Podeželjske žene pripravljale dobrote

Več kot 30 članic Društva podeželskih žena Gornja Radgona se je učilo priprave štrukljev, krapcev, zlivank, strjenk…; Štruklji niso zavitki!

GOSPODINJE SE VRAČAJO DOMAČEM, TRADICIONALNEM…

V letnem programu dela prizadevne članice Društva podeželskih žena Gornja Radgona, čigava predsednica je Jožica Jančar, si vedno zapišejo tudi kakšen „kuharski“ tečaj, ki ga ob podpori kmetijsko svetovalne službe tudi realizirajo. In potem ko je doslej že potekalo kar nekaj takšnih tečajev, nazadnje peka domačega kruha v krušni peči, se je tokrat več kot 30 (od skupno 100) članic udeležilo tridnevnega tečaja priprave različnih vrst štrukljev, zraven pa tudi krapcev, zlivank, strjenk in podobnih reči. Tečaj, ki je potekal na Turistični kmetiji Roškar v Lastomercih, je vodila ugledna strokovnjakinja za kulinariko, upokojena učiteljica kuhanja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih, Olga Godina. Dekleta in ženske z območja celotne občine Gornja Radgona so se pridno učila teoretično in praktično, tako da so se gotovo veliko naučila. Zato je zanesljivo, da se bodo na tem območju vedno bolj vračali staremu, domačemu in tradicionalnemu, predvsem pa kombiniranju bolj zdravih jedi. Prav temu se vseskozi prizadeva vodja tečaja Olga Gordina, ki nam je zaupala, da so dekleta bila pridna in so se veliko naučila. In da so se dejansko veliko naučile so članice radgonskega podeželskega društva (Na sliki, z leve proti desni: Jožica Jančar, Marija Tanacek, Jožica Fleisinger, Lizika Misja in predsednica gospodinj Juršinci Marta Toplak) že pred zadnjim dnevom tečaja, pokazale na tekmovanju peki štruklja, ki je v organizaciji Društvo gospodinj Juršinci, potekao v omenjenem kraju. Tam so se številne ekipe pomerile v peki jabolčnega in sirovega štruklja, Radgončanke pa osvojile odlično 1. mesto v peki jabolčnega štruklja, in 2. mesto v peki sirovega štruklja.

„S tema dvema odličnima rezultatoma dokazujemo, da nas je ga. Olga Godina odlično naučila“, pove članica ekipa in predsednica radgonskega društva Jožica Jančar, ki dodaja, da so njihove članice tudi to zimo pridno izkoristile, saj veliko se strokovno izobražujejo. Trenutno potekajo tudi delavnice ročnih del, veliko svojih izdelkov pa bodo med drugim pokazale tudi ob proslavi 35 – letnice društva, ki bo letos poleti, vmes pa bo tudi še nekaj proslav in podobnih dogajanj (dan žena pri Ajdi, žetev na Ščavnici, sodelovanje na razstavah, strokovne ekskurzije ipd.).

Štruklji so sicer stara slovenska jed. Prvi štruklji so bili narejeni samo iz vlečenega testa. Delali so jih iz bele moke, kasneje tudi iz ajdove. Danes jih pripravljajo tudi iz kvašenega ajdovega in krompirjevega testa. Štruklje kuhamo v slanem kropu, parimo v sopari ali pečemo. Kuhamo jih zavite v kuhinjsko krpo, ali po novem v folijo v slanem kropu, lahko jih zabelimo z ocvirki, lahko z drobtinami. Postrežemo kot glavno jed, ali kot prilogo. Štruklji niso bili praznična jed, pač pa so postregli z njimi ob raznih kmečkih opravilih. Pečenih štrukljev ne smemo zamenjati z zavitki iz vlečenega testa, ki niso slovenska jed. Štruklje ločimo po načinu kuhanja, po testu in po nadevih; orehovi, sirovi, pehtranovi, borovničevi, jabolčni…, torej različni nadevi, različni okusi. Nadevi za štruklje so lahko sladki in slani. Recept za štruklje je preprost, vendar, da se dobro vleče, je potrebna spretna roka in dobre izkušnje…

Ob tečaju na Turistični kmetiji Roškar nam je ugledna strokovnjakinja Olga Godina zaupala nekaj svojih receptov:

JOGURTNA STRJENKA
Sestavine: 5 dcl jogurta, 5 dcl sladke smetane, 6 – 8 listov žaletine, 12 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja. Za sadne strjenke k masi dodamo eno od nadevov: 20 dag borovnic ali 25 dag malin ali 50 dag banan ali 40 dag marelic.

Priprava: K jogurtu primešamo namočeno, ožeto in nad paro stopljeno žaletino. Narahlo vmešamo stepeno smetano s sladkorjem in vanilin sladkorja. Modele za puding natanko namažemo z oljem, vlijemo kremo in damo v hladilnik vsaj za dve uri . Strjenko zvrnemo na krožnik in dodamo poljubne sadne prelive.

AJDOV KRAPEC
Sestavine: 25 dag ajdova moka, 2 dcl slan krop, 4 dag ostra moka, 25 dag skuta, 2 jajci, 3 dag sladkorja, 2 dcl kisla smetana, 3 dag kisla smetana, 3 dag surovo maslo, sol.

Priprava: Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, da dobimo elastično testo. Pridamo še toliko ostre moke, da zgnetemo testo v hlebčke, ki jih pustimo počivati 5 – 10 minut. Potem ga na pomokanem loparju raztegnemo na 3 mm debelo okroglo krpo, ki jo naokrog zarobimo za 1,5 cm visoko, da nam nadev ne teče iz krapca. Po vrhu potresemo z skutinim nadevom, prelijemo s slano kislo smetano. Preden ga vzamemo z loparja v pekač, ga še od zgoraj celega pomokamo, da lepo veže smetano. Pečemo ga tako dolgo da je dno lepo zapečeno in zgoraj lepo rumeno- rjave barve.

AJDOVE ZLINANKE
Sestavine – Količina za 4 osebe: 15 dag ajdove moke, 1.5 dcl mleka, 1.5 dcl Radenske, 1 jajce, 5 dag ocvirkov, sol, bučno olje, kisla smetana.

Priprava: Naredimo vžvrkljano testo. Pekač namažemo z bučnim oljem, vlijemo tanko plast testa in spečemo v pečici. Pečemo zlivanko namažemo s kislo smetano, potresemo z ocvirki in še toplo postrežemo.

AJDOVI ŠTRUKLJI KUHANI IN PEČENI
Sestavine – količina za 16 oseb
Testo: 75 dag ajdove moke, 25 dag pšenične moke, 2 jajci, 4 dcl vode, 2 žlici olja, sol.
Nadev: 20 dag zmletih orehov, 70 dag naribanih jabolk, 1 jajce, 2 dcl kisle smetane, sladkor, cimet, 4 dcl mleka.

Priprava: Ajdovo moko poparimo z slano vodo z dodanim oljem, ohladimo, primešamo pšenično moko in pregnetemo, da se da lepo valjati. Tanko razvaljamo testo, potresemo z orehi, jabolki, cimetom in sladkorjem ter namažemo s smetano. Zvijemo v svaljek in narežemo na kratke štruklje. Zložimo jih v pomaščen pekač in po vrhu polijemo z mlekom. Pečemo tako dolgo, da posrka vse mleko.

KROMPIRJEVI KRAPCI
Sestavine – količina za 10 oseb: 50 dkg krompirja, 30 dkg moje, 5 dkg margarine, 1 jajce, sol;
Nadev: 70 dkg skute, 2 jajci, 3 dl kisle smetane, 6 dkg sladkorja.

Priprava: Naredimo krompirjevo testo, ga razvaljamo na centimeter debelo in damo v pomaščen glinen pekač. Na testo damo nadev, ki ga namažemo s kislo smetano in rumenjakom. Pečemo v srednje vroči pečici ali krušni peči. Pred servivranjem posldakamo s sladkorjem. Priprava nadeva je enaka kot za sirove štruklje.
Besedilo in foto: O.B.