Strokovnjakinja – enologinja Cvetka Sakelšek o tem kako degustirati vina

Vsakdo, ki obišče mednarodni kmetijsko-živilskem sejem, in tudi druge sejemske prireditve v Gornji Radgoni ima, med drugim možnost poizkusiti mnoga vina, tako iz vseh treh slovenskih vinskih dežel, kot tudi iz tujine.
OB POKUŠANJU VIN NAJ BODO NA DOSEGU ROKE KRUH ALI JABOLKA

V Vinskem hramu Pomurskega sejmišča namreč lahko obiskovalci poizkušajo predvsem vina, ki so tekmovala na kakšnem odprtem državnem ocenjevanju vino Slovenije, ki vedno poleti poteka v Gornji Radgoni. In zato ne preseneča, da so sejemske dvorane, kjer se toči vino, vedno ene izmed najbolj obiskanih točk sejma, saj vinarji na široko odprejo sode iz svojih vinskih kleti. Toda potrebno je biti posebej pozoren kako na pravilen način poizkušati vina, da bomo v ustih občutili vse kar nam lahko ponudi čudežna kapljica. Degustiranje vin je namreč najboljše, če ima pravo mero.

Zato ugledna vinska strokovnjakinja, Cvetka Sakelšek, sicer enologinja družbe Jeruzalem Ormož, vsem vinoljubcem svetuje, da premišljeno in z vsemi čutili pokušajo vino, predvsem ko pokušajo bogastvo njihove vinorodne dežele Podravje, ki spada med najboljše za pridelavo najbolj kakovostnih belih vin in takšnih je na svetu le 2 do 3 odstotke.

ťPokušanje oziroma degustacija je senzorično ocenjevanje kakovosti vina. Na sejmih poteka potrošniška degustacija, ki je namenjena predstavitvi potrošnikom, poznamo pa še strokovne, na kateri vina ocenjuje degustacijska komisija, ki je sestavljena iz izkušenih in posebej izšolanih ocenjevalcev vina,Ť pravi Sakelškova, ki je običajno tudi članica komisije, ki ocenjuje vina na Odprtem državnem ocenjevanju vino Slovenija Gornja Radgona, seveda pa ocenjuje vina tudi na drugih tekmovanjih in ocenjevanjih.

Sakelškova pravi, da pri pokušanju ocenjujemo barvo, bistrost, vonj in okus vina, pri tem pa ugledna enologinja dodaja, da ne glede na to, ali gre za profesionalno ali ljubiteljsko pokušanje vin, si vedno vzamemo čas, da z vsemi čutili zaznamo pravo barvo, bistrost, vonj in okus vina. ťOb pokušanju se vinu popolnoma posvetimo v primerno svetlem in dobro prezračenem prostoru s temperaturo od 20 do 22 stopinj Celzija, v tišini in z vsemi čutili, ki jih imamo,Ť je pojasnila Cvetka Sakelšek, enologinja Jeruzalema Ormož, ki dodaja, da na začetku poskušamo lahka suha bela vina, na koncu pa predikate, torej po vrsti, najprej vedno pokušamo lahka suha bela vina, nato polsuha, polsladka in na koncu sladka in visoke predikate. Vedno pokušamo mlajši letnik pred starejšim, nearomatične sorte pred aromatičnimi in vina z manj alkohola pred višjimi alkoholnimi stopnjami. Pokušanje vina se začne že ob nalivanju v kozarec, ko pravi pokuševalci opazujejo, kako vino teče, saj že po barvi in gostoti prepoznamo značilna bogata arhivska vina starejših letnikov.

„Kozarci za pokušanje vina morajo biti brezbarvni, gladki, tanki, v obliki keliha, na peclju, zoženi proti vrhu, saj le v takem kozarcu ob vrtenju vina zaznamo pravo aromo in tako lahko prepoznavate sedem različnih družin vinskih vonjav: vonj po cvetju, svežem sadju, rastlinju, suhem sadju, začimbah, praženem in po živalskem svetu“, meni Sakelškova, ki dodaja, da je ťHrana za želodec, vino pa za dušoŤ. Vsem ljubiteljem vin, ki bodo omamljali brbončice z žlahtno kapljico enologinja Jeruzalema Ormož svetuje, da vina nikoli ne pokušamo na prazen želodec. Priporoča, da pred pokušanjem zaužijemo lažji obrok nepikantne hrane, med samo degustacijo pa lahko grizljamo bel kruh in nearomatične sorte jabolk.

Strokovnjaki sicer pravijo, da je najbolj optimalen čas za pokušanje vina med 9. in 14. uro. Kot zanimivost pa priznana slovenska enologinja še dodaja, da profesionalni degustatorji lahko pokušajo od 40 do 60 vzorcev vina na dan s primerno dolgimi presledki med sklopi, ki vključujejo od 10 do 15 vzorcev vina. Enologinja Cvetka Sakelšek še dodaja, da je najpomembneje, da se ob pokušanju vina nenehno zavedamo, da je vino za dušo, hrana za želodec in sledimo staremu pregovoru ťPij malo, pij dobroŤ, tako bo tudi naše uživanje v vinskih okusih veliko večje in zagotovo bolj zdravo…

Besedilo in foto: O.B.