Krst penine

Vitezi z Dom Perignonom na čelu krstili še eno penino iz Radgonsko – kapelskih goric.
„KOLARIČEVA PENINA“ VSE DO MOSKVE

Izjemno veselo in prijetno je bilo minulo toplo in sončno soboto, v Policah nad Gornjo Radgono, kjer kletarijo člani družine Kolarič. Zbrala se je stotnija prijateljev, znancev, sorodnikov, ki so z ducatom vinskih vitezov in vitezov penine, na čelu, krstili najnovejši vinski dosežek družine Kolarič – „Kolaričevo penino“. Ob bogato obloženih mizah in izvrstnih Kolaričevih vinih, ki so tekla v potokih, so hkrati obeležili tudi srečanje gospodarja Milana Kolariča z Abrahamom. Na celodnevni veseli prireditvi, katero so popestrile glasbene skupine in humorist, in katero je v svojem duhovitem slogu vodil Dule Zagorc, je novo penino krstil sam oče šampanjca Dom Perignon (1638 – 1715), v glavni vlogi pa je vseeno bil vitez šampanjca in vinski vitez Alojz Filipič, ki je obred vodil v pristni francoščini.
„Tudi jaz sem bil povabljen na to veliko praznovanje družine Kolarič ter sem zelo ponosen in vesel. Rad bi se vam tudi predstavil: Sem Dom Perignon, menih iz opatije Hautviller v francoski provinci Champagne. Poznajo me kot iznajditelja šampanjca. Živel sem v času Ludwika XIV, t.i. Sončnega kralja. On je bil prvi kralj na svetu, ki je bil moje inovacije, torej šampanjec. Kot sem slišal praznuje se danes tukaj tudi rojstni dan gospodarja. Zato vam prisrčno čestitam in vam izrekam moje najboljše želje za srečo in zdravje. Slišal sem tudi, da so na osnovi ideje gospodarja tega doma Margit in Milana Kolariča, proizvedli novo penino, in da jo je zdaj potrebno krstiti“, je uvodoma med drugim dejal častitljivi oče šampanjca, ki je pred slavnostnim obredom krsta, spregovoril tudi nekaj splošnih besed o vinu. In sicer, da lahko naredimo prav dobro penino, je potrebno imeti: vinogradnika, ki bo obdeloval vinograd; modrijana, ki to zakonsko uredi; prostovoljnega umetnika, da bi penino ustvarjal; zaljubljenca, da bi jo popil; in pesnika, ki bo opeval njeno slavo…

„Imamo močen občutek, da smo danes tukaj lahko vsi pesniki in lahko opevamo slavo penine, za katero so uporabljali tri sorte domače vinske trte. Uporabljena tehnologija je bila "methode champenoise" ali šampanjska metoda, to pomeni sekundarna fermentacija v steklenicah. Osnovno vino je bila iz trgatve leta 2007. Donegovano je bilo letos, ko smo praznovali 50 let gospodarja Milana Kolariča. Seveda se da tudi penino krstiti in to je seveda naša najbolj pomembna naloga. Zato sem pripotoval iz daljne Francije, kljub moji starosti“, je razlagal Dom Perignon alais Alojz Filipič, ki je nadaljeval: „Draga penina! Vem, da si dolgo trpela prvo kot osnovno vino v temni kleti, kjer so te pretakali iz soda v sod, te s silo filtrirali, ti dodali strupeno žveplo, pa še agresivne kvasovke, potem te dali v steklenico in te zaprli v temno klet, za dalj časa. Po končanem dozorevanju so te postavili v stojala in te vsak dan kruto pretresli, dokler se nisi zbistrila in nato so te degožirali z močnimi stroji. Za vse kar si trpela in prestala te zdaj krstim, v imenu gospoda, in v imenu Sončnega Kralja Ludwika XIV. Dam ti slovensko ime: Kolaričeva penina! Bodi blagoslovljena in ostani vedno dobrega okusa in prijazna do vseh gostov ampak predvsem seveda do gospodarja in njegove gospe“.
In tako gotovo bo, saj so vsi, ki so Kolaričevo penino med prvimi poskusili, med njima je bilo največ poznavalcev vinske kapljice, družno ocenili, da je radgonsko območje ter slovensko in tuje tržišče dobili novo izvrstno penino. Gospodar Milan Kolarič nam je razložil, da os v prvi seriji iz grozdja sorte chardonnay po klasični šampanjski metodi pridelali in napolnili 5000 steklenic. In čeprav so jo komajda krstili se Kolaričeva penina že odlično prodaja po vsej državi, nekaj steklenic pa je že odramalo na Madžarsko, v Avstrijo, Bosno in Hercegovino ter celo v Rusijo. „Ker se nam odpira trg, načrtujejo da bi v treh letih napolnili že 15.000 steklenic penine. S kulturo pitja vina, ko ljudje pijejo manj, a kvalitetno, ni težav s prodajo. In tudi sploh se je trend porabe penin močno povečal. Zato načrtujejo tudi zasaditi še nekaj hektarjev vinograd s chardonnayem, ki je osnovna surovina za penino. Prepričan sem, da se ni treba bati za prodajo penine, samo kakovostna mora biti“, nam je povedal Milan Kolarič, ki sicer penine in vina prideluje skupaj s soprogo Margit, zraven pa sta tudi hčerka Jasna, ki ravnokar opravlja magisterij farmacije, ter sin Aleksander, študent strojne fakultete.

Kolaričevi sicer obdelujejo okrog 7.000 hektarjev vinogradov na območju Radgonsko – Kapelskih goric. Pridelujejo predvsem kakovostna in vrhunska vina sort: ranina, rizvanec, sauvignon, sivi pinot, chardonnay, traminec, muškat otonel, laški rizling in šipon. Odprtega vina ne prodajajo, mešana vina so v litrskih steklenicah, sortna pa sestavljajo kakovosten buteljčni program. Letno sicer pridelajo okrog 50.000 litrov vina, katerega prodajo brez težav. Kolarič je dodal, da so tudi cene solidne in se čedalje izboljšujejo, predvsem ker imajo kakovostna vina…

VEDNO VEČ PRIDELOVALCEV PENINE
Penino na radgonskem območju prideluje že najmanj osem peničarjev

Medtem ko smo pred osamosvojitvijo v Sloveniji imeli le kakšen ducat pridelovalcev penine (peničarjev), ki so pridelovali nekaj deset različnih penin, jih je danes v naši državi že več sto. Samo na majhnem območju Radgonsko – Kapelskih goric, kjer domuje tudi najstarejši (160 let) slovenski pridelovalec penin – Radgonske gorice d.d., imajo danes najmanj osem pridelovalcev penin, kar je tudi močno povečanje v primerjavi s preteklostjo. Vinogradniki in vinarji vedno pogosteje ugotavljajo, da je lažje prodati kakovost, kot količino, in zato se odločajo za kakovostne pridelke, kamor večina penin tudi sodi.

Tako so sedaj na območju Radgonsko – kapelskega vinorodnega podokoliša Vinske dežele Podravje, poleg Radgonskih goric d.d., pridelovalci penin še: Kapela d.d., Hiša penin Frangež, Steyer vino, Vinogradništvo Margit & Milan Kolarič, Vino Marija & Slavko Lončarič, Milko Škrobar, Helen & Janez Erjavec…, ki pridelujejo več deset različnih penin. Torej jih je že kar veliko, morebiti pa je že zraven še kakšen vinogradnik z območja Radgonsko – Kapelskih goric, ki je začel s pridelavo penine… Kar nekaj omenjenih „peničarjev“ sicer prideluje penino za lastne potrebe in jo ne ponujajo na trgu.

Besedilo: O.B.