Potem, ko je v vinorodnih okoliih Slovenskih Goric, Haloz, Prlekije in Prekmurja, e doslej potekalo veliko tevilo predikatnih, poznih, ledenih in podobnih trgatev (Miklaveva, Lucijina, Boična, tefanova, Silvestrska, novoletna, trgatev Treh kraljev…), se jim je sedaj pridruila e 3. Antonova trgatev.
Rokarjevi so pripravili 3. Antonovo trgatev
TRGATEV SV. ANTONA ZA SUHI JAGODNI IZOBR
Na turistični kmetiji Rokar (po domače: Cafok) v Lastomercih pri Gornji Radgoni, kjer e najmanj tretjo generacijo domujejo Antoni (Tončki), so namreč tretjič pripravili Antonovo trgatev, ki je postala tradicionalna in vedno poteka na dan 17. januarja, ko goduje sv. Anton. In tudi tretja tovrstna trgatev, ki je minila v idiličnem vinorodnem okolju, v sončnem in nenavadno toplem zimskem popoldnevu, le nekaj deset metrov od domačije Rokarjevih, je bila izjemno uspena. Iz posuenih jagod so namreč stisnili enkratno kapljico, sicer bistveno manj (okoli 50 litrov), kot bi je bilo v normalni jesenski trgatvi, toda kakovost je bila nadpovprečna. S 170 oeksli (dobrih 40 % sladkorja) sladkobe so namreč ocenili, da gre za laki rizling – suhi jagodni izbor, ki ga bodo čez dve leti napolnili v 2,5 dcl. velike stekleničke.
Na sami trgatvi se je sicer v zgodnjem Antonovem popoldnevu zbralo kaknih 25 trgačev, predvsem Antonov in Antonij, Tončk in Tončkov, med katerimi tri domača Tončka, potem poslanec DZ in upan občine Gornja Radgona, Anton Kampu, upan občine Sveti Jurij ob čavnici, zraven pa je bilo e nekaj pomagačev, pa pevci Zavrki fantje, harmonikar Tomi Bratua ipd. Po močnem tekočem in kulinaričnem okrepčilu je grozdje hitro bilo pospravljeno s trsov. Takoj zatem spet obilna malica kar v vinogradu, in odhod v klet ter hkrati na domačijo, kjer je iz kuhinje e dialo po mnogih dobrotah. Vsi prisotni so lahko poskusili tudi Antonov vino, souvignon, letnik 2008 ledeno vino, ki so ga stisnili pa prvi Antonovi trgatvi. Ves čas je trgače spremljal tudi domači harmonikar in Tomi, pa tudi sploh je vse bilo izjemno prijetno in veselo. e posebej zadovoljna in vesela sta bila mlada gospodarja, Simona in Tonč, ki s svojimi pogosto novimi idejami dejansko popestrita turistično ponudbo ne le svoje kmetije temveč tudi irega radgonskega območja.
In v času, ko so Tonč mlaji in prijatelji stiskali natrgane grozdne rozine, in ko je kmetijski svetovalec Stane Klajnček nadzoroval sladkobo stisnjenega grozdja, se je tik ob kleti sladkalo tudi več deset jelenov, ki se vedno radi pokaejo obiskovalcem Turistične kmetije Rokar. Ko gre za vinograde pa Rokarjevi v okolici svoje domačije obdelujejo okoli 20.000 trsov grozdja različnih belih sort (laki in renski rizling, traminec, ipok, sauvignon, rumeni mukat, mukat otonel, kerner…). Večino vina prodajo kar na svoji kmetiji, kjer pogosto gostijo velike skupine obiskovalcev, nekaj pa ga prodajo tudi v prosti prodaji. Turistična kmetija Rokarjevih s krajimi prekinitvami deluje e od leta 1971 in je znana kot ena prvih tovrstnih kmetij na severovzhodu drave sploh. Postavila sta jo Maruka in Anton Rokar, pozneje sta jo imela nekaj časa Anton mlaji in njegova ena Anica, sedaj pa s kmetijo gospodari e tretji Anton in njegova ena Simona, ki e imata tri otroke (poleg dveh hčera, tudi sinek Toni), kar kae, da bo kmetija, v znamenju Antonov in Tončkov, ivela e naprej…
Besedilo in foto: O.B.