Potroniki in stroka izbrali Naj pricar 2013 in ocenili mlada vina
LESKOVAR IN HALOAN ZMAGOVALCA, JANEVEC DVAKRAT DRUGI
Čas okrog sv. Martina, ko se mot uradno spremni v vino, je tudi ustrezen čas, ko potekajo takna in drugačna ocenjevanja pridelkov in vinogradov, torej vin. In poleg mladih vin, se po mnogih vinorodnih območjih, čeprav naj bi se vino pilo čisto in v zmernih količina, čedalje bolj odločajo tudi za ocenjevanje pricarjev, torej meanice vina in mineralne vode, v naem primeru je to običajno radenska. Dejstvo, da pricar ni tabu tema, ampak trna nia, so namreč e pred desetletji opozorili avstrijski tajerski vinogradniki. V časih, ko se registrirana potronja vina zmanjuje tako v EU, kakor tudi v Sloveniji, je renesansa dobrega starega pricarja, ki je bila pijača tajerske baby boom generacije dobrodola, e zlasti ker je to ena od redkih monosti, da se lahko vino pojavi v funkciji osveilne pijače z nizko stopnjo alkohola. Seveda pa je za uspeh na tem področju potrebna kakovost in primerna promocija. Oceni kakovosti in promociji je sluilo tudi ocenjevanje vin, ki je pod blagovno znamko ťNaj pricar 2013Ť, dober teden pred sv. Martinom potekalo na Jeruzalemu, je prepričan Zlatko Zadravec, direktor Javne razvojne agencije občine Ormo, ki je bil tudi član strokovne komisije na omenjenem tekmovanju.
Ocenjevanje bi lahko imenovali, kar majhno dravno prvenstvo, saj so bile udeleene največje zvezde slovenskega trga pricar vin. Vse te velike blagovne znamke so dobile tudi zelo dobre ocene tako s strani potronike, kakor tudi strokovne komisije. Za razliko od ocenjevanja pricar vin, je bilo ocenjevanje mladih vin, ki je je sledilo ocenjevanju mladega vina, bolj lokalnega pomena. Kot posebno zanimivost tega ocenjevanja lahko omenimo, da so ista vina (kandidate za naj pricar 2013) ocenjevali tako strokovnjaki, kakor tudi predstavniki potronikov. V komisijo strokovnjakov so bili delegirani enologi in ocenjevalci z licenco Ministrstva z kmetijstvo in okolje, v komisijo za potronike pa predstavniki manjih vinogradnikov in ljubitelji vina.
Končno spet v veljavo prihaja dober pricar, ki je veliko več od običajnega pojmovanja uivanja vina in mineralne vode, saj pomeni odlično promocijo in s tem večjo monost za prodajo domačih vin v nai lepi Prlekiji. Slabalno miljenje o pricarju se s pravo izbiro vin ocenjenih tako s strani stroke, kot prilonostnih ocenjevalcev, mora zaokroiti področje, kjer je moč uivati ob odličnih pricarjih, ki so primerneji za uivanje ob izbrani prleki kulinariki in so oroje za povezovanje, prijateljsko druenje in povečanje domače promocije vin. Seveda pa je potrebno za dober glas o pricarju spotovati dogovorjene standarde in v zgodbo vključiti tako vinogradnike kot gostince, saj so eni z drugimi vzajemno povezani. Tudi "pricar kontrole" bi lahko hitro naredile red v ponudbi pricar vin, ki v zgodbo niti slučajno ne sodijo! pricar naj postane na atribut prepoznavnosti in ponosa, seveda ob stalno kontroli kakovosti, ki jo lahko zagotavlja tako stroka, kot vinoljubi s strani potronikov. Mesta, kjer se točijo odlični pricarji, pa naj postanejo jasno označena, tako bo pot k uspehu zagotovo hitreja, je po ocenjevanju na Jeruzalemu, povedal Peter Kirič, iz komisije potronikov- vinoljubov.
Andreja Brglez, članica strokovne komisije pa dodaja: Marsikdo verjetno debelo pogleda, da strokovnjaki ocenjujemo pricarje, e več – da smo celo promotorji taknega ocenjevanja. Ob tem moram poudariti, da vsako vino ni dobro pricar vino: najprej mora biti dobro vino – vino brez napak; napake pri vinu se ob dodatku mineralne vode e bolj občutijo. Previsok ostanek sladkorja in vino iz prezrelega grozdja nista dobra popotnica za dobro pricar vino. Nove tehnologije, ki pridelujejo močno dieča vina, kjer je kislina nekaj nija in bolj sofisticirana ob dodatku mineralne vode lahko delujejo omledno in ne tako kot je poslanstvo pricerja poivljajoče. Verjetno je na mestu razmiljanje, da bi bilo smiselno v tej smeri zastaviti kakno raziskovalno nalogo, ki bi nae zaznave podkrepila tudi s tevilkami. Tekma je bila dobra, kakovostna in imeli smo precej več odličnih pricar vin kot lani. Ta trna nia je bila predolgo zapostavljena, saj gre za tradicionalen način uivanja vina, ki je predvsem za prijetno in zdravju koristno osveitev ob delu in druenju. Zadnji čas, da začnemo ceniti to kar imamo in to, kar smo.
Kot posebna zanimivost pa je primerjava rezultatov ocenjevanja, strokovne in potronike komisije, kjer so ocene zelo podobne, kar kae, da niti potronikov nikakor ne gre podcenjevati. V potroniki komisiji je sodelovalo 11, v strokovni pa 8 članov. pricar vina so ocenjevali s olskimi ocenami 1-5, kar je omogočilo, da je bil sistem ocenjevanja enostaven in primeren za obe komisiji. Vina je predhodno razvrstil predsednik ocenjevanja Matija Kociper, ki sam ni ocenjeval vina. Podobno kot strokovna, tudi potronika komisija nobenemu vinu ni podelila ocene odlično. To je tudi razumljivo, saj ima veliko vin irok spekter uporabe (niso specialna vina samo za namen pricarja). 25 vin od 26 so uvrstili med zelo dobra in dobra vina. Samo eno pricar vino je bilo ocenjeno kot zadovoljivo. Strokovnjaki so bili nekoliko bolj strogi in so med zelo dobra in dobra vina uvrstili 21 vin, 3 vzorci so dobili zadovoljivo oceno, 2 vzorca pa so ocenili kot neprimerna.
Če naredimo primerjavo z predhodnim ocenjevanjem je ocenjevanje 2013 pokazalo znaten napredek v kvaliteti vin. V letu 2013 je v kategoriji zelo dobrih in dobrih pricar vin pristalo 80,8 % vin pri strokovni komisiji (96,1% pri potroniki komisiji), v letu 2012 pa je bil dele vin v teh kategorijah 65,4 %. ťPotronikiŤ so v finalno serijo uvrstili kar 5 istih vin kot strokovnjaki. Pri rangiranju vin, ki so so jih uvrstili v finale, pa so se nekoliko bolj razlikovali od strokovnjakov, saj so preferirali bolj klasičen tip pricar vina s poudarjeno kislino (zmagala je Zvrst Leskovar 2013, pred Janevcem 0,75 l, letnik 2012 in Ljutomerčanom 2012. V strokovni komisiji je zmagal Haloan pred Janevcem 0,75 l in Konjičanom (vsa tri vina letnika 2012). Vsa omenjena vina bomo točili v prireditvenem otoru Martinovanja Ormo 2013. To je lepa nagrada in promocija hkrati, pravi Zlatko Zadravec.
O.B.