Decanterjeva mednarodna trofeja za vina Pullus

Decanterjeva mednarodna trofeja za Pullus laški rizling 2012 Slovenijo (vnovič) postavlja na zemljevid presežnih rastišč za donegovanje vin.

Najstarejša slovenska vinska klet, ki naslednje leto praznuje 777 let zgodovine vinarstva na Ptuju, nadaljuje z globalno promocijo rastišča Štajerske, Haloz in Slovenskih goric in potrjuje vrhunsko kakovost svojih kreacij, Slovenijo pa postavlja v najbolj izbrano družbo držav proizvajalk vina

 

Ptuj, 15. julij – Med več kot 15.000 vzorci vin z vsega sveta so letos na prestižnem mednarodnem ocenjevanju Decanter v Londonu podelili zgolj 35 mednarodnih trofej za najboljša vina v posamezni kategoriji, ena med njimi je pripadla tudi Ptujski kleti za Pullus laški rizling 2012, kar Slovenijo uvršča med zgolj 10 držav proizvajalk vina na svetu, iz katerih so vinske kleti prejele ta naziv.

Mednarodno neodvisno ocenjevanje Decanter velja za enega najbolje organiziranih, nevtralnih in vplivnih ocenjevanj vin na svetu, na katerem ocenjevalci ne iščejo zgolj perfekcije v vinih, temveč na mednarodni ravni najboljša vina vključujejo tudi v nakupna priporočila. 15.929 vzorcev vin je letos bilo postavljenih v luč ocenjevanja, podeljenih je bilo 35 mednarodnih trofej, 114 regionalnih trofej, 305 zlatih medalj, 1.944 srebrnih, 4.810 bronastih in 3.945 priporočil za vina.

Ptujska klet je zbirki preko 250 odličjem ter lanskima dvema regionalnima trofejama na tem ocenjevanju za sveža suha sauvignona letos dodala še najvišjo, mednarodno trofejo za sladki laški rizling 2012, vino iz sušenega grozdja, v kategoriji vin z ostankom sladkorja. Prejet zmagovalni naziv mednarodne trofeje postavlja Slovenijo med zgolj 10 držav, ki so prejele ta prestižen in želen naziv, ki je najvišje priznanje, ki ga lahko dobi vino na tem ocenjevanju. Vina, ki v posamezni vinski regiji dobijo zlato medaljo, se potegujejo za regionalno trofejo. Samo prejemniki regionalnih trofej pa se potegujejo za mednarodno trofejo. 

Caroline Gilby (MV), predstavnica mednarodnih Decanter nagrad za Vzhodno in Srednjo Evropo, je ob tem dejala: »Prejeta trofeja za tako majhno vinorodno deželo, kot je Slovenija, je zares prav poseben dosežek. Slovenija se tako postavlja v sam vrh ostalih držav vinorodnih pokrajin, ki se ponašajo z odličnimi sladkimi vini. Kakovost vina se odraža v odličnih legah, terroirju in strasti nove generacije enologov.« Mednarodne trofeje so poleg Slovenije prejele vinske kleti samo še iz Argentine, Avstralije, Čila, Francije, Italije, Južne Afrike, Nove Zelandije, Portugalske in Španije.

Znamenite lege Haloz in Slovenskih goric ter vinogradniki, ki jih obdelujejo, so zagotovo tisti, ki so v prvi vrsti pripomogli k zmagovalnemu okusu vina, prstni odtis glavnega enologa Ptujske kleti Bojana Kobala pa je k odlično donegovanem grozdju na sami trti, ki je doseglo popolno zrelost, skupaj z ekipo kletarjev in sodelavcev dodal še pravo mero strasti in intonacijo popolne harmonije. Štajerski laški rizling je vnovič zadovoljil še tako zahteven okus stroke, ki so v njem prepoznali spektakularno kompleksnost, poln okus, izjemno uravnoteženost kislin, sladkorja in alkohola ter dolgotrajnost pookusa.
Prejeta zlata medalja za rumeni muškat letnika 2011 je še en dokaz več, da se Ptujska klet s svojimi regionalnimi značilnostmi rastišča na svetovnem parketu uveljavlja tudi z zrelimi linijami sladkih vin, donegovanih z zrelostnim izborom na trti in subtilno stilsko perfekcijo v kleti.

Direktor ptujske kleti Vinko Mandl je ob tem dodal: »Življenje je res sladko! Kapo dol vinogradnikom, kletarjem in enologu. Leta 2011 smo prvič stali na takšnem piedestalu po prejemu naziva Best of Show na vplivnem mednarodnem ocenjevanju v San Franciscu, ravno za laški rizling. Takrat smo pričeli verjeti v potencial, ki ga ima štajerska regija pri donegovanju sortnosti svojih vin tako na okusu kot na prepoznavnosti celotne vinske destinacije v svetovnem merilu. Z vsakim letom in z vsakim ocenjevanjem to prepoznava tudi strokovna javnost. Laški rizling ima kot sorta neomejen potencial tudi v segmentu sladkih vin, ki še posebej zaradi rastišča ob perfekciji filozofije donegovanja vina v steklenici prekaša cel svet. To prepoznavnost lahko izkoristi celotna Štajerska. Biti svetovno znan v vrhu kakovosti in v sladkih vinih je lahko naša nišna konkurenčna prednost in priložnost za ustvarjanje sinergij. Na eni strani v kombinaciji s kulinaričnim potencialom, ki ga posedujemo prav tako v regionalnem oziru, kot s turističnim potencialom štajerske destinacije.«

Najstarejša slovenska vinska klet z blagovno znamko Pullus vse od njene inavguracije velja za pisca novih trendov in kreatorja vinskega stila, ki doma in po svetu navdušuje s prepoznavno sortnostjo in svežino tradicije samega okusa.  Kot nositeljica primata največkrat nagrajene vinske kleti za svoje polnitve pa utrjuje svojo prepoznavnost in prepoznavnost Slovenije na tujih trgih ter tako odpira nove tržne poti.