Konec minulega tedna, v petek, in soboto, 8. in 9. junija je v Termah 3000 v Moravskih Toplicah e posebej dialo po prekmurskih dobrotah in avtohtonih izdelkih. Na ogled, ocenjevanje in pokuino so jih namreč ponujali organizatorji III. Festivala prekmurske gibanice in prekmurske unke, zraven pa so bili tudi pereci, ki jih prekmurske gospodinje odlično pripravljajo.PODELJENIH DESET ZLATIH ODLIČIJ
Moravske Toplice gostile 3. Festival prekmurske gibanice in unke
Festival, ki so ga Terme 3000, e tretjič zapovrstjo, organizirale skupaj z Drutvom za promocijo in začito prekmurskih dobrot ter Turistično-informativnim centrom Moravske Toplice, je plod sodelovanja turističnega gospodarstva, malega podjetnitva in obrtnikov s ciljem ozavečanja in promocije bogate kulinarične in etnoloke dedičine prekmurske regije ter ire turistične predstavitve na enem mestu. Organizatorjem je sicer nekoliko ponagajal de, a je prireditev vseeno bila uspena.
Strokovno noto dogodku je dalo tudi ocenjevanje prekmurske gibanice, unke in perecev, ki si jih obiskovalci lahko tudi ogledali, prekmurske dobrote pa so lahko okuali na ťprekmurskem senjiŤ (prekmurski trnici), na kateri so se predstavljale tudi tradicionalne obrti in rokodelstvo. Na stojnicah so na ogled bili izdelki iz lesa, slame, ličja, ibja, umetnostno kovatvo, lončarstvo, čebelarstvo, medičarstvo, umetnostno struenje lesa, izdelava ptičjih krmilnic, izdelki iz zelič, sirarstvo
Sredi trnice so Kodilovi mesarji v velikem 200-litrskem kotlu kuhali bograč, manjkale pa niso niti atraktivne ťvake igreŤ, tekmovanje v prekmurskih običajih. Veliko pozornost je pritegnil tudi tečaj priprave prekmurske gibanice. Na ogled so organizatorji postavili tudi starodobna kolesa in dvokolesnike, za gostoljubno prekmursko vzduje pa so poskrbela tudi folklorna drutva, pevci in glasbene skupne…
Na ocenjevanju, kjer sta strokovni komisiji, pod vodstvom, dr. Romane Karas (gibanice in pereci) ter dr. Boidarja lendra (unke), so skupaj podelili deset zlatih odličij, s čem se je potrdila več kot solidna kakovost. A čeprav so na ocenjevanju nastopili tudi izdelki (zlasti gibanice) iz drugih delov Slovenije, so vse zlate medalje pripadle Prekmurcem.
Tako so zlate medalje za prekmurske unke (ocenjenih je bilo 12 vzorcev) prejeli: Igor Smodi (Moravske Toplice), Gostilna Aleksandra Smodia (Moravske Toplice) in Mesarstvo Kodila (Markiavci); za prekmursko gibanico: Leon Varga Terme Lendava, Turistična kmetija Puhan (Bogojina) in Pribinovina d.o.o. (Murska Sobota), za perece pa: Marija Szabo, Magdalena Ruda 8obe Radmoanci), Gizela Völby in Magdalena Varga (obe Pince).
Besedilo in foto: O.B.