Visoko priznanje za Boruta Cvetkoviča

Direktor Radgonskih goric pravi, da so za priznanje GZS zaslužni vsi zaposleni.

'Na posebni slovesnosti v Ljubljani, je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) že 47. podelila Nagrado GZS za gospodarske in podjetniške dosežke, ki jih v zbornici primerjajo s slovenskimi gospodarskimi oskarji. Na letošnji slovesnosti, ki sta se je udeležila tudi premier Miro Cerar in predsednik države Borut Pahor, je bilo osem nagrajencev iz sedmih podjetij, prihajajo pa iz šestih regij in šestih panog. In med osmimi nagrajenci je tudi Borut Cvetkovič, direktor družbe Radgonske gorice, torej enega najstarejših slovenskih podjetij, ki se ponaša s svojo prvo penino, narejeno že leta 1852.
Pod njegovim vodstvom, v zadnjih letih, radgonski vinarji vstopajo na nove trge, kot so Mehika, Tajvan, Kitajska in Hongkong, ob tem so v tem času neto dobiček povečali za 80 odstotkov, dosegajo pa tudi 65 odstotkov višjo dodano vrednost kot je povprečje v panogi, ter 10 odstotkov višje prihodke na zaposlenega. Tako, kot vsi drugi nagrajeni menedžerji, je tudi direktor Radgonskih goric, torej edinega pomurskega podjetja, Borut Cvetkovič prepričani, da je za uspeh ključna prava ekipa sodelavcev. „Pri nas je vseh 114 zaposlenih zaslužno za uspešno poslovanje in brez njih gotovo ne bi bilo niti tega priznanja“, pravi skromni Cvetkovič, ki dodaja, da je nagrada ne le priznanje za celotni kolektiv, temveč tudi dokaz za dobro delo in velika spodbuda za v prihodnje.

Kot so, med drugim zapisali v obrazložitvi visokega priznanja, je Borut Cvetkovič, ki je eno najstarejših slovenskih podjetij Radgonske gorice prvič spoznal takoj po diplomi, prevzel vodenje podjetja leta 2006. Podjetje, ki proizvaja vrhunska vina in penine, je svojo prvo penino proizvedlo daljnega leta 1852. Ob skrbi za ohranjanje tradicije in prepoznavnosti svojih uveljavljenih vrhunskih in kakovostnih vin, širi ponudbo z novimi, modernimi proizvodi in se prilagaja povpraševanju zahtevnih kupcev ter v zadnjih letih aktivno vstopa na nove tuje trge. S svojimi proizvodi pa dosega na domačem trgu, ko nekatere sorodne družbe (Vinga, Kapela…) propadajo, kar 35 odstotni delež s tendenco stalne rasti prodaje. V primerjavi s panogo dosegajo Radgonske gorice kar 65 odstotkov višjo dodano vrednost kot je povprečje v panogi in 10 odstotkov višje prihodke na zaposlenega. Neto dobiček so v zadnjih petih letih povečali kar za 80 odstotkov.
Dolgoročno razvojno strategijo družbe zagotavljajo sodobni pristopi v proizvodnji, vlaganjih v znanje, odnosu do okolja in v trženjskih pristopih. Tako so v zadnjih treh letih vložili skoraj pet milijonov evrov v novo polnilno linijo, opremo, obnovo proizvodnih kapacitet in v izgradnjo novega prodajno-degustacijskega in reprezentančnega objekta Dom penine. Družba, ki se zaveda potrebe po zaščiti svoje intelektualne lastnine, ima registriranih 19 blagovnih znamk in je prejemnik številnih nagrad in prestižnih priznanj ter odličij, med njimi tudi Vinar leta 2013. Poleg obsežnega sponzorstva na številnih družabnih dogodkih v Sloveniji, je velik podpornik kulturnih in športnih aktivnosti v lokalnem okolju ter v humanitarnih projektih.

Nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke so najstarejša in najprestižnejša priznanja gospodarstvenikom, ki že vrsto let uspešno vodijo podjetja. Prejmejo jo vodilne osebe družb, ki so v preteklem letu dosegle izjemne rezultate in tako doprinesle k odličnosti, konkurenčnosti, razvoju ter k širšim in trajnejšim družbenim spremembam. Pri ocenjevanju dosežkov je komisija pod vodstvom Janeza Škrabca upoštevala 69 različnih kriterijev, od tržnih, razvojnih in izvoznih rezultatov gospodarske družbe do rezultatov poslovanja ter uveljavljanja na trgu. Ocenjevali pa so tudi sposobnost hitrega in učinkovitega prilagajanja spremenjenim pogojem poslovanja, dolgoročna jasna strategija, vlaganja v razvoj in inovacije ter odgovornost do družbenega okolja.

Poleg Cvetkoviča so letošnji nagrajenci še nekdanji predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič, direktor Gen energije Martin Novšak, direktorica Plastike Skaza Tanja Skaza, preminuli direktor družbe Agito Miroslav Brus, direktor podjetja Tehnos iz Žalca Anton Kisovar ter direktor in tehnični direktor družbe Keko – Oprema iz Žužemberka Anton Konda in Jože Štupar.'