V Vinski kleti Gorika Brda smo ob tradicionalni novinarski trgatvi predstavili rezultat večletnega raziskovanja nae ekipe o kletarjenju ťpo izročilu naih nonotovŤ. Pred 6 leti sta namreč enolog Darinko Ribolica in kletar Igor Skubin na podlagi zapisov v knjigi Rebula nekoč in danes avtorice Tanje Gomirek, ki opisuje e skoraj pozabljen način kletarjenja v Brdih, pričela obujati prastare recepte in jih interpretirati na sodoben način.
V Brdih so nekoč tako imenovano črno rebulo ali pokalco (ki je obenem edina avtohtona rdeča sorta v Brdih) pridelovali po posebnem postopku, ki ga je zadnji zapisal Anton Kamuič, roj. Leta 1908 v Vrhovlju pri Kobani in po njem povzel etnolog Pavle Medveček. Nai nonoti so skrbno očičene in posuene sode dimili s opkom lokalnih zdravilnih zelič, in sicer: romarinom, lovorjem, etrajem, timijanom in ajbljem. Vsa kletarska dela so opravili ob stari luni ali vetrovnem vremenu. Tako nastalo vino so nai nonoti imenovali motnik.
Darinko Ribolica in Igor Skubin sta raziskovala, kako bi opisani postopek priredili za rebulo. Rebula je namreč tista sorta, ki najbolj neposredno govori o Brdih. Poleg tega je zaradi debeleje koice tudi primerna za daljo maceracijo, kar je pri postopku pridelovanja motnika nujna. Grozdje je bilo pridelano v starejih vinogradih na najboljih legah v okolici Neblega in Medane. Trgatev je opravljena v oktobru, ko je rebula popolnoma dozorela.
Enolog in kletar sta v zadnjih 6 letih na podlagi tradicije in novodobnih praks ustvarila novo vino, ki smo ga poimenovali Motnik tako kot nai nonoti -in je edinstveno v več pogledih:
– ker obuja stara kletarska znanja
– ker tradicijo plemeniti z novimi dognanji
– ker je plod pristne strasti do vina in teritorija
– ker zdruuje zgodovinsko in etnoloko raziskovanje ter enoloko znanje
– ker je v organoleptičnem smislu zelo poseben.
Rezultat je vino dovrenega sloga, z izrazito in ivahno sveino, značilno za rebulo, ki se prepleta z aromatiko sredozemskih zdravilnih zelič. Motnik je samosvoj in pristen, a brezčasno eleganten ter z velikim potencialom zorenja.
V kleti smo donegovali 900 l taknega vina. Poznavalcem bo na voljo v naih vinotekah. Ima pa Motnik tudi e mednarodno dimenzijo, saj se je zanj navduil zelo znani danski sommelier Anders Selmer, ki ga bo ponudil v svojih prestinih restavracijah. Motnik bo tudi protokolarno darilo ob diplomatskem obisku upana občine Brda Franca Muiča v Indiji, kamor je povabljen zaradi odličnega sodelovanja Občine Brda z Veleposlanitvom Indije v Sloveniji. Motnik je brezčasno vino in posebnost, o katerem so nai nonoti povedali:
ťTisti, ki misli vino motnik narediti, mora v to vino virvati in vse kar pie z ljubeznijo narediti. Motnik se ne pije po oterijah na litre, ma u kleti ukop s tistimi, ki temajo dobro vino.Ť.
(po zapisih Antona Kamuiča povzel Pavel Medveček)
Marjana Simčič Humar
Vinska klet Gorika Brda