Več kot 30 članic Drutva podeelskih ena Gornja Radgona se je učilo priprave trukljev, krapcev, zlivank, strjenk…; truklji niso zavitki!
V letnem programu dela prizadevne članice Drutva podeelskih ena Gornja Radgona, čigava predsednica je Joica Jančar, si vedno zapiejo tudi kaken kuharski tečaj, ki ga ob podpori kmetijsko svetovalne slube tudi realizirajo. In potem ko je doslej e potekalo kar nekaj taknih tečajev, nazadnje peka domačega kruha v kruni peči, se je tokrat več kot 30 (od skupno 100) članic udeleilo tridnevnega tečaja priprave različnih vrst trukljev, zraven pa tudi krapcev, zlivank, strjenk in podobnih reči. Tečaj, ki je potekal na Turistični kmetiji Rokar v Lastomercih, je vodila ugledna strokovnjakinja za kulinariko, upokojena učiteljica kuhanja na Srednji oli za gostinstvo in turizem v Radencih, Olga Godina. Dekleta in enske z območja celotne občine Gornja Radgona so se pridno učila teoretično in praktično, tako da so se gotovo veliko naučila. Zato je zanesljivo, da se bodo na tem območju vedno bolj vračali staremu, domačemu in tradicionalnemu, predvsem pa kombiniranju bolj zdravih jedi. Prav temu se vseskozi prizadeva vodja tečaja Olga Gordina, ki nam je zaupala, da so dekleta bila pridna in so se veliko naučila. In da so se dejansko veliko naučile so članice radgonskega podeelskega drutva (Na sliki, z leve proti desni: Joica Jančar, Marija Tanacek, Joica Fleisinger, Lizika Misja in predsednica gospodinj Jurinci Marta Toplak) e pred zadnjim dnevom tečaja, pokazale na tekmovanju peki truklja, ki je v organizaciji Drutvo gospodinj Jurinci, potekao v omenjenem kraju. Tam so se tevilne ekipe pomerile v peki jabolčnega in sirovega truklja, Radgončanke pa osvojile odlično 1. mesto v peki jabolčnega truklja, in 2. mesto v peki sirovega truklja.
S tema dvema odličnima rezultatoma dokazujemo, da nas je ga. Olga Godina odlično naučila, pove članica ekipa in predsednica radgonskega drutva Joica Jančar, ki dodaja, da so njihove članice tudi to zimo pridno izkoristile, saj veliko se strokovno izobraujejo. Trenutno potekajo tudi delavnice ročnih del, veliko svojih izdelkov pa bodo med drugim pokazale tudi ob proslavi 35 letnice drutva, ki bo letos poleti, vmes pa bo tudi e nekaj proslav in podobnih dogajanj (dan ena pri Ajdi, etev na čavnici, sodelovanje na razstavah, strokovne ekskurzije ipd.).
truklji so sicer stara slovenska jed. Prvi truklji so bili narejeni samo iz vlečenega testa. Delali so jih iz bele moke, kasneje tudi iz ajdove. Danes jih pripravljajo tudi iz kvaenega ajdovega in krompirjevega testa. truklje kuhamo v slanem kropu, parimo v sopari ali pečemo. Kuhamo jih zavite v kuhinjsko krpo, ali po novem v folijo v slanem kropu, lahko jih zabelimo z ocvirki, lahko z drobtinami. Postreemo kot glavno jed, ali kot prilogo. truklji niso bili praznična jed, pač pa so postregli z njimi ob raznih kmečkih opravilih. Pečenih trukljev ne smemo zamenjati z zavitki iz vlečenega testa, ki niso slovenska jed. truklje ločimo po načinu kuhanja, po testu in po nadevih; orehovi, sirovi, pehtranovi, borovničevi, jabolčni…, torej različni nadevi, različni okusi. Nadevi za truklje so lahko sladki in slani. Recept za truklje je preprost, vendar, da se dobro vleče, je potrebna spretna roka in dobre izkunje…
Ob tečaju na Turistični kmetiji Rokar nam je ugledna strokovnjakinja Olga Godina zaupala nekaj svojih receptov:
JOGURTNA STRJENKA
Sestavine: 5 dcl jogurta, 5 dcl sladke smetane, 6 8 listov aletine, 12 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja. Za sadne strjenke k masi dodamo eno od nadevov: 20 dag borovnic ali 25 dag malin ali 50 dag banan ali 40 dag marelic.
Priprava: K jogurtu primeamo namočeno, oeto in nad paro stopljeno aletino. Narahlo vmeamo stepeno smetano s sladkorjem in vanilin sladkorja. Modele za puding natanko namaemo z oljem, vlijemo kremo in damo v hladilnik vsaj za dve uri . Strjenko zvrnemo na kronik in dodamo poljubne sadne prelive.
AJDOV KRAPEC
Sestavine: 25 dag ajdova moka, 2 dcl slan krop, 4 dag ostra moka, 25 dag skuta, 2 jajci, 3 dag sladkorja, 2 dcl kisla smetana, 3 dag kisla smetana, 3 dag surovo maslo, sol.
Priprava: Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, da dobimo elastično testo. Pridamo e toliko ostre moke, da zgnetemo testo v hlebčke, ki jih pustimo počivati 5 10 minut. Potem ga na pomokanem loparju raztegnemo na 3 mm debelo okroglo krpo, ki jo naokrog zarobimo za 1,5 cm visoko, da nam nadev ne teče iz krapca. Po vrhu potresemo z skutinim nadevom, prelijemo s slano kislo smetano. Preden ga vzamemo z loparja v pekač, ga e od zgoraj celega pomokamo, da lepo vee smetano. Pečemo ga tako dolgo da je dno lepo zapečeno in zgoraj lepo rumeno- rjave barve.
AJDOVE ZLINANKE
Sestavine – Količina za 4 osebe: 15 dag ajdove moke, 1.5 dcl mleka, 1.5 dcl Radenske, 1 jajce, 5 dag ocvirkov, sol, bučno olje, kisla smetana.
Priprava: Naredimo vvrkljano testo. Pekač namaemo z bučnim oljem, vlijemo tanko plast testa in spečemo v pečici. Pečemo zlivanko namaemo s kislo smetano, potresemo z ocvirki in e toplo postreemo.
AJDOVI TRUKLJI KUHANI IN PEČENI
Sestavine – količina za 16 oseb
Testo: 75 dag ajdove moke, 25 dag penične moke, 2 jajci, 4 dcl vode, 2 lici olja, sol.
Nadev: 20 dag zmletih orehov, 70 dag naribanih jabolk, 1 jajce, 2 dcl kisle smetane, sladkor, cimet, 4 dcl mleka.
Priprava: Ajdovo moko poparimo z slano vodo z dodanim oljem, ohladimo, primeamo penično moko in pregnetemo, da se da lepo valjati. Tanko razvaljamo testo, potresemo z orehi, jabolki, cimetom in sladkorjem ter namaemo s smetano. Zvijemo v svaljek in nareemo na kratke truklje. Zloimo jih v pomačen pekač in po vrhu polijemo z mlekom. Pečemo tako dolgo, da posrka vse mleko.
KROMPIRJEVI KRAPCI
Sestavine količina za 10 oseb: 50 dkg krompirja, 30 dkg moje, 5 dkg margarine, 1 jajce, sol;
Nadev: 70 dkg skute, 2 jajci, 3 dl kisle smetane, 6 dkg sladkorja.
Priprava: Naredimo krompirjevo testo, ga razvaljamo na centimeter debelo in damo v pomačen glinen pekač. Na testo damo nadev, ki ga namaemo s kislo smetano in rumenjakom. Pečemo v srednje vroči pečici ali kruni peči. Pred servivranjem posldakamo s sladkorjem. Priprava nadeva je enaka kot za sirove truklje.
Besedilo in foto: O.B.