Dan odprtih vrat v Kulinaričnem jedru Ratkovci potrdil, da se na vasi lahko lepo ivi.
GORIČANCI SO LAHKO PONOSNI NA SVOJO KULINARIKO
Podobno kot v tevilnih občinah po dravi, se je tudi občina Moravske Toplice pridruila tradicionalnem Dneva odprtih vrat v občinah. Gre za dogodek, ko s skupno akcijo občin elijo opozoriti na tevilne dobre in uspene projekte slovenskih občin ter tako usmeriti pozornost na očiten napredek, kateremu smo priča v letih od reforme lokalne samouprave v tevilnih lokalnih okoljih. Občine so namreč tiste, ki v osnovi vodijo in usklajujejo lokalni razvoj, ki skrbijo za večino zadev pomembnih za občanke in občane. V časih, ko smo obkroeni z negativnimi novicami, je dan odprtih vrat občin razkril veliko dobrih in uspenih lokalnih projektov in dobrih praks, kar se je potrdilo tudi v občini Moravske Toplice, kjer so v okviru skupne akcije odprli vrata v kraju Ratkovci, kjer je prikazana vzpostavitev edinega Kulinaričnega podeelskega jedra na Goričkem.
Kulinarično podeelsko jedro je bilo vzpostavljeno s prenovo Gasilskega doma Ratkovci, vzpostavila se je večnamenska kuhinja, vgradila kruna peč, postavilo otroko igriče, vse z namenom, da se ohranja tradicionalno izročilo peke kruha in prenos drugih znanj in večin na mlado generacijo s povečano monostjo medgeneracijskega druenja na vasi. Kulinarično podeelsko jedro Ratkovci je v prvi vrsti prilonost za domačine, da se druijo, ustvarjajo in ohranjajo demografsko ogroeno področje ivo. Poleg tega je vzpostavitev kulinaričnega podeelskega jedra prilonost za izvajanje različnih praktičnih delavnic (peka peciva, priprava namazov ipd.), kot tudi razvoj podjetnikih idej, povezovanj različnih posameznikov in produktov na podeelju. Prav tako predstavlja vzpostavitev kulinaričnega podeelskega jedra Ratkovci tudi prilonost za povezovanje turizma in razvoja podeelja, promocije Goričkega, prilonosti za nova delovna mesta ter skupno promocijo in predstavitev domačim in tujim turistom, ki jim lahko na ta način ponudimo nekaj domačega, lokalno pridelanega, s pridihom sodobnosti in bolj zdravega načina ivljenja.
Nova infrastruktura daje nove monosti in prilonosti za razvoj in druenje mladih druin, predvsem s turističnega vidika in predstavlja primer dobre prakse, kako na deprivilegiranem območju z zdruevanjem različnih danosti spodbujati razvoj in prilonost tudi za druge kraje v regiji in izven regije. Vzpostavitev kulinaričnega podeelskega jedra je bila sofinancirana iz dveh virov: obnova gasilskega doma je bila sofinancirana iz ukrepa Obnova in razvoj vasi. Celotna investicija je znaala 135.000 EUR, od tega je bilo iz ukrepa pridobljenih 73.000 EUR, ostala sredstva je zagotovila Občina Moravske Toplice. Poleg tega so bile t.i. ťmehkeŤ vsebine sofinancirane v projektu z akronimom ťKulinaRaŤ, iz programa Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeelja, program Leader, kjer je od celotne vrednosti projekta, ki je znaala 40.560,00 EUR, bilo v projektu ťKulinaRaŤ pridobljenih 29.155,00 EUR nepovratnih sredstev.
In slednja gotovo niso porabljena zaman, saj se je potrdilo, da so Goričanci lahko ponosni na svojo kulinariko in kulturno dedičino sploh, ob tem se je potrdilo, da se tudi na podeelju lahko lepo in zdravo ivi…
O.B.