Ko vino navdihuje umetnike in umetnost daje navdih vinu (fotogalerija)

12

Mladen Kralj – kipar

Zgodilo se je spontano. Skoraj vsakdanje. Kot takrat, ko poštar prinese pošto. Vljudno izmenjata nekaj prijaznih besed. Nastane ideja. Vino je umetnost, umetnost je vino. Beseda besedi. Kipar je. Intuziast. V V svoji umetnosti je hiperaktivni mirni “norec”, ki ustvarja. Genialec, ki zna svoj pogled na svet prenesti v umetnine. Je ustvarjalec, ki ga v resnici ne zanima ta materialni svet. Gnete glino. Čudovite plastike iz terakote se rojevajo pod njegovimi prsti. Navdih mu daje vino.

Sprejme povabilo, kipari v živo. Pred tisočimi ljudmi na Salonu VinDel. Obdan je z vinarji in inspiriran z njihovimi nektarji. Oboji so umetniki. Oni nalivajo najboljša vina, on izliva svojo umetnost v terakoto. Sinergija. Skupaj so celota. Umetniki, vinarji, vino, umetnine.

Še isti dan sta rojena. Kipa ustvarjena javno, na vinsko kulinaričnem dogodku, brez popravkov. Njo poimenuje Vila VinDela, njegovo ime je Dioniz VinDela. V Njo se ni težko zaljubiti. Čudovita sta. Navdihujeta vse okoli sebe. Dom imata v SloVino opusu Umetnost in Vino.

Ob vinski in dramski spremljavi je izvedena samostojna razstava njegove kiparske umetnosti. Je samosvoja kot on.

Zgodba se nadaljuje. Na Salonu VinDel bo ponovno rojeval art. Prihajajo njegove nove, od vina inspirirane umetnine.

Besedilo: Dejan Baier