Tudi prekmurska šunka zaščitena v EU

Slovenija ima že 20 proizvodov, ki so zaščiteni v Evropski uniji.


Če se bo nadaljevalo v takšnem tempu, po nekakšnem sistemu vsako leto nekaj izdelkov, bo Slovenija počasi imela skoraj vse lokalne proizvode zaščitene v Evropski uniji. Potem ko so pred nedavnim v EU zaščitili triglavski sir Mohant ter Slovenski med (lahko se prodaja akacijev med, lipov med, kostanjev med, hojev med, smrekov med, cvetlični med ali nektarni med in gozdni med ali manin med), je Evropska komisija minulo soboto v Uradnem listu EU objavila še registracijo Prekmurske šunke, ki je že 20-ti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.


Prekmurska šunka je prekajena in sušena mesnina, pridobljena iz svežega stegna prašiča brez kosti. Ima standardno in prepoznavno hruškasto obliko z enakomerno rdečerjavo barvo površine kože. Njena posebnost je v tradicionalnem načinu predelave. Svinjska stegna se natre s soljo in začimbami. Pred dimljenjem se s stegen odstrani odvečna sol. Za uspešno zorenje so potrebne ugodne podnebne razmere: suhe in ostre zime. Izjemnost Prekmurske šunke je v sušenju in dolgotrajnem zorenju v specifičnih pokrajinskih podnebnih razmerah. Med vsaj šest mesečnim zorenjem se oblikuje značilen vonj in okus ter rubinasto rdeča barva zrele prekajene mišičnine in enakomerna smetanasto bela barva podkožne slanine. V vonju in okusu je čutiti prijetno zaznavo dima.

Pri Evropski komisiji je poleg Prekmurske šunke registriranih še 19 slovenskih proizvodov in sicer: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Bovški sir, Kraški med, Mohant (vsi z zaščiteno označbo porekla – ZOP), Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec, Šebreljski želodec, Ptujski lük, Kraški pršut, Kraški zašink, Štajersko prekmursko bučno olje, Kraška panceta, Slovenski med (vsi z zaščiteno geografsko označbo – ZGO), Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi, Prekmurska gibanica (vsi z zajamčeno tradicionalno posebnostjo – ZTP).


O.B.