Članice TD Majolka so se naučile kako pripraviti sladke dobrote iz testa
NAJBOLJI JE DOMAČI KROFI, FLANCATI, MIKE, REZANCI…
Prizadevne članice in člani Turističnega drutva Majolka so v teh zimskih dneh, ko je nekoliko več prostega časa, uspeno izvedli e eno izmed svojih stalnih aktivnosti. V prostorih čudovite vile Holt v Črenjevcih pri Gornji Radgoni so namreč pripravili in realizirali odmeven tečaj priprave in peke sladkih dobrot iz kvaenega testa. Tečaja, na katerem so se naučili zamesiti in speči dveh vrst krofov, flancat, jogurtovih mik, ter domačih rezancev in testenin, se je udeleilo devet članic in dva člana omenjenega turističnega drutva ter njihovih gostov, ki so z navduenjem spremljali seminar in pri delu aktivno sodelovali.
Spodbudno je, da so se tečaja udeleilo več mlajih gospodinj, saj ni boljih sladkih dobrot kot so domače. Seminar je sicer potekal v prijetnem vzduju ter prekrasnem in idiličnem okolju stare vile, pohvala pa gre vsem sluateljem, ki so z zanimanjem spremljali izvedbo, veliko spraevali o pripravi in peki vseh dobrot. Tokrat smo pripravili slastne krofe po dveh recepturah, oboji so bili slastni. Cvrli smo e flancate, mike in krhke flancate. Med tem, ko so krofi vzhajali smo izdelovali domače rezance tako kot nekoč. Ročno smo jih valjali in razrezali, tako smo izdelali tanke in iroke rezance ter krpice. Vse te dobrote in e veliko več se lahko otroci in odrasli izučijo pri nas na oli, kjer izobraujemo za te, al močno deficitarne poklice (pek, slačičar, mesar in pomočnik v biotehniki in oskrbi…), nam je povedal vodja tečaja Stanko Vorih, sicer učitelj praktičnega pouka na Izobraevalnem centru Piramida Maribor (prej ivilska ola Maribor), Srednja ola za prehrano in ivilstvo, ki je vsem udeleencem tečaja razdelil tudi recepture za vse dobrote, ki so si jih tokrat naučili pripraviti in speči.
Pripravili (in tople poskusili) so torej vse same dobrote, ki so po sploni oceni, bistveno bolje kot hitro pripravljeni izdelki v industrijskih pekarnah. Tovrstni tečaji, ki ji mnogi organizirajo predvsem v zimskem času, ko je na kmetijah manj dela. Gospodinje in druge enske ter tudi moki se radi udeleujejo tečajev, saj se seznanijo z novostmi in svojemu znanju dodajo e kaj novega. In po nedavnem tečaju odličnih kruhov ter drugega pekovskega peciva, smo tokrat v organizaciji TD Majolka pekli druge sladke dobrote, in vse udeleenke so si gotovo odnesle kar nekaj novega kuharsko slačičarskega znanja in spoznanja o pripravi vseh teh dobrot. elja mi je, da bi čim več udeleenk tečaja doma peklo kruh in pripravljala vse tovrstne sladke dobrote iz testa, saj so domače reči bolji od tistih iz trgovin. Tam mogoče tudi najdemo kaken kvaliteten izdelek, praviloma pa ne. To se predvsem dela po hitrih postopkih, preveč se dela iz osnovne, bele moke. Pa tudi priprava, peka in cvrtje potrebuje svoj čas, nam je e povedal strokovnjak za peko kruha in drugih sladic Stanko Vorih, ki je e vodil krepko čez 100 tovrstnih tečajev, in ob dejstvu, da je po treh letih dela v gospodarstvu e 20 let učitelj praktičnega pouka za peke, gotovo veliko lahko pokae. Vseskozi je v praksi in gotovo ima veliko izkuenj.
Veseli smo, da je tudi tokrat odziv udeleenk bil velik, kar potrjuje, da ne delamo zaman. Tudi strokovnjak Stanko nas je veliko naučil, tako da bomo poslej lahko sami pripravili kakno domačo dobroto, nam je e eno izmed uspenih akcij svojega drutva predstavil predsednik TD Majolka, Branko Pintarič, ki je zahvalil vsem udeleenkam, zlasti pa mentorju Stanku.
In kaj so vse pripravljali v Holtovi vili?
Krofi I: 1 kg bele penične moke-Tip 500, 3 jajca, 0,06 kg kvasa, 0,015 kg soli, 0,10 kg sladkorja, 0,08 kg margarina, 0,4 litra mleka, limonina lupina, rum, vanilin sladkor; Krofi II: 1 kg moke (polovica ostre, polovica gladke), 7 rumenjakov 7 dkg sladkorja, 7 dkg olja, 7 dkg kvasa, 1,5 dkg soli, limonina lupina, rum, vanilin sladkor.
Mleko, margarino pogrejemo (35 °C). Iz kvasa, toplega mleka, malo moke in sladkorja naredimo kvasni nastavek. Ko kvasec naraste zamesimo gladko mehkeje testo. Testo počiva 20 min. nato ga razdelimo na manje kose in jih oblikujemo v hlebčke. Ponovno vzhajamo na pomokanem prtičku 30 min. Med vzhajanjem jih pokrijemo s prtičem. Olje si segrejemo med 168 175 °C. Ko so vzhajani jih cvremo 4 minute na vsaki strani. Po peki jih polnimo z marmelado in posladkamo s sladkorjem v prahu.
Krhki flancati (za 10 oseb): 25 dag moke, 3 dag masla, čep soli, 4 rumenjaki, 2 dag sladkorja, 4 lice kisle smetane, 1 lička limoninega soka, 2 lici belega vina, 1 lica ruma, sladkor v prahu za posipanje.
Med moko razdrobimo mačobo, pridamo ostale sestavine in vgnetemo testo. Na hladnem naj počiva ½ ure. Razvaljamo za noev rob na debelo. Z kolescem naredimo pravokotnike in v vsakem pravokotniku naredimo 2 do 3 zareze. Rob more ostati cel. Preden damo flancat v olje prekriamo narezane trakove. Ocvrte potresemo s sladkorjem v prahu.
Mike z jogurtom: 2 navadna jogurta v lončku, 4 jajca, 2 jogurtna lončka sladkorja, 4 jogurtne lončke moke, pol lončka olja, 1 zavitek pecilnega praka, malo soli, 2 vanilina sladkorja, lupina polovice limone.
Premeamo jogurt, jajca, sladkor in olje v gladko tekočo zmes. Pecilni praek presejemo skupaj z moko in vmeamo v maso. Mike oblikujemo z lico in jih pečemo v olju pri 165 C. Pečene odcedimo na mreici in jih posipamo s sladkorjem v prahu, ki smo mu dodali vanilin.
Testenine domači rezanci: 1 kg ostre moke, 10jajc +/- 1 jajce (odvisno od velikosti jajc).
Moko in jajce zamesimo v tro, gladko zmes. Temeljito pregnetemo. Po zamesu ovijemo testo s plastično folijo in pustimo maso počivati (5 min.). Testo si razdelimo na manje kose, ki jih postopno zvaljamo na eleno debelino. Pri valjanju si posujemo testo z moko, da se ne prijema na podlago ali valjar. Testo se med valjanjem po pomokani povrini nekoliko osui, da se nam pri prelaganju in rezanju ne zlepi. Zvaljano testo zvijemo v klobaso in z noem razreemo v tanke rezine rezance, ki jih sproti z roko razmečemo, da se lahko osuijo. Oblikujemo tanke, iroke rezance, krpice, lahko jih polnimo
Testenine lahko izdelujemo tudi strojno in si s tem olajamo delo.
Besedilo in foto: O.B.
PEK, SLAČIČAR, MESAR, PREHRANSKI TEHNIK…
V Izobraevalnem centru Piramida Maribor (prej ivilska ola Maribor), Srednja ola za prehrano in ivilstvo (Park mladih 3, 2000 Maribor) sicer izobraujejo same deficitarne poklice, ki so po eni strani zanimivi, po drugi pa hitro zaposlivi. Tako na oli izobraujejo programe: pek, slačičar, mesar (3 leta), prehranski tehnik (4 leta), pomočnik v biotehniki in oskrbi (2 leti). Na oli se lahko prav tako zainteresirani izobraujejo na viji strokovni oli (2 leti) – ing. ivilstva. Izvajajo tudi izobraevanje za odrasle, prekvalifikacije za tiste, ki si elijo pridobiti ustrezno izobrazbo. al pa je zanimanje za omenjene deficitarne poklice e naprej v močnem upadu. Po drugi strani so zavodi za zaposlovanje prepolni, gospodarstvo pa čaka na kadre…
O.B.