Tudi Prekmurje je znano po odličnih lokalnih specialitetah.
Prekmurska gibanica in prekmurska unka, bograč, bujta repa in bučno olje zagotovo sodijo med najbolj prepoznavne jedi s tega konca Slovenije. In konec mokrega minulega tedna je v prostorih in na dvoriču gradu Murska Sobota e posebej dialo po nekaterih izmed teh prekmurskih dobrot in avtohtonih izdelkih. Na ogled, ocenjevanje in pokuino so jih namreč ponujali organizatorji V. Festivala prekmurske gibanice in prekmurske unke, zraven pa so bile tudi druge dobrote, ki jih prekmurske gospodinje odlično pripravljajo. Festival, ki ga je organiziralo Drutvo za promocijo in začito prekmurskih dobrot, je plod sodelovanja turističnega gospodarstva, malega podjetnitva in obrtnikov s ciljem ozavečanja in promocije bogate kulinarične in etnoloke dedičine prekmurske regije ter ire turistične predstavitve na enem mestu.
Strokovno noto dogodku je dalo tudi ocenjevanje dveh v EU začitenih slovenskih specialitet, prekmurske gibanice in prekmurske unke, ki so si jih obiskovalci lahko tudi ogledali, prekmurske dobrote pa so lahko okuali na ťprekmurskem senjiŤ (prekmurski trnici), na katerem so se predstavljale tudi nekatere tradicionalne obrti in rokodelstvo. Na stojnicah so bili na ogled izdelki iz lesa, slame, ličja, ibja, predstavljali so se umetnostno kovatvo, lončarstvo, čebelarstvo, medičarstvo, umetnostno struenje lesa, izdelava ptičjih krmilnic, izdelki iz zelič, sirarstvo
Grajsko dvoriče se je izkazalo kot najbolj primeren kraj za pravi praznik prekmurskih dobrot. Drutvo za promocijo in začito prekmurskih dobrot, ki je tokrat pripravilo tudi prikaz Prekmurke ulične hrane oziroma Prekmurje Street food, je poskrbelo za praktični prikaz priprave prekmurske gibanice, praktične napotke za proizvodnjo in ponudbo prekmurske unke ter predavanja o kulinariki in vinih. Svoje izdelke so predstavili tudi tevilni prekmurski kakovostni in inovativni ponudniki jedi, peciva in drugih pekovskih izdelkov ter vin.
V kulturnem delu je nastopila folklorna skupina KUD iz Beltincev, vokalna skupina KTD Močanci ter ljudski godci in pevci Gorički Lajkoi. Na koncu so podelili e priznanja najboljim proizvajalcem prekmurske gibanice in prekmurske unke. Po oceni strokovne irije je izmed 32 vzorcev bila najbolja prekmurska gibanica Gostilne Marič iz Sebeborcev, sledila je prekmurska gibanica Izletnike kmetije Puhan-Olga Puhan iz Bogojine in kot tretja se je uvrstila gibanica Hie dobrot Semler-Joica Semler iz Apač. Med osmimi vzorci prekmurskih unk so ocenili za najboljo unko Karla Vratarič iz Puconcev, druga je bila prekmurska unka podjetja Kodila d.o.o. iz Markiavcev in tretja iz Vinotoča Ernia s Suhega Vrha.
O.B.