Terra Madre Salone del Gusto

Terra Madre je prireditev, ki jo v organizaciji gibanja Slow food pripravijo vsaki dve leti od leta 2004. A tokrat je bila prvič na prostem, v Valentinovem parku in po trgih ter ulicah Torina. Na prireditvi Terra Madre se je bilo mogoče srečati in pogovoriti z udeleženci iz kar 143 držav sveta. „Imejmo radi zemljo“ je bil letos slogan prireditve Terra Madre Salone del Gusto, ki sodi med največje in najpomembnejše mednarodne dogodke na svetu, posvečene kulturi hrane in spoštovanju tistih, ki jo pridelujejo.

Za letošnjo parado in otvoritveno slovesnost so zaprli središče Torina. Več tisoč udeležencev se je v paradi od Valentinovega parka do središča mesta sprehodilo ob bučnem spremljanju prebivalcev Torina in mnogih tistih, ki so prav zato prišli s celega sveta. V tem predelu Italije praktično ni bilo mogoče najti prenočišča, če ga nisi rezerviral vsaj kakšen mesec pred dogodkom.

Delegati in delegatke, kar 7000 jih je prišlo iz 143 držav sveta, oblečeni v značilna oblačila svojih držav, govori o pomenu hrane in pridelave, o spoštovanju tistih, ki jo pridelujejo in srečevanju s težavami na poti do potrošnika, etno glasba in vihranje zastav udeleženk, med njimi tudi slovenske, je bilo nekaj posebnega. Polno pozitivne energije in čustev. Slovenijo sta  predstavljali omizji Slow food Primorska in letos prvič Slow food Štajerska, zastavo pa je ponosno nosila vodja slovenske delegacije Tatjana Butul. Udeleženci so se po skoraj petih kilometrih zbrali na osrednjem torinskem trgu, kjer so prisluhnili nagovoru predsednika gibanja Slow food Carla Petrinija, posebnost prireditve pa je bila izmenjava tipičnih semen in rastlin med predstavniki posameznih držav.

Srečanje kmetov, ribičev, pridelovalcev in ponudnikov hrane, kuharjev, akademikov, študentov z vsega sveta in številnih drugih, ki so združeni v želji po spodbujanju trajnostne lokalne proizvodnje hrane, je nekaj veličastnega. V harmoniji z okoljem, ob upoštevanju znanja, ki se prenaša iz generacije v generacijo, svoja znanja in izkušnje delijo med seboj, se družijo, pogovarjajo, izmenjujejo pridelke, semena rastlin svojih držav, preizkušajo na enem mestu zbrane tipične pridelke in izdelke različnih držav sveta.

Med njimi sta se uspešno predstavili tudi omizji Slow food Primorska in Slow food Štajerska. „Med 1000 razstavljavci je bil naš razstavni prostor eden izmed najbolj obiskanih. Združeni smo ponudili številne dobrote, ki so vzorno predstavile okuse Slovenije, stkali smo nove stike in za naše proizvode je zanimanje po celem svetu. Imamo kaj ponuditi,“ je povedala vodja omizja Slow food Primorska Tatjana Butul. Domačija Butul je predstavila dobrote, katerih rdeča nit so zelišča Sredozemskega zeliščnega vrta na Manžanu nad Koprom. Obiskovalci so bili navdušeni nad marmeladami in vinskimi želeji z zelišči, medom, oljčnim oljem. Predstavili so tudi sire z zelišči, s seboj so imeli svoje sonaravno vino, malvazija 2015, brez dodanega žvepla, ki so jo poimenovali „baby orange“ in je bilo pravi boom med številnimi vini prireditve. Predstavili so tudi avtohtono vino Slovenske Istre cipro. Iz Goriških Brd je med Vini Mavrič bilo največ zanimanja za rebulo in Gustota, kot imenujejo tokaj. Ribničan David Lesar, ki pod znamko „Biosing„ prideluje odlične suhomesnate izdelke, kot so med drugim klobase in salame iz divjačine, je bil navdušen nad odzivom obiskovalcev nad svojo medvedjo salamo.

Slow food Štajerska je ponudila bučno olje in bučna semena, s prospekti pa so predstavili tudi najstarejšo trto na svetu. „Imamo še veliko za pokazati in prepričan sem, da nam bo to še bolje uspelo na naslednji prireditvi Terra Madre čez dve leti,“ je ob obisku prireditve dejal Dejan Baier, vodja omizja Slow food Štajerska, ki je bilo ustanovljeno lansko jesen. Slovenski razstavni prostor je obiskal tudi vodja gibanja Slow food Carlo Petrini, ki ga je Tatjana Butul ponovno povabila na obisk v Slovenijo.

Mitja Butul