svojo preprostostjo prevzela, ker ima v svojem jedru, svoji notranji zgradbi prijetne lastnosti. Očara s svežino in obenem igrivo eleganco.

Več o vinih iz kleti Vipava 1894 na www.vipava1894.si