Penina je leto dni zorela v reki Muri

Ob 4. dnevu odprtih kleti Radgonskih goric, so potapljači in gasilci dvignili 120 steklenic zlate penine iz deroče reke
Družba Radgonske gorice d.d., je kljub turobnemu in deževnemu vremenu, že četrto leto zapored organizirala Dan odprtih kleti, kjer so imeli obiskovalci možnost brezplačnega vodenega ogleda vinskih kleti. Letos prvič so iz reke Mure dvignili 120 steklenic Zlate radgonske penine, ki je bila potopljena v reki leto dni. Med obiskovalce so raztočili 30 steklenic penine. Kljub slabemu vremenu, ki je mnoge zadržalo doma, so organizatorji zadovoljni tudi z obiskom, saj so zabeležili skoraj 4000 obiskovalcev od blizu in daleč. Radgonske gorice d. d., je sicer priznani proizvajalec vrhunskih vin in velja za največjega in najstarejšega pridelovalca penin v Sloveniji. V svoji kleti polni Zlato radgonsko penino po klasični ali šampanjski metodi že od leta 1852, medtem ko Srebrno radgonsko penino pridelujejo po charmat metodi – z vrenjem v velikih jeklenih posodah, ki jo je iznašel Francoz Charmat. Poleg penin so znani tudi s pridelavo drugih kakovostnih vin. Z namenom predstaviti način predelave penine in ostalih vin, so tako že četrto leto zapored organizirali dan odprtih kleti. Sama prireditev pa iz leta v leto pridobiva na veljavi in postaja eden osrednjih dogodkov ob reki Muri.

Tudi letošnji dan odprtih kleti je bil namenjen obiskovalcem, ki so se seznanili z načinom predelave penine in ostalih vin. Popeljali so jih po vseh štirih vinskih kleteh in z brezplačno degustacijo predstavili pretekle letnike penine. V ospredju dogajanja je vsekakor bil slavnostni dvig 120 steklenic Zlate radgonske penine iz reke Mure. Potopljena penina je po sekundarni fermentaciji v letu 2007 zorela na kvasovkah v zorilnici penin Radgonskih goric v vodoravnem položaju nato pa od junija 2009 zorela v steklenicah pod gladimo reke Mure. Steklenice so bile obrnjene na zamašek, saj je tako manjši vpliv kvasovke na avtolizo. Ta način hranjenja penine omogoča ohraniti njeno mladostno noto, saj tema, hladno okolje in neprestano šumenje reke Mure dajejo penini mladostni pridih. Nič kaj enostaven dvig penine iz deroče in nič kaj prijazne Mure, so izvedli potapljači PGD Gornja Radgona ter gasilci iz Gornje in avstrijske Radgone. V reko Muro so potopili novih 120 steklenic Zlate radgonske penine, ki jih bodo dvignili naslednje leto.

Dogodek so spremljali številni gostje, med drugimi, župan Bad Radkersburga, Josef Sommer, okrajni glavar Radkersburga Alexander Maicen podžupani Gornje Radgone: Vinko Rous, Andrej Husar in Dušan Zagorc. Seveda nista manjkali niti Slovenska vinska kraljica Andreja Erzetič in vinska kraljica Radgonsko – Kapelskih goric Andreja Plohl, ki so med drugimi pozdravili vse prisotne. Vsi gostje in sploh obiskovalci pa so skupaj poizkusili penino iz reke Mure. In splošna ocena je pozitivna, le penina je bila nekoliko topla, saj so gasilci izmerili, da je voda v Muri „tehtala“ kar 17 stopinj Celzijevih.

Tudi letošnji dogodek smo popestrili z zabavnim programom in otroško animacijo. Najmlajše je zabaval Ribič Pepe, medtem ko sta ostale obiskovalce zabavali skupina Čuki in narodno zabavni ansambel Mladih 5. Predstavili so se tudi starodobniki društva Dimek iz Beltincev, tamburaši KD Peter Dajnko iz Črešnjevcev, godba na pihala Gornja Radgona, Floklorna skupina Gornja Radgona in mažoretke iz Lenarta. Direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič je izrazil zadovoljstvo z Dnevom odprtih kleti ter poudaril, da je Slovenija vinorodna dežela, kjer pridelujejo vrhunska vina, ki so primerljiva na mednarodni ravni. Prav vinski sektor pa prispeva velik delež dohodka od kmetijstva in pripomore k razvoju in ohranjanju podeželja.

Sicer pa, poleg številnih gostov od blizu in daleč, ki so se v Gornjo Radgono pripeljali tudi s posebnimi avtobusi, so se dogajanju okrog radgonskih kleti pridružile tudi desetine pohodnikov, ki so, kljub dežju, že zjutraj štartali na pohod „Po Apoloniji poti do zidanic“. Za vse prisotne na dnevu odprtih vrat so pripravili tudi številne nagradne in zabavne igre, potem srečelov, različne delavnice, predstavili so se umetnostni in ljudski obrtniki, na razpolago je bilo veliko kulinaričnih dobrot in seveda vrhunske kapljice, pravzaprav v nedeljo, 20.6.2010, v Gornji Radgoni ni manjkalo ničesar, škoda tudi slabega vremena ne, kajti ob lepšem vremenu bi bilo še bolj zanimivo in množično…

Besedilo in foto: O.B.