Slovenija ima e 20 proizvodov, ki so začiteni v Evropski uniji.
Če se bo nadaljevalo v taknem tempu, po nekaknem sistemu vsako leto nekaj izdelkov, bo Slovenija počasi imela skoraj vse lokalne proizvode začitene v Evropski uniji. Potem ko so pred nedavnim v EU začitili triglavski sir Mohant ter Slovenski med (lahko se prodaja akacijev med, lipov med, kostanjev med, hojev med, smrekov med, cvetlični med ali nektarni med in gozdni med ali manin med), je Evropska komisija minulo soboto v Uradnem listu EU objavila e registracijo Prekmurske unke, ki je e 20-ti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.
Prekmurska unka je prekajena in suena mesnina, pridobljena iz sveega stegna praiča brez kosti. Ima standardno in prepoznavno hrukasto obliko z enakomerno rdečerjavo barvo povrine koe. Njena posebnost je v tradicionalnem načinu predelave. Svinjska stegna se natre s soljo in začimbami. Pred dimljenjem se s stegen odstrani odvečna sol. Za uspeno zorenje so potrebne ugodne podnebne razmere: suhe in ostre zime. Izjemnost Prekmurske unke je v suenju in dolgotrajnem zorenju v specifičnih pokrajinskih podnebnih razmerah. Med vsaj est mesečnim zorenjem se oblikuje značilen vonj in okus ter rubinasto rdeča barva zrele prekajene miičnine in enakomerna smetanasto bela barva podkone slanine. V vonju in okusu je čutiti prijetno zaznavo dima.
Pri Evropski komisiji je poleg Prekmurske unke registriranih e 19 slovenskih proizvodov in sicer: Ekstra deviko oljčno olje Slovenske Istre, Nanoki sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Bovki sir, Kraki med, Mohant (vsi z začiteno označbo porekla – ZOP), Prleka tünka, Zgornjesavinjski elodec, ebreljski elodec, Ptujski lük, Kraki prut, Kraki zaink, tajersko prekmursko bučno olje, Kraka panceta, Slovenski med (vsi z začiteno geografsko označbo – ZGO), Belokranjska pogača, Idrijski likrofi, Prekmurska gibanica (vsi z zajamčeno tradicionalno posebnostjo – ZTP).
O.B.