Slovenska proizvodnja vin v enem letu dosegla 849.800 hektolitrov, od česar je 70 odstotkov belih in 67 odstotkov vin z začiteno označbo porekla.
PREBIVALEC SLOVENIJE POVPREČNO POPIJE 39,9 LITRA VINA
Po podatkih dravnega statističnega urada (SURS) je je proizvodnja vina v Sloveniji, v trnem letu 2011/2012 znaala 849.800 hektolitrov. Tako je stopnja samooskrbe v bilanci za vino dosegla 101,4 odstotka, kajti v opazovanem obdobju je prebivalec Slovenije v povprečju popil 39,9 litra vina. Največji dele v skupni proizvodnji vin je v Sloveniji predstavljala proizvodnja belin vin, katerih je v trnem letu 2011/2012 bilo kar 70 odstotkov vse proizvodnje vina. Glede na kakovostno razdelitev vin je v opazovanem letu k skupni proizvodnji vina največji dele oz. 67 odstotkov prispevala proizvodnja vin z začiteno označbo porekla. Proizvodnja vin z začitenim geografskim poreklom pa je v skupni proizvodnji predstavljala 27 odstotkov. SURS je sicer začasno bilanco za vino za trno leto 2011/2012 pripravil v skladu z evropsko uredbo. Ta je določila nove kakovostne razrede vina. Vino se po kakovostnih razredih deli na vina z začiteno označbo porekla, vina z začitenim geografskim poreklom, sortna vina ter ostala vina
Nekaj osnovnih podatkov o vinogradniko vinarski Sloveniji nam pove, da se Vinorodno območje Slovenije se deli na tri deele (Primorje, Podravje, Posavje) in devet okoliev. V register pridelovalcev grozdja in vina (RPGV) je vpisanih dobrih 16.000 ha vinogradov. Iz letalskih posnetkov pa je razvidno, da imamo na ozemlju Republike Slovenije slabih 21.500 ha vinogradov. Pridelek se redno prijavlja iz 13.400 ha vinogradov. V RPGV je vpisanih 28.000 pridelovalcev grozdja in skoraj vsi so tudi pridelovalci vina. Za stekleničenje je registriranih skoraj 1800 pridelovalcev, od tega je 16 večjih, ki ustekleničijo preko 500.000 litrov letno. Ocena pridelave v RS je med 80 in 100 milijoni litri vina, pri čemer ga je cca. 40% za samooskrbo in temu ustrezno ta pridelava ni registrirana. Po podatkih MKO je v register skupno prijavljenih 55 mio litrov vina letnika 2011. Pridelava glede na kakovostne razrede je: 9 odstotkov vrhunskih vin, 54 odstotkov kakovostnega vina in 37 odstotkov deelnega vina. Glede barve vina je razmerje priblino 27% na strani rdečih vin in 63% na strani belih vin, 10 % predstavljajo peneča in roze vina. Glavnino pridelka predstavljajo kakovostna vina pridelano na določenem pridelovalnem območju (70%). Na vinorodnem območju Slovenije se prideluje 52 sort vinske trte, od tega 37 belih in 15 rdečih. Letna poraba vina na prebivalca je ocenjena na 39,9 litrov. Uvoz in izvoz sta v zadnjih letih uravnoteena. Uvaamo v glavnem namizno vino, ki ga glede na strukturo pridelave in potronje primanjkuje. Vinogradi leijo na strmih legah, kar pomeni na eni strani izrazito drago pridelavo, na drugi strani pa to omogoča kakovosten pridelek grozdja.
Največ slovenskih pridelovalcev (14.883) ali 54 % razpolaga od 0,1 do 0,5 hektarja vinograda, sledijo tisti do 0,1 ha (7.668 ali 28 %), med 0,5 in 1,0 ha gospodari 2.375 (9 %) pridelovalcev vina, med 1,0 in 2,0 obdeluje 1.439 (5 %) pridelovalcev vina, med 2,0 in 5,0 ha gospodari 890 (3 %) pridelovalcev, in le 399 (1 %) jih vino prideluje na več kot 5,0 hektarjih.
Besedilo in foto: O.B.