Četrta rez Čolnikove trte

Viničarja Zlatko Borak in Tone Zafošnik, botra Franc Škrobar in Janez Erjavec ter župan Milan Gumzar so rezali, vsi pa so se veselili.
Poleg mariborske ťžametne črnineŤ, stojita avtohtona radgonska ranina in domači klinton

VESELO IN ZABAVNO OB ČETRTI REZI ťČOLNIKOVE TRTEŤ

Minulo soboto, zadnjo v letošnjem marcu, se je pri Svetih Treh kraljih v Slovenskih goricah odvijala izjemno zanimiva ťvinogradniškaŤ prireditev. Na griču, tik nad Benediktom, kjer stoji tudi znamenita cerkev sv. Trije kralji, je namreč v organizaciji Društva vinogradnikov Benedikt, ter občine in turističnega društva Benedikt, potekala 4. svečana rez ťČolnikove trteŤ, potomke stare trte z mariborskega Lenta. Cepljenko najstarejše vinske trte na svetu, ki že več kot 400 let raste na Lentu ob reki Dravi, so pri Svetih Treh krajih (v neposredni bližini rojstne hiše narodnega buditelja in slovenskega domoljuba Dominika Čolnika, ki je živel med leti 1830 in 1893) zasadili leta 2005, in potem ko so minulo jesen že drugič trgali, so jo sedaj ob pestrem kulturnem in zabavnem programu, četrtič obrezali. Vsekakor so jo tudi ťzaliliŤ z vrhunsko kapljico – Benedičanom, ki ga pridelujejo tamkajšnji vinogradniki, zraven pa so se prilegle kulinarične dobrote domačih kmečkih žena in deklet. Seveda so poskusili tudi žametno črnino, ki so jo minulo jesen natrgali.

Prvi občinski viničar Benedikta, vinski vitez Zlatko Borak, njegov mariborski kolega Tone Zafošnik, oba botra benediških trt, direktor Pomurskega sejama d.d. Janez Erjavec, in upokojeni direktor Radgonskih goric d.d. Franc Škrobar, ter gospodar in benediški župan Milan Gumzar, so ob tej priložnosti, poleg žametne črnine – modre kavčine iz Maribora, tretjič obrezali tudi cepljenko avtohtone sorte Radgonsko – Kapelskih goric, Radgonske ranine, katero so zasadili leta 2006, ter domačega klintona, ki poleg raste že najmanj 80 let. Na prijetni in veseli prireditvi, s pestrim kulturnem in zabavnem programom, katere se je poleg množice občanov, udeležilo tudi veliko gostov od blizu in daleč, ter veliko vinskih vitezov in lokalnih oblastnikov, so za kulturni in zabavni program, pod vodstvom Saše Lorenčič, poskrbeli Završki fantje, domača skupina „Klapovühi“ ter mažuretke. Zraven so bili tudi domači konjeniki iz Benediške konjenice ipd.

Kakorkoli že, glede na pridnega viničarja, sicer tudi predsednika Društva vinogradnikov Benedikt, in na vse prisotne in odsotne botre, je jasno, da trtam ob Čolnikovi domačiji, in cerkvi Svetih Treh kraljev, ne bo nikoli šlo slabo. Že doslej so vinogradniki naredili veliko, vedno pa se pojavljajo nove ideje, ki so tudi jamstvo, da bo „Čolnikov vinograd“ v bodoče vedno bolj postajal osrednja turistična točka benediške občine in sploh osrednjih Slovenskih goric. Sicer pa ne gre prezreti, da je prvo ledeno vino na svetu sploh bilo pridelalo ravno pri Čolniku v Benediktu, in sicer davnega leta 1859. Istega leta se je to zgodilo tudi nekje v Nemčiji o čem so takrat mediji veliko poročali o Benediktu pa ni bilo govora…, mnogi pa tega, žal niti danes ne vedo!
Besedilo in foto:(ob)