6. Antonova trgatev

Antonije in Antoni trgali sauvignon, ki je postregel suhi jagodni izbor z več kot 190 oekslov sladkorja.

TRGATEV SV. ANTONA ZA SUHI JAGODNI IZBOR
Roškarjevi so opravili 6. „Antonovo trgatev“, ko so Antonije in Antoni trgali sauvignon, ki je postregel suhi jagodni izbor z več kot 190 oekslov sladkorja 
   Čeprav je letošnji 17. januar, ko goduje sv. Anton bil bolj pomladni kot zimski, to ne pomeni, da mnogi Antoni in Antonije niso praznovali. In to se je še posebej potrdilo v Lastomercih pri Gornji Radgoni, kjer je potekal za tačas nenavaden, a zanimiv in tradicionalen dogodek. Potem, ko je v vinorodnih okoliših po severovzhodu države, že bilo opravljenih veliko število predikatnih, poznih in podobnih trgatev, je namreč tokrat potekala še 6. Antonova trgatev. Na turistični kmetiji Roškar (po domače: Cafok) v Lastomercih, kjer že najmanj četrto generacijo domujejo Antoni (Tončki), so namreč šestič pripravili Antonovo trgatev, ki je postala tradicionalna in vedno poteka na dan, ko goduje (zimski) sv. Anton puščavnik. In tudi šesta tovrstna trgatev, ki je minila v idiličnem vinorodnem okolju, a namesto v snežnem, tokrat kar v toplem (+12) zimskem opoldnevu, le nekaj deset metrov od domačije Roškarjevih, je bila izjemno uspešna. 
   
 Iz posušenih jagod z okoli 200 trsov sorte souvignon so namreč stisnili enkratno kapljico, sicer bistveno manj (okoli 30 litrov), kot bi je bilo v normalni jesenski trgatvi, toda kakovost je bila nadpovprečna. Z več kot 190 oeksli (natanko 195) sladkobe so namreč ocenili, da gre za souvignon – suhi jagodni izbor, ki ga bodo čez dve leti napolnili v manjše stekleničke.    Na sami trgatvi se je sicer zbralo kakšnih 15 trgačev, predvsem Antonov in Antonij, Tončk in Tončkov, zraven tudi tri domača Tončka, med katerimi tudi župana občin Gornja Radgona (Anton Kampuš) in Sveti Jurij ob Ščavnici (Anton Slana), zraven pa je bilo še nekaj „pomagačev“. Po močnem tekočem in kulinaričnem okrepčilu je grozdje hitro bilo pospravljeno s trsov, tako da so imeli tudi krajši tečaj rezi trsa. Takoj zatem obilno domače kosilo, ter med drugim pokušina „Antonovega vina“, ki so ga stisnili na 2. Antonovi trgatvi leta 2009.  
    
In v času, ko so Tonč mlajši in prijatelji stiskali natrgane grozdne rozine, in ko je kmetijski svetovalec nadzoroval sladkobo stisnjenega grozdja, se je tik ob kleti sladkalo tudi več deset jelenov, ki se vedno radi pokažejo obiskovalcem Turistične kmetije Roškar, ki se niso prestrašili niti vesele druščine iz bližnjega vinograda. Ko gre za vinograde pa Roškarjevi v okolici svoje domačije obdelujejo okoli 20.000 trsov grozdja različnih belih sort (laški in renski rizling, traminec, šipon, sauvignon, rumeni muškat, muškat otonel, kerner…). Večino vina prodajo kar na svoji kmetiji, kjer pogosto gostijo velike skupine obiskovalcev, nekaj pa ga prodajo tudi v prosti prodaji. Turistična kmetija Roškarjevih, ki deluje že 43 let, je znana kot ena prvih tovrstnih turističnih kmetij na severovzhodu države sploh. Postavila sta jo Maruška in Anton Roškar, leta 1971, pozneje sta jo imela nekaj časa Anton mlajši in njegova žena Anica, sedaj pa s kmetijo gospodari že tretji Anton in njegova žena Simona, ki že imata tri otroke (poleg dveh hčera, tudi sinek Toni), kar kaže, da bo kmetija, v znamenju Antonov in Tončkov, živela še naprej…
                                                                                                              
Besedilo in foto: O.B.