Cipro iz Slovenske Istre obeležen na Terra madre day

Za prvo uradno predstavitev cipra, v Sloveniji in verjetno v svetu, so organizatorji izbrali idealni datum. Med tisoč dogodki v 120 državah sveta, ki so bili organizirani 10. decembra, na Dan matere zemlje, v okviru svetovne organizacije Slow food, oziroma na ťTerra madre dayŤ se je uvrstil tudi dogodek omizja Slow food Primorska.
Na Manžanu so pripravili večer, ki so ga posvetili avtohtoni istrski trti in vinu Cipro. To je bila uradna pokušina tega zanimivega vina v Sloveniji in je tudi zato požela veliko zanimanja.

Zaradi zanimive zgodbe in pristnega pristopa je tudi združenje Slow food ta dogodek uvrstilo med dogodke Terra madre day in tako Slovenijo prvič s tem pristopom na svetovni zemljevid dogodkov dneva.

Organizacija Slow Food, ki je razširjena že v skoraj 170 državah sveta spodbuja namreč vse dogodke, ki temeljijo na načelu dobre, čiste in poštene hrane. Spodbuja majhne kmetovalce, proizvajalce, kuharje, študente in člane združenja, da uporabljajo svojo ustvarjalnost in znanje za izgradnjo boljše prihodnosti in odnosa do hrane. Ideja za predstavitev cipra, te avtohtone istrske trte je bila očitno tako zanimiva, da so mesta za prisotnost na dogodku pošla že dan po poslanem vabilu. In kdor se je dogodka udeležil se je lahko prepričal, da ima cipro in z njim slovenska Istra še lepo prihodnost.

Ta zelo zanimiva rdeča vinska sorta, ki verjetno izvira iz Grčije, je bila v slovenski Istri prisotna pred davnimi leti, a se je nato nekako izgubila. Ponovno so jo odkrili konec 20. stoletja, ko je bila tik pred izginotjem. Pod imenom cipro je danes vpisan v trsni izbor za okoliš Slovenska Istra. Da se je trta ohranila, gre zahvala ljubiteljem, ki so Cipro razmnožili in cepljenke posadili. Na prvem mestu je Ido Kocjančič iz Pobegov, oziroma Bertokov, kjer ima tudi vinograde, od koder so cepljenke Cipra odhajale tudi do drugih vinogradnikov, ki so jih posadili. Pred 15 leti je Cipro posadil tudi Angelo Morgan, ob Šmarski cesti, njegove cepljenke pa so šle tudi do največje koprske kleti Vinakoper, ki ima danes posajen Cipro na kakšnem pol hektara velikem vinogradu, na Purissimi. Morgan se je na večeru predstavil z različnimi letniki cipra zadnjih treh let. Zanimivi so bili različni letniki Cipra Valterja Slavca iz Kocine nad Izolo, ki se je prav tako predstavil s tremi letniki, med njimi pa je bil tudi tisti letnika 2008, ki je v Marezigah med rdečimi vini postal šampion. Kakšen je cipro iz sušenega grozdja so lahko obiskovalci srečanja doživeli premierno, ko je prav za to priložnost prinesel svoj pridelek Tilen Praprotnik, ki ima prav tako trte Cipra na Kocini. Zanimivi sta bila letnika Cipra Aleksija Jakomina, vinogradnika, ki ima trte v Pobegih in je bil med pobudniki tega srečanja ter cipro vinogradnika Dejana Markežiča, katerega vino cipro zori v lesenih sodih. Polsuhi Cipro iz kleti Vinakoper se je prilegel sladici.

Preizkusiti več kot 15 vzorcev različnih ciprov je bil zagotovo privilegij in res prva priložnost, obenem pa dober obet ki je pred tem zanimivem avtohtonem vinu in trti slovenske Istre, ki ga danes sadijo mnogi zasebniki. Tudi zato, ker so k vinu, ki naj bi veljalo za desertno vino tokrat, pa očitno ni le to. Na večeru so cipro pridali različnim jedem in tako dokazali, da je lahko tudi vino, ki lepo dopolnjuje zeliščne sire in domače salame, sušene oljke, pa sir z oljčnim oljem in zeliščno soljo, zvitke iz ohrovta z mešanim mesom ter kašo s panceto, kozlička s polento z dodatkom cipra ter kakijevo tortico.

Srečanje na Dan matere zemlje na Manžanu, na Domačiji Butul, je bil prvi korak in pomoč tej avtohtoni trti in vinu utreti pot naprej, tako doma kot v svetu. Če je bil tokrat večer poln izmenjave mnenj, vtisov in okusov, kot tudi strokovnih komentarjev tako vinogradnikov, ljubiteljev in strokovnih ocenjevalcev je bila ugotovitev da takšna srečanja cipro potrebuje, ker ga moramo šele spoznati. Če je sklepati po vinih, ki so jih obiskovalci srečanja pokusili ima ta sorta svetlo prihodnost.

Črt Butul