3. Antonova trgatev

Potem, ko je v vinorodnih okoliših Slovenskih Goric, Haloz, Prlekije in Prekmurja, že doslej potekalo veliko število predikatnih, poznih, ledenih in podobnih trgatev (Miklavževa, Lucijina, Božična, Štefanova, Silvestrska, novoletna, trgatev Treh kraljev…), se jim je sedaj pridružila še 3. Antonova trgatev.

Roškarjevi so pripravili 3. „Antonovo trgatev“

TRGATEV SV. ANTONA ZA SUHI JAGODNI IZOBR

Na turistični kmetiji Roškar (po domače: Cafok) v Lastomercih pri Gornji Radgoni, kjer že najmanj tretjo generacijo domujejo Antoni (Tončki), so namreč tretjič pripravili Antonovo trgatev, ki je postala tradicionalna in vedno poteka na dan 17. januarja, ko goduje sv. Anton. In tudi tretja tovrstna trgatev, ki je minila v idiličnem vinorodnem okolju, v sončnem in nenavadno toplem zimskem popoldnevu, le nekaj deset metrov od domačije Roškarjevih, je bila izjemno uspešna. Iz posušenih jagod so namreč stisnili enkratno kapljico, sicer bistveno manj (okoli 50 litrov), kot bi je bilo v normalni jesenski trgatvi, toda kakovost je bila nadpovprečna. S 170 oeksli (dobrih 40 % sladkorja) sladkobe so namreč ocenili, da gre za laški rizling – suhi jagodni izbor, ki ga bodo čez dve leti napolnili v 2,5 dcl. velike stekleničke.

Na sami trgatvi se je sicer v zgodnjem Antonovem popoldnevu zbralo kakšnih 25 trgačev, predvsem Antonov in Antonij, Tončk in Tončkov, med katerimi tri domača Tončka, potem poslanec DZ in župan občine Gornja Radgona, Anton Kampuš, župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici, zraven pa je bilo še nekaj „pomagačev“, pa pevci „Završki fantje“, harmonikar Tomi Bratuša ipd. Po močnem tekočem in kulinaričnem okrepčilu je grozdje hitro bilo pospravljeno s trsov. Takoj zatem spet obilna malica kar v vinogradu, in odhod v klet ter hkrati na domačijo, kjer je iz kuhinje že dišalo po mnogih dobrotah. Vsi prisotni so lahko poskusili tudi „Antonov vino“, souvignon, letnik 2008 – ledeno vino, ki so ga stisnili pa prvi Antonovi trgatvi. Ves čas je trgače spremljal tudi domači harmonikar in Tomi, pa tudi sploh je vse bilo izjemno prijetno in veselo. Še posebej zadovoljna in vesela sta bila mlada gospodarja, Simona in Tonč, ki s svojimi pogosto novimi idejami dejansko popestrita turistično ponudbo ne le svoje kmetije temveč tudi širšega radgonskega območja.

In v času, ko so Tonč mlajši in prijatelji stiskali natrgane grozdne rozine, in ko je kmetijski svetovalec Stane Klajnšček nadzoroval sladkobo stisnjenega grozdja, se je tik ob kleti sladkalo tudi več deset jelenov, ki se vedno radi pokažejo obiskovalcem Turistične kmetije Roškar. Ko gre za vinograde pa Roškarjevi v okolici svoje domačije obdelujejo okoli 20.000 trsov grozdja različnih belih sort (laški in renski rizling, traminec, šipok, sauvignon, rumeni muškat, muškat otonel, kerner…). Večino vina prodajo kar na svoji kmetiji, kjer pogosto gostijo velike skupine obiskovalcev, nekaj pa ga prodajo tudi v prosti prodaji. Turistična kmetija Roškarjevih s krajšimi prekinitvami deluje že od leta 1971 in je znana kot ena prvih tovrstnih kmetij na severovzhodu države sploh. Postavila sta jo Maruška in Anton Roškar, pozneje sta jo imela nekaj časa Anton mlajši in njegova žena Anica, sedaj pa s kmetijo gospodari že tretji Anton in njegova žena Simona, ki že imata tri otroke (poleg dveh hčera, tudi sinek Toni), kar kaže, da bo kmetija, v znamenju Antonov in Tončkov, živela še naprej…
Besedilo in foto: O.B.