Ob 4. dnevu odprtih kleti Radgonskih goric, so potapljači in gasilci dvignili 120 steklenic zlate penine iz deroče reke
Druba Radgonske gorice d.d., je kljub turobnemu in deevnemu vremenu, e četrto leto zapored organizirala Dan odprtih kleti, kjer so imeli obiskovalci monost brezplačnega vodenega ogleda vinskih kleti. Letos prvič so iz reke Mure dvignili 120 steklenic Zlate radgonske penine, ki je bila potopljena v reki leto dni. Med obiskovalce so raztočili 30 steklenic penine. Kljub slabemu vremenu, ki je mnoge zadralo doma, so organizatorji zadovoljni tudi z obiskom, saj so zabeleili skoraj 4000 obiskovalcev od blizu in daleč. Radgonske gorice d. d., je sicer priznani proizvajalec vrhunskih vin in velja za največjega in najstarejega pridelovalca penin v Sloveniji. V svoji kleti polni Zlato radgonsko penino po klasični ali ampanjski metodi e od leta 1852, medtem ko Srebrno radgonsko penino pridelujejo po charmat metodi – z vrenjem v velikih jeklenih posodah, ki jo je iznael Francoz Charmat. Poleg penin so znani tudi s pridelavo drugih kakovostnih vin. Z namenom predstaviti način predelave penine in ostalih vin, so tako e četrto leto zapored organizirali dan odprtih kleti. Sama prireditev pa iz leta v leto pridobiva na veljavi in postaja eden osrednjih dogodkov ob reki Muri.
Tudi letonji dan odprtih kleti je bil namenjen obiskovalcem, ki so se seznanili z načinom predelave penine in ostalih vin. Popeljali so jih po vseh tirih vinskih kleteh in z brezplačno degustacijo predstavili pretekle letnike penine. V ospredju dogajanja je vsekakor bil slavnostni dvig 120 steklenic Zlate radgonske penine iz reke Mure. Potopljena penina je po sekundarni fermentaciji v letu 2007 zorela na kvasovkah v zorilnici penin Radgonskih goric v vodoravnem poloaju nato pa od junija 2009 zorela v steklenicah pod gladimo reke Mure. Steklenice so bile obrnjene na zamaek, saj je tako manji vpliv kvasovke na avtolizo. Ta način hranjenja penine omogoča ohraniti njeno mladostno noto, saj tema, hladno okolje in neprestano umenje reke Mure dajejo penini mladostni pridih. Nič kaj enostaven dvig penine iz deroče in nič kaj prijazne Mure, so izvedli potapljači PGD Gornja Radgona ter gasilci iz Gornje in avstrijske Radgone. V reko Muro so potopili novih 120 steklenic Zlate radgonske penine, ki jih bodo dvignili naslednje leto.
Dogodek so spremljali tevilni gostje, med drugimi, upan Bad Radkersburga, Josef Sommer, okrajni glavar Radkersburga Alexander Maicen podupani Gornje Radgone: Vinko Rous, Andrej Husar in Duan Zagorc. Seveda nista manjkali niti Slovenska vinska kraljica Andreja Erzetič in vinska kraljica Radgonsko Kapelskih goric Andreja Plohl, ki so med drugimi pozdravili vse prisotne. Vsi gostje in sploh obiskovalci pa so skupaj poizkusili penino iz reke Mure. In splona ocena je pozitivna, le penina je bila nekoliko topla, saj so gasilci izmerili, da je voda v Muri tehtala kar 17 stopinj Celzijevih.
Tudi letonji dogodek smo popestrili z zabavnim programom in otroko animacijo. Najmlaje je zabaval Ribič Pepe, medtem ko sta ostale obiskovalce zabavali skupina Čuki in narodno zabavni ansambel Mladih 5. Predstavili so se tudi starodobniki drutva Dimek iz Beltincev, tamburai KD Peter Dajnko iz Črenjevcev, godba na pihala Gornja Radgona, Floklorna skupina Gornja Radgona in maoretke iz Lenarta. Direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič je izrazil zadovoljstvo z Dnevom odprtih kleti ter poudaril, da je Slovenija vinorodna deela, kjer pridelujejo vrhunska vina, ki so primerljiva na mednarodni ravni. Prav vinski sektor pa prispeva velik dele dohodka od kmetijstva in pripomore k razvoju in ohranjanju podeelja.
Sicer pa, poleg tevilnih gostov od blizu in daleč, ki so se v Gornjo Radgono pripeljali tudi s posebnimi avtobusi, so se dogajanju okrog radgonskih kleti pridruile tudi desetine pohodnikov, ki so, kljub deju, e zjutraj tartali na pohod Po Apoloniji poti do zidanic. Za vse prisotne na dnevu odprtih vrat so pripravili tudi tevilne nagradne in zabavne igre, potem srečelov, različne delavnice, predstavili so se umetnostni in ljudski obrtniki, na razpolago je bilo veliko kulinaričnih dobrot in seveda vrhunske kapljice, pravzaprav v nedeljo, 20.6.2010, v Gornji Radgoni ni manjkalo ničesar, koda tudi slabega vremena ne, kajti ob lepem vremenu bi bilo e bolj zanimivo in mnoično…
Besedilo in foto: O.B.