Tudi šparglji na prekmurski ravnici

Eden največjih slovenskih pridelovalcev hrane, prekmurska Panvita že prvo leto pričakuje preko dve toni špargljev
Očitno so odgovorni v Skupini Panvita pravočasno dojeli, da pridelava hrane ni samo reja prašičev, govedi ali perutnine, ter sejanje pšenice, rži, koruze, temveč so zraven številne druge možnosti. In potem ko so se pred leti odločili za gojitev jagod, so se pred dobrima dvema letoma podali v še eno „avanturo“, masovno gojitev beluši. In že sedaj, dve leti pozneje v Panviti načrtujejo, da bodo v nasadu med Gančani in Beltinci, kjer so tik po velikonočnih praznikih, prvič uradno začeli obirati šparglje, v treh tednih nabrali preko dve toni te zelenjave. Gre za enega od uspešnih projektov lastnega razvojnega centra skupine, s katerim želijo slovenskim kupcem ponuditi na sonaraven način doma pridelano hrano. Skupina Panvita je nasad špargljev zasnovala jeseni leta 2006, spomladi leta 2007 pri Beltincih posadila hektar zelenih in blago beljenih špargljev, ki so jih prvič začeli obirati danes (15.4.).

„Skupina Panvita s svojim razvojem sledi potrebam slovenskega kupca po kakovostni in domači hrani, pridelani v Sloveniji na sonaraven način. Proizvodnja Panvitinh špargljev zadovoljuje stroga merila integrirane poljedelske proizvodnje Ob tem razvojni center, ki je del Skupine Panvita, pa z vsakim novim uspešnim projektom pridobiva na veljavi“, je ob tem poudaril predsednik uprave Skupine Panvita, mag. Dejan Židan, ki dodaja, da so v skupini prizadevajo, da bi s proizvodnjo vrtnin slovenskim kupcem ponudili kakovostne in domače vrtnine s kratko logistično potjo. Tako bodo šparglje dnevno obirali in jih sveže ponudili na trgu.

Izvršni direktor Razvojnega centra Panonski vrt Andrej Smodič pravi, da bodo nasad v velikosti enega hektarja predvidoma obirali tri tedne, pričakujejo pa od 2 do 2,5 toni pridelka. „Poskusni nasad smo zasnovali v jeseni leta 2006, zasadili smo ga spomladi 2007, dve leti pa smo ga nato z vso skrbnostjo in znanjem negovali. Za šparglje pa smo se odločili zato, ker smo iskali kulturo, ki bo prilagojena klimatskim spremembam; iskali smo rastlino, ki ji, bolj kot hladno, ustreza toplo podnebje. Semena in vse potrebno smo nabavili iz Francije, enako kot tudi naše jagode“, je še povedal Andrej Smodič.

Nasad, v katerem rastejo tako zeleni kot blago beljeni šparglji, bodo dnevno obirali in sveže obrani pridelek tudi ponudili kupcem. V Panviti še dodajajo, da je svež špargelj zelo iskan, ne le kot kulinarična dobrota, ampak tudi kot zdravilna rastlina, ki vsebuje veliko dobrodejnih sestavin. „Do špargljev smo prišli v iskanju kultur, ki so prilagojene klimatskim spremembam. Gre namreč za rastlino, ki ji bolj kot hladno ustreza toplo podnebje, naj spomnim samo na ťdivje špargljeŤ iz Istre.
Nasad smo zasadili na kompleksu ťŠipoševoŤ pri cesti med Beltinci in Gančani. Izbrali smo najbolj peščeno površino, ki jo premoremo znotraj naših 3.400 ha površin. Poleg skrbne izbire površine in same lege nasada glede na vetrove smo veliko pozornost posvetili tudi izbiri sort. Odločili smo se za sorte žlahtnitelja Darbonne, glavna sorta je Darianna, imamo pa še nekaj poskusov. Gre za žlahtnitelja, s katerim smo se srečali že pri jagodah. Njihova je namreč sorta Darselect, ki se je do sedaj izkazala kot najboljša v našem nasadu jagod, tako po kakovosti kot tudi po količini pridelka“, dodaja, mag. Židan.

V Panviti pravijo, da je svež špargelj zelo iskan in da ni le kulinarična dobrota, ampak je znan tudi kot zdravilna rastlina, saj vsebuje dobrodejne sestavine, kot so asparagin, tirozin, arginin, valin, koniferin, saponin, razna eterična olja. Poleg tega še vitamine A, B in C ter elemente železo, fosfor, kalcij in mangan, če omenimo samo najpomembnejše.
(O.B.)