V Kogastu ustvarjajo predpogoje, da lahko kuharski mojstri kreirajo dovršene kreacije

Katarina Avšič, Jera Avšič in Marko Vovk sta sestri in brat, ki vodijo podjetje, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo opreme za velike kuhinje. Podjetje Kogast Grosuplje d.d. je že od leta 1960 vodilni slovenski proizvajalec gostinske opreme. Veliko izdelkov izvozijo na zahtevne tuje trge. Slovijo po kakovosti izdelave, lastnem razvoju in energetski učinkovitosti opreme. Katarina živi ob »velikih« kuhinjah. Z njo smo se pogovarjali o Kogastu in o pomenu kakovosti v sektorju gostinske opreme.

Kakšna je Kogastova tradicija?
Podjetje Kogast je največji proizvajalec gostinske opreme v Sloveniji. V 54. letih delovanja smo si z blagovno znamko Kogast, s kakovostjo in širino ponudbe ustvarili velik ugled na domačem trgu in na tujih trgih. Pokrivamo vse storitve, ki so povezane s proizvodnjo gostinske opreme (svetovanje, projektiranje kuhinjske tehnologije, izdelava, dobava, montaža, zagon profesionalne kuhinjske opreme, poučevanje osebja, servisiranje v garancijski in izven garancijski dobi, oskrbovanje z rezervnimi deli, preventivni pregledi kuhinj ter poslovni (brezplačni) obiski kuhinj z namenom svetovanja. Pomembni mejnik v zgodovini Kogasta je zagotovo leto 1996, ko se je podjetje prestrukturiralo v delniško družbo in dobilo novo vodstvo, načelu katerega je bil gospod Marko Avšič, ki je podjetju dal nov zagon, osvežil stare poslovne partnerje in razširil prodajo ne samo na trge bivše Jugoslavije, temveč tudi v druge dele Evrope.

Kakšne so ključne prednosti Kogastove opreme?
Ključne prednosti Kogastove opreme so: funkcionalnost, zagotavljanje higiene HACCP, ergonomska oblika, zanesljivost, energetska varčnost ter izdelava,ki zagotavlja hitri servis in popravilo.

Ali znajo naročniki ločiti med kakovostnimi proizvodi in nizko cenovno konkurenco iz tujine?
Ves razvoj in proizvodnja od nevtralne do termične opreme poteka v Sloveniji, natančneje v Grosuplju. Na žalost nam časi niso preveč naklonjeni, da bi vsi uporabniki in potencialni kupci znali ceniti in predvsem ločevati kvaliteto. Še prevečkrat je cena tisti dejavnik, ki vpliva na odločitev o nakupu profesionalne gostinske opreme. Malo je kupcev, ki vejo, da tako opremo kupujejo za daljše življenjsko obdobje (do 30 let). Pomembno pri taki investiciji je, da prodajalec profesionalne gostinske opreme nudi kvalitetne in zanesljive poprodajne storitve, servis in rezervne dele.

Na katerih tržiščih so prisotni vaši proizvodi?
Na tujih trgih za kvalitetne storitve skrbijo naši pooblaščeni zastopniki in serviserji, ki jih vsako leto izobražujemo o novostih na področju produktov Kogast ter kvalitetne montaže in servisa. Investiramo v vseh segmentih poslovanja. S tem krepimo svojo prisotnost na domačem trgu in na tujih trgih. Našim strankam nudimo vedno več in vedno boljše pogoje sodelovanja. S takim pristopom se naši proizvodi danes nahajajo v najboljših kuhinjah sveta, vse od severa Evrope do juga Arabskega polotoka, od Francije do Kamčatke na Daljnem vzhodu. Zadovoljstvo naših strank nam daje vedeti, da so naše storitve dobre. Zelo smo ponosni, da smo bili del olimpijskih iger 2014 v Sočiju.

Kakšne so najpogostejše »napake« kupcev profesionalnih gastro kuhinj?Najpogostejše napake kupcev/investitorjev profesionalne gostinske opreme so, da vse preveč gledajo na ceno ter ne upoštevajo želje kuharskega osebja ali pa jih ne vključujejo v sam začetek projektiranja kuhinje. Zelo pomembno je, da se kuharji in njihovi pomočniki v kuhinji, v kateri preživijo tudi več kot osem ur, počutijo dobro in ustvarjalno v svojem delovnem okolju. To pa se na koncu vidi tudi na krožniku in na okusnih jedeh, ki jih pripravljajo.

Zelo pomembno je upoštevanje energetske učinkovitosti kuhinj. K temu so nas med drugim spodbudili različni A-testi, po katerih mora biti načrtovana in izdelana profesionalna gostinska oprema. Največji porabniki energije v profesionalnih kuhinjah so zastareli termični in drugi aparati, saj v kuhinjah pogosto najdemo aparate, ki so stari 30 in več let, ti pa so neprimerno večji porabniki energije kot sodobne naprave.Poleg novih, energetsko varčnejših aparatov, je k nižanju stroškov za porabljeno energijo pripomogel tudi nov način projektiranja kuhinj. Velik prispevek k nižjim stroškom imajo denimo konvektomati, ki so zelo uspešno nadomestili klasične pečice in hladilne komore, ki so zamenjale več hladilnih in zamrzovalnih omar hkrati.

Skrbite za dobro opremljenost kuhinj. Zagotavljate predpogoje, da lahko kuharski mojstri ponudijo dovršene kulinarične kreacije. Kakšna je vaša najljubša jed? Kakšen stil vina vam je najljubši?
Nimam najljubše jedi, vse jem, nisem izbirčna. Zelo rada obiskujem različne kulinarične večere, kjer imam možnost poskusiti veliko različnih jedi skupaj z vini. Obožujem degustacije vin. Najraje imam suha barik vina. Zelo rada imam tudi jedi na žlico. V kulturo pitja in prehranjevanja vključujem tudi mojega 10-letnega sina Jana, ki enako kot jaz uživa v dobro pripravljeni in dekorirani hrani. Obiskuje tudi šole kuhanja, ki jih organizira Chef Uroš Štefelin v Vili Podvin.

Katarina Avšič, Kogast