Antonije in Antoni trgali sauvignon, ki je postregel suhi jagodni izbor z več kot 190 oekslov sladkorja.
TRGATEV SV. ANTONA ZA SUHI JAGODNI IZBOR
Rokarjevi so opravili 6. Antonovo trgatev, ko so Antonije in Antoni trgali sauvignon, ki je postregel suhi jagodni izbor z več kot 190 oekslov sladkorja
Čeprav je letonji 17. januar, ko goduje sv. Anton bil bolj pomladni kot zimski, to ne pomeni, da mnogi Antoni in Antonije niso praznovali. In to se je e posebej potrdilo v Lastomercih pri Gornji Radgoni, kjer je potekal za tačas nenavaden, a zanimiv in tradicionalen dogodek. Potem, ko je v vinorodnih okoliih po severovzhodu drave, e bilo opravljenih veliko tevilo predikatnih, poznih in podobnih trgatev, je namreč tokrat potekala e 6. Antonova trgatev. Na turistični kmetiji Rokar (po domače: Cafok) v Lastomercih, kjer e najmanj četrto generacijo domujejo Antoni (Tončki), so namreč estič pripravili Antonovo trgatev, ki je postala tradicionalna in vedno poteka na dan, ko goduje (zimski) sv. Anton pučavnik. In tudi esta tovrstna trgatev, ki je minila v idiličnem vinorodnem okolju, a namesto v snenem, tokrat kar v toplem (+12) zimskem opoldnevu, le nekaj deset metrov od domačije Rokarjevih, je bila izjemno uspena.
Iz posuenih jagod z okoli 200 trsov sorte souvignon so namreč stisnili enkratno kapljico, sicer bistveno manj (okoli 30 litrov), kot bi je bilo v normalni jesenski trgatvi, toda kakovost je bila nadpovprečna. Z več kot 190 oeksli (natanko 195) sladkobe so namreč ocenili, da gre za souvignon suhi jagodni izbor, ki ga bodo čez dve leti napolnili v manje stekleničke. Na sami trgatvi se je sicer zbralo kaknih 15 trgačev, predvsem Antonov in Antonij, Tončk in Tončkov, zraven tudi tri domača Tončka, med katerimi tudi upana občin Gornja Radgona (Anton Kampu) in Sveti Jurij ob čavnici (Anton Slana), zraven pa je bilo e nekaj pomagačev. Po močnem tekočem in kulinaričnem okrepčilu je grozdje hitro bilo pospravljeno s trsov, tako da so imeli tudi kraji tečaj rezi trsa. Takoj zatem obilno domače kosilo, ter med drugim pokuina Antonovega vina, ki so ga stisnili na 2. Antonovi trgatvi leta 2009.
In v času, ko so Tonč mlaji in prijatelji stiskali natrgane grozdne rozine, in ko je kmetijski svetovalec nadzoroval sladkobo stisnjenega grozdja, se je tik ob kleti sladkalo tudi več deset jelenov, ki se vedno radi pokaejo obiskovalcem Turistične kmetije Rokar, ki se niso prestraili niti vesele dručine iz blinjega vinograda. Ko gre za vinograde pa Rokarjevi v okolici svoje domačije obdelujejo okoli 20.000 trsov grozdja različnih belih sort (laki in renski rizling, traminec, ipon, sauvignon, rumeni mukat, mukat otonel, kerner…). Večino vina prodajo kar na svoji kmetiji, kjer pogosto gostijo velike skupine obiskovalcev, nekaj pa ga prodajo tudi v prosti prodaji. Turistična kmetija Rokarjevih, ki deluje e 43 let, je znana kot ena prvih tovrstnih turističnih kmetij na severovzhodu drave sploh. Postavila sta jo Maruka in Anton Rokar, leta 1971, pozneje sta jo imela nekaj časa Anton mlaji in njegova ena Anica, sedaj pa s kmetijo gospodari e tretji Anton in njegova ena Simona, ki e imata tri otroke (poleg dveh hčera, tudi sinek Toni), kar kae, da bo kmetija, v znamenju Antonov in Tončkov, ivela e naprej…
Besedilo in foto: O.B.