Pripravili so 10. tradicionalno ocenjevanje vin Društva vinogradnikov Benedikt

Člani Društva Vinogradnikov Benedikt so tudi letos opravili tradicionalno ocenjevanje – prerez letnika vina.

MED 31 VZORCI POVPREČNA OCENA – 18,02


Člani Društva Vinogradnikov Benedikt, katerega prvi (in doslej edini) predsednik je podjetnik Zlatko Borak, so tudi letos opravili tradicionalno ocenjevanje – prerez letnika vina. V lovskem domu Benedik je tako potekalo jubilejno, že 10. društveno ocenjevanje vina, in sicer vinskega letnika 2011. In po tistem, kar je strokovna komisija ugotovila, so lahko vinogradniki omenjenega dela Slovenskih goric, več kot zadovoljni z „vinom stoletja“, kot so nekateri imenovali vinski letnik 2011. V društvu so le nekoliko razočarani nad nekoliko nižjim številom vzorcev, ki so prispela na ocenjevanje, saj je izmed več kot 60 članov le približno tretjina njih, pred komisijo prinesla 31 vzorcev desetih sortnih in enega mešanega vina. Kljub temu je nekoliko nižje število vzorcev pozabljeno ob več kot solidni kakovosti ocenjenih vin.

""

Strokovna komisija, ki jo je vodil ugledni vinski strokovnjak, mag. Tone Vodovnik, je najvišjo oceno (18,47) prisodilo tramincu Marjana Kralja iz Ihove, povprečna ocena pa je bila 18,02. Veseli pa tudi dejstvo, da je samo en vzorec bil izločen, kar pomeni, da vinarji delajo vedno boljše. Kakorkoli že podeljenih je bilo veliko zlatih in srebrnih  medalj ter priznanj, vse to pa bodo vinogradniki tudi uradno prejeli na posebnem vinogradniškem pikniku, ki bo v poletnem času pri „Čolnikovi trti“ pri Svetih Treh kraljih nad Benediktom.

ťMnogi kletarji in vinogradniki so tudi lansko leto izkoristili bogato ponudbo narave in pridelali zares odlična vina. Z doseženo kakovostjo pa ne smemo biti povsem zadovoljni, saj bi pri nekaterih vinih lahko bilo tudi boljše. Ponekod smo namreč srečali pomanjkljivosti kot so neharmoničnost in grenkobnost ter rahle sledi posledic vinskih napak in pa nestrokovno žveplanje. Zato predlagamo, da naj vsak pri sebi opravi analizo dela, se spomni kjer in kdaj je grešil in tega ne ponovi več. Tukaj pa je predvsem potrebno upoštevati: primeren čas trgatve; ločitev prešanca; razsluzenje mošta; vrelni nastavek; kontrolo vrenja; dolivanje; pravočasne pretoke; primerno žveplanje; lepšanje vina; redno kontrolo vin s pokušnjo… Naj bo torej še naprej cilj pridelati še boljša vinaŤ, je povedal predsednik ocenjevale komisije mag. Anton Vodovnik.
   
Rezultati, mešana vina – zvrst: 1. Franc Perko (Obrat) 18,13;  Šipon: 1. Zlatko Borak (Benedikt) 17,73; Chardonnay: 1. Silvo Prosič (Benedikt) in Janez Pšajd (Štajngrova) oba 18,20; Laški rizling: 1. Janez Čeplak (Benedikt) 18,30; Renski rizling: 1. Franc Hari (Spodnja Ščavnica) 18,20; Rumeni muškat: 1. Ludvik Šijanec (Sveti Trije kralji) 18,20; Traminec: 1. Marjan Kralj (Ihova) 18,47; Sauvignon: 1. Marjan Kralj  18,30; Modri pinot: Janez Kaučič (Trstenik) 17,40;  Beli pinot: 1. Zlatko Borak 18,27.


Besedilo in foto: O.B.