V vinogradih največjega vinarja Slovenske Istre, kleti Vinakoper je pričela trgatev letnika 2011. Obiranje je pričelo na dveh lokacijah, na legi Purissima, pri kateri sodeluje 50 trgačev s sorto sivi pinot in pa na legi Sečovlje, kjer poteka strojna trgatev z dvema strojema s sorto sauvignon, na legi Ricorvo v Izoli z malvazijo za peneča vina.
Odlične vremenske razmere skozi vse leto in pa izredno dobro zdravstveno stanje obeta količinsko nekoliko manji pridelek vendar pa izreden letnik v kakovosti.
Letonja trgatev nas je v časovnih terminih spet presenetila z bolj zgodnjim pričetkom, vendar ima kar nekaj pozitivnih parametrov, ki bodo odločilno vplivali na njeno kakovost:
1. Normalno cvetenje in normalen razvoj fenofaz v celotnem obdobju vinske trte je pozitivno vplivalo na enakomeren razvoj grozdov, zato v letonji trgatvi ni veliko razlik v zrelosti med lokacijami, prav tako pa tudi ne med časi značilnimi za posamezno vinsko sorto.
2. Zelo pravilno razporejene padavine, idealni klimatski pogoji s stalnim aeriranjem vinogradnikih lokacij, hkrati pa tudi uspena začita, so pozitivno vplivale na idealno zdravstveno stanje grozdja pred trgatvijo, kar pomeni, da bo transformacija v vino prav tako potekala v idealnih zdravstvenih razmerah, kar nas veseli.
3. Količinsko bo trgatev umirjena kajti doseeno bo med 8 do 9 ton pridelka po hektarju, kar pomeni, da bodo letonje količine sledile strategiji istrskih vinogradnikov v smislu kvalitete in pa idealnih razmerij med sokom in jagodno koico.
Kakor vsako leto se v laboratoriju kleti Vinakoper opravljajo meritve vzorcev grozdja različnih sort, iz različnih vinogradov, ki so pokazale, da poteka dozorevanje po pričakovanjih tako, da bodo na vrsti najprej zgodaj dozorevajoče sorte; sivi pinot, chardonnay, sauvignon, beli pinot in malvazija kot osnova za peneča vina. Trgatev se bo brez presledka nadaljevala e z ostalimi sortami ( malvazija in rumeni mukat), po 10. septembru tudi z rdečimi sortami začeni z modrim pinotom, ciprom, refokom, merlotom, shirazom, cabernet francom in cabernet sauvignonom. Vse natete sorte se e ponaajo z odličnim razmerjem med sladkorjem in kislinami, dodatni sončni dnevi pa bodo e dobrodoli. V kleti Vinakoper ocenjujemo, da bo letonji pridelek količinsko nekoliko niji od povprečnega. Predvideva se, da bomo v lastnih vinogradih natrgali med 4.200 4.500 ton grozdja, okoli 1000 ton pa naj bi ga v klet pripeljalo 150 kooperantov. Osnovno pravilo sodelovanja s kooperanti temelji na rednih in potenem plačilu in pa na garanciji kakovosti za pripeljano grozdje. V letonjem letu se obetajo tudi v tem smislu določene spremembe, ki garantirajo plačilo vendar pa naj bi to teklo skladno z doseganjem poslovnih rezultatov firme.
Letonja posebnost bo e tradicionalni prvi mot, vendar iz sorte cipro. Tega bomo občankam in občanom ponudili v soboto 3.9.2011 v centru Kopra, nasproti mestne trnice ob 10.00.
Glede na pričakovano kakovost letnika 2011 bo v kleti Vinakoper uporabljenih nekaj inovativnih tehnologij, s posebnim poudarkom na avtohtonih sortah, da bi klet e bolj poudarila identiteto in kakovost svojih vin ter potrdila bogati sloves.
V smislu povečanja produktivnosti in izboljav v kleti Vinakoper, elimo letos doseči maksimalno strojno obiranje grozdja, ki je kvalitetno in pa predvsem ceneje od klasičnega, ročnega obiranja. Pri klasičnem ročnem obiranju pa elimo povečati kvaliteto selekcije in pa zmanjati pokodbe le tega s prevozi do kleti. S tehnologijo v kleti strmimo k zmanjevanju porabe enolokega materiala ter uvedbo inovativnih tehnologij za pridelavo sveih, sadnih in strukturiranih vin.
Nekaj nasvetov za doseganje čim bolje kvalitete je podal Iztok Klenar, glavni enolog in član uprave: ť Glede na stanja vinske trte ter kakovosti grozdja v slovenski Istri je tudi letos pomembno zavzeti nekatere pomembne odločitve pred trgatvijo.
1. ugotovitev, da je kakovost v vinogradih zelo poenotena v letu, kar nam govori o tem, da ni potrebno uvesti pred obiranja grozdja, je pa v vinogradu večji procent martinčkov oz. grozdov iz drugega cvetenja, za katere je strogo prepovedano, da končajo v motu.
2. čeprav je zdravstveno stanje grozdja odlično e vedno ne smemo narediti nekaj bistvenih napak pri sami trgatvi. Zelo pomembno je, da pobiramo grozdje tako, da ga ne pokodujemo kajti imamo zelo lepo prilonost, da ga kot kompaktnega pridelamo zelo sveega. Hkrati pa preprečimo delovanje negativnih mikroorganizmov.
3. Posebno priporočilo velja za termin trgatve kajti dnevne temperature so izredno visoke in bomo potrebovali zelo veliko hladilne energije za opravljanje dirigirane fermentacije motov, zato priporočam, da bele sorte potrgamo zelo zgodaj zjutraj ali pa zelo pozno zvečer, medtem, ko pa ta dnevna temperatura ustreza rdečim sortam, da čim prej prične alkoholna fermentacija z maceracijo.
4. Veliko krat pozabimo na higieno posode v času trgatve, zato ob teh visokih temperaturah priporočam maksimalne sanifikacijske ukrepe, da ne pride do negativnih reakcij.
5. Ob takih zunanjih temperaturah prihaja do intenzivnejega padca vinske kisline, kajti vemo, da se ta razgrajuje pri okoli 30 °C celzija ali več. Za vse tiste vinogradnike, ki elijo ohraniti sveino in sadnost v svojih vinih priporočam čim prejnji začetek letonje trgatve.
Veliko krat so dobri letniki v očeh vinogradnika in kletarja enostavneji in skoraj samo po sebi umevni in morda se prav v tem skriva prilonost za napake.
Verjamem, da bomo ob upotevanju kletarskih in enolokih pravil, prednosti tega letnika spravili v steklenico. Naslednje priporočilo sledi po 10. septembru.
Spletna stran: http://www.vinakoper.si/