Z eljo, da bodo v vseh slovenskih gostilnah kot predjed ponujali prleko tünko, so ocenjevali to znamenito prleko mesno dobroto.Drutvo za začito in promocijo prlekih dobrot, ki deluje e od leta 2000, je minuli konec tedna v Vereju pripravilo prvo ocenjevanje prleke tünke. Ob tem sta Slavko Petovar, predsednik Drutva za promocijo in začito prlekih dobrot, in Matej Fier, vodja projekta Prleke tünke, javnost seznanila s projektom Prleka tünka, ki je vključena med začitene geografske označbe. Predstavili so tri e certificirane proizvajalce tünke, sam promocijski projekt in ocenjevanje, katerega rezultate so razglasili na nedeljskem Mikolovem sejmu v Vereju. Glavni cilj drutva je, da bi v EU začiteno prleko dobroto, po koncu projekta v vseh slovenskih gostilnah na jedilniku, ponujali kot predjed.
Na prvem ocenjevanju prleke tünke je tričlanska komisija, ki so jo sestavljale Frančka Lebarič (KGZ Murska Sobota), Irena Kos (KGZ Celje) in Slavica Strelec (KGZ Ptuj), ocenila 12 vzorcev prleke tünke in mesa iz zaseke, ki so jih izdelovalci prinesli na prvo ocenjevanje te priljubljene prleke jedi. Spomnimo, Evropska komisija je leta 2010 prleko tünko dodala na seznam začitenih geografskih označb. S tem je postala peti slovenski izdelek, začiten na ravni EU. Danes so certificirani proizvajalci Prleke tünke le trije – Panvita Mir iz Gornje Radgone ter kmetiji Vargazon in Sever s Cvena pri Ljutomeru, drutvo za promocijo in začito prlekih dobrot pa je tokratno ocenjevanje pripravilo z namenom, da bi se tudi ostali, ki izdelujejo to jed po tradicionalnem postopku, pridruili in si pridobili certifikat. Omenjeni trije proizvajalci letno prodajo več kot 34 tisoč kilogramov prleke tünke, od tega kar 90 odstotkov druba Panvita Mir.
V okviru Miholovega sejma v Vereju, kjer so med drugim obiskovalcem pripravili bogat kulturni program, predstavitev domače in umetnostne obrti, domačih običajev in kulinarike, zvrstil se je otroki folklorni festival MihecFest, pripravili so rokodelsko ustvarjalnico za otroke, odprli rokodelsko razstavo Suha roba iz Ribnice, blagoslovljeni pa so tudi novi folklorni kostumi in ljudski instrumenti…, so torej med drugim razglasili tudi rezultate omenjenega ocenjevanja prleke tünke. Med 12. vzorci tünke, ki jo je ocenjevala komisija, so podelili est priznanj: dve bronasti, dve srebrni in dve zlati. Izbrali pa so tudi ampione. Tretje mesto med ampioni je zasedla Nataa Rauter, druga je bila kmetija Vargazon s Cvena, prva med ampioni pa je kmetija Koroa iz Krievcev pri Ljutomeru, kjer torej izdelujejo naj tünko.
Sicer pa, v elji, da bi začitili prepoznavno prleko kulinariko, kot so: ajdov krapec, prleka gibanica, prleka tünka…, so pridelovalci in poznavalci, e leta 2000 ustanovili Drutvo za promocijo in začito prlekih dobrot, čigav prvi predsednik je bil Mirko Osterc. Prva naloga drutva je bila priprava dokumentacije za začito prleke tünke, ki je po posebnem procesu sestavljena iz svinjskega mesa in zaseke. ťPrleka tünka je tradicionalno ivilo, ki je geografsko in etnoloko vezano na območje Prlekije, uvrčamo jo v zakladnico naih izvirnih jedi in je etnografsko izredno zanimiva in v ivljenjski vsakdan vpeta dedičina. Uvrčamo jo v kulinarične posebnosti, ki so se razvile in ohranile do danes, v domači in tudi industrijski proizvodnjiŤ, pravi Frančka Lebarič iz omenjenega Drutva za promocijo in začito prlekih dobrot, ki dodaja, da so se za začito prleke tünke odločili, ker elijo začititi avtohtonost in prepoznavnost te specialitete pred morebitnimi potvorbami in zlorabami njenega imena. Po Lebaričevi ima začita izdelka dva namena: pridelovalcem in predelovalcem daje monost, da so glede na kakovost izdelka konkurenčni, potroniku pa jamči, da dobi avtentičen in kakovosten izdelek.
Kot je sicer pokazala raziskava, je specifična tehnologija izdelave in poimenovanja tega izdelka na območju občin Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob čavnici, Krievci, Verej, Ljutomer, Razkrije, Srediče ob Dravi, Sveti Toma in Ormo. Torej gre za območje, ki ima tradicijo v praičereji, zato je to za ta del Slovenije iz gospodarskega vidika pomembno, da se obseg proizvodnje prleke tünke poveča do trno zanimivih količin. Kmetije so tünko na tem koncu Slovenije začele izdelovati predvsem zaradi konzerviranja mesa v času, ko e ni bilo zamrzovalnikov in podobnih pripomočkov. Prleki tünki je leta 2005 kmetijsko ministrstvo podelilo začito geografske označbe, pet let pozneje pa ga je kot začiteni izdelek potrdila tudi Evropska komisija.
Meso iz tünke, ali kot nekateri temu pravijo prleki prut, je gotovo specialiteta, na katero je slovenska kulinarika in gastronomija, e posebej v severovzhodni Sloveniji, lahko upravičeno ponosna. In kljub dejstvu, da je temu tako, je veliko taknih, ki niso na ťčistemŤ, kaj je to meso iz tünke, zaseka, zabel, tünka…
O.B.